Deze vegan appelcake behoort tot mijn nieuwe favoriete baksels. Luchtig (en toch klef), lekker zoetig en boordevol blokjes appel en specerijen.
Luchtige appelcake
Deze vegan appelcake ademt voor mij de herfst uit. Met geuren van zoete appel, verwarmende koek-/speculaaskruiden en natuurlijk die versgebakken cakegeur die door je huis zweeft. Dit is zo’n cake recept waar je meteen na de eerste hap al denkt: “deze cake ga ik héél vaak maken”.
De appelcake is luchtig en toch klef, zoetig door de appel en basterdsuiker en lekker spicy door de koek-/speculaaskruiden.
Het moeilijkste aan het maken van deze vegan appelcake is het schillen en in blokjes snijden van de appels. Dus met die moeilijkheid zit het wel snor. 👨🏻
In de bereidingswijze lees je dat ik vegan karnemelk maak die zorgt voor een heerlijke vochtige textuur aan deze cake. Vegan karnemelk is eenvoudig te maken door citroensap door een plantaardige melk te mengen en het te laten stremmen. Ik gebruik hiervoor graag sojamelk, omdat deze wat dikker is dan bijvoorbeeld haver- of amandelmelk. Kun je niet tegen soja? Dan kun je het ook met een andere plantaardige melk maken.
Deze cake is veelzijdiger is dan je misschien in eerste instantie denkt. Vervang de blokjes appel eens voor een gelijke hoeveelheid peer, geroosterde pompoen, blauwe bessen of misschien wel courgette. Je krijgt dan een soortgelijke cake die net zo lekker is, alleen met een andere smaak.
Goed – laat ik eerst dit recept voor de appelcake met je delen. Hieronder lees je alles wat je nodig hebt + hoe je te werk gaat.
Ingrediënten voor de vegan appelcake:
Onderstaande ingrediënten heb je nodig om deze vegan appelcake te maken. Afhankelijk van hoe groot je de stukken snijdt, zul je er ongeveer 12 stukken uit kunnen halen.
Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 45 minuten
Bakvorm: ik gebruikte een bakvorm van 18 bij 25 cm
- 300 gram bloem
- 275 gram bruine basterdsuiker
- 1,5 theelepel bakpoeder
- halve theelepel zout
- 1 theelepel koek-/speculaaskruiden
- 1 eetlepel citroensap
- 230 ml sojamelk
- 80 ml gesmolten kokosolie
- 1 eetlepel appelcider azijn
- 2 eetlepels appelmoes
- 2 zoete appels – geschild en in blokjes gesneden (zo’n 200 gram)
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de bakvorm in met wat olie. Zet de ingevette bakvorm opzij op later te gebruiken.
- Meng 1 eetlepel vers citroensap samen met de sojamelk om een soort vegan karnemelk te maken. Laat het zo even staan voor een minuut om het te laten stremmen.
- Zeef de bloem in de kom van een mixer en voeg de bruine bastersuiker, bakpoeder, zout en koek-/speculaaskuiden toe. Meng door elkaar.
- Voeg de vegan karnemelk, kokosolie, appelcider azijn en appelmoes toe bij de droge ingrediënten in de kom en meng goed. Het beslag wordt nu lekker dik.
- Voeg de blokjes appel toe aan het beslag en verdeel door het beslag.
- Verdeel het beslag van de vegan appelcake over de ingevette bakvorm en bak de cake in ca. 45 minuten af in de voorverwarmde oven.
- Ben je er niet zeker van of de appelcake gaar is? Prik dan een tandenstoker in de cake en zie of deze er schoon uitkomt.
- Laat de cake in de bakvorm afkoelen.
Op zoek naar meer bakrecepten met appel?
- Appeltaart met karamel – zonder ei en boter
- Appelkruimeltaart met bosbessen
- Appeltaart zonder suiker
- Appeltaart met gezouten karamel
Deze vegan appelcake is echt een traktatie om te eten. Maak deze appelcake gerust voor een verjaardag, als er visite komt of om gezellig aan je buren uit te delen. De taart is lekker zoetig door de appel en basterdsuiker.
De appelcake leent zich er prima voor om (deels) in te vriezen of om direct op te eten. Net waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Ik ben heel benieuwd of jij ook aan de slag gaat met dit recept voor vegan appelcake. Laat zeker een reactie hieronder achter – of tag me gezellig via Instagram. Dat zou ik onwijs leuk vinden!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
7 leuke geiten 🐐🐐
Zojuist je recept van de Vega appelcake gemaakt. Het ziet er goed uit en hij smaakt heerlijk! Dank voor je recept
Wat leuk om te horen Susanne, dankjewel! 😃
🍏 Cake staat in de oven.. Benieuwd, het ruikt al heerlijk 😏 Dank je voor fijne inspiratie
(hier kan ik geen foto delen?)
Wat een toppertje, zowel qua hoeveelheid werk (weinig!!) als qua smaak 😊. Mijn tweede exemplaar zit in de oven, en het ruikt hier al heerlijk!
Heerlijke cake kan ik ook eens wat lekkers eten zonder dierlijk produchten en melk ben latose intolerant en eet geen vlees vis ook niet en wist niet zo goed wat ik wel en niet mocht maar dit is echt een lekker recept mm
Kan ik de vegan karnemelk vervangen voor gewone karnemelk?
Hoi Pauline, vervangen voor karnemelk op basis van koemelk moet geen probleem zijn. Ik hoop dat je ook gaat genieten van de appelcake!