Deze vegan cinnamon rolls maakte ik in een spontane bui op zoek naar een lekker tussendoortje. Het is een heerlijk geheel geworden. Je moet alleen wél van kaneel houden, dat is wel zo fijn met cinnamon rolls.
Dit weekend was het zover
Al de nodige tijd neem ik me voor om eens vegan cinnamon rolls te maken. Zonder roomboter, zonder zuivel en zonder ei. Afgelopen weekend besloot ik dat het eindelijk tijd werd om deze te gaan maken.
En dus ging ik in aan de slag. Ik haalde een extra potje kaneel in huis (want ja – het mag wel écht naar kaneel smaken) en ben begonnen. Ze zijn misschien niet zo oogstrelend als je soms ziet in van die hippe koffietentjes en op Instagram, maar het resultaat mag er zijn. Deze vegan cinnamon rolls zijn heerlijk & luchtig van smaak. 👨🏼🍳
Je bent een klein half uurtje bezig met de voorbereidingen. Houd wel rekening met het twee keer laten rijzen van het deeg – in totaal ongeveer anderhalf uur. En daarna kunnen je cinnamon rolls de oven in. Ga je er ook snel mee aan de slag?
Ingrediënten:
Deze vegan cinnamon rolls zijn heerlijk als tussendoortje of misschien zelfs wel als ontbijt. Mocht ik ze eens als ontbijt willen maken, dan zou ik ze net even iets minder zoet maken (of de frosting achterwege laten). Voor het maken van 12 cinnamon rolls heb je het volgende nodig. ⤵️
Voor het deeg:
- 60 ml warm water
- 1 eetlepel maple syrup
- 2 theelepels gist (gedroogd, uit een zakje)
- 1 eetlepel gemalen lijnzaad
- 180 gram bloem
- 35 gram amandelmeel (je kunt ook een ander soort meel gebruiken)
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 2 eetlepels (zonnebloem)olie
- 2 eetlepels suiker
- 60 ml warme plantaardige melk (ik heb havermelk gebruikt)
Voor de vulling:
- 2 eetlepels gesmolten vegan boter (margarine of kokosolie)
- 2 flinke eetlepels kaneel
- 60 gram suiker
Voor de frosting:
- 60 gram poedersuiker
- 1 eetlepel (zonnebloem)olie
- 2 eetlepels plantaardige melk
- 3 theelepels maple syrup
- snufje zout
Bereidingswijze:
- Voor het maken van het deeg: Meng in een grote kom het warme water, maple syrup, gist en gemalen lijnzaad toe. Laat dit 5 minuten staan, het papje wordt in de tussentijd wat schuimig.
- Meng in een andere kom de bloem, amandelmeel, zout en bakpoeder door elkaar.
- Voeg de zojuist gemengde bloem samen met de olie, suiker en verwarmde havermelk door het schuimige papje.
- Meng het deeg door elkaar en kneed vervolgens met je handen tot alles goed gemengd is (dit duurt hooguit 2 minuten).
- Laat het deeg nu in een kom met een lichtvochtige theedoek rijzen voor een uur op een warme plek.
- Voor het maken van de vulling: Rol het deeg hierna uit tot een rechthoekige vorm en verdeel de suiker, kaneel en gesmolten boter over het uitgerolde deeg (zie foto hieronder).
- Rol het rechthoekige deeg nu op en verdeel de rol met een mes in 12 stukken.
- Leg de cinnamon rolls nu in een met bakpapier beklede bakvorm – met een doorsnede van zo’n 22-24 cm. Zorg dat er tussen ieder rolletje nog wat vrije ruimte is, zodat ze nog wat meer kunnen rijzen (zie foto hieronder).
- Bedek de bakvorm met de lichtvochtige theedoek en laat de cinnamon rolls nogmaals rijzen op een warme plek – dit keer ongeveer 30 minuten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden Celsius en bak de vegan cinnamon rolls af in zo’n 20 minuten.
- Voor het maken van de frosting: Meng alle ingrediënten voor de frosting door elkaar. Dip de cinnamon rolls zodra ze uit de oven komen (en iets zijn afgekoeld) in de frosting of verdeel de frosting over de rolls.
Dit zijn de vegan cinnamon rolls geworden – 12 stuks en allemaal even lekker, maar nét even anders van formaat. Heb jij weleens cinnamon rolls gemaakt? Laat dan zeker even een reactie achter.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐