Speelgoed is heel makkelijk zelf te maken. Het kost weinig, geeft meer afwisseling en is ook nog eens erg leuk om met de kinderen samen zelf te maken. Zelf je eigen spullen uit behoefte creëren en speelgoed maken. Dat is toch wel een stukje toekomst naar mijn idee.
De creativiteit van je kind benutten
Kinderen zijn altijd bezig. Zo niet, dan toch. Een kind dat zich verveelt, is op weg om een creatieve uitbarsting te krijgen. Hij heeft net iets geleerd en is dat aan het verwerken, of hij gaat juist iets leren en zoekt een manier om dat te doen.
Een kind kan best met weinig speelgoed opgroeien, het stimuleert de creativiteit en het zelf oplossingen vinden. Of het nu gaat om financiële redenen of overtuigende redenen, een bewuste keuze van welk speelgoed dan wèl in huis komt is iets om over na te denken.
Hieronder heb ik zes ideeën om thuis zelf je speelgoed te maken. Het is helemaal niet zo moeilijk, dus ga er lekker snel mee aan de slag.
1. Zelf klei maken
Verhoudingen:
- 1 kop bloem
- 1⁄2 kop zout
- 2 koffielepels zuiveringszout
- 1 koffielepel plantaardige olie
- 1 kop lauw water
- voedingskleurstof
- etherische olie (optioneel)
& zo maak je het:
- Meng in een pan alle droge ingrediënten. Voeg de olie toe, vervolgens beetje bij beetje het water terwijl je goed roert.
- Op laag vuur opwarmen en nog altijd goed blijven roeren. Het wordt nu wat dikker. Wanneer de klei los begint te laten van de bodem, zet je het vuur uit.
- Laat het wat afkoelen voordat je het met de hand wat verder kneedt. Verdeel de klei over een aantal potjes, zoveel als kleuren die je wilt maken. Voeg de kleurstof en eventueel de druppels etherische oliën toe, en goed kneden.
- De typische kleigeur kan gemaakt worden door 1 druppel amandelolie en 1 druppel vanille olie toe te voegen.
In afgesloten bakjes bewaren.
2. Zo speel je zelf voor archeoloog
Met water, zand, grond, bloem en schatten zoals kleine dinosaurussen of mooie kralen kun je kinderen de spannendste ontdekkingen laten doen.
Meng het zand, grond en de bloem in een grote bak. Voeg water toe en roer goed tot een plakkende massa. Voeg eventueel nog wat van de ingrediënten toe als het te waterig is.
Omhul de schatten met dit mengsel en leg het in de zon te drogen. Draai het een aantal keren om, zodat het aan alle kanten hard wordt.
Om deze waardevolle archeologische ontdekkingen nog beter te verstoppen, vul je een grote bak met zand/grond en verspreid je ze daar in.
3. Maak je eigen rijstlijm
Heb je geen lijm meer in huis, maak dan heel eenvoudig zelf je eigen lijm van rijst met het recept wat eerder op de website is verschenen.
4. De aantrekking tussen kinderen en stenen
Bij het aanzetten van de wasmachine, worden eerst alle zakken nog gecontroleerd, dat levert al gauw maandelijks 4 kg stenen op. Kinderen en stenen, die magische aantrekkingskracht. Blijkbaar is er een interne behoefte om deze te verzamelen.
Een stuk stof (of natuurlijk een oud t-shirt) en naald en draad en zo’n ouderwetse knikkerzak is zo in elkaar gezet. Heb je een naaimachine, dan is het helemaal zo gebeurd.
Een middag stenen vinden in de tuin of in de straat. Ook bij een dagje strand of bos mag de zak niet ontbreken. Ook kunnen die allermooiste stenen geschilderd worden. Kijk goed naar de steen, misschien ontdek je er wel een lieveheersbeestje of een draak in. Met verf kun je dit nog eens accentueren.
5. Vingerverf maken
- 3 eetlepels suiker
- 1⁄2 koffielepel zout
- 1⁄2 glas maizena
- 2 glazen water
- Kleurstof, voedingskleurstof of natuurlijke (paprikapoeder, kurkumapoeder, kaneel gemalen, bietensap, spinaziesap…..)
& zo maak je zelf vingerverf:
- Meng goed alle ingrediënten behalve de kleurstof in een kleine pan. Verwarm dit al roerend tot er een dikkere massa ontstaat.
- Laat dit afkoelen en doe het in diverse afsluitbare potjes. Voeg per potje een kleurstof toe. En klaar!
6. Ontdekdoos – maak je eigen kijkdoos
Zo’n doos, bijvoorbeeld een schoenendoos, die al geheimzinnigheid uitstraalt, juist omdat hij afsluitbaar is. Juist omdat er niet te zien is wat er in zit. Als hij dan open gaat, wow, dat ‘dat wil ik in m’n handen houden gevoel’!
Voor de allerkleinsten kan dit gevoel al opgeroepen worden met dagelijkse voorwerpen. Een spatel, één duplo blokje, een garde, een notitieblokje met ringband, eigenlijk is alles om een baby
heen één grote ontdekdoos. Door het te centreren in een doos, en dit aan te bieden aan een zittende baby, zal ieder voorwerp gedetailleerd aangeraakt en van alle kanten bestudeerd worden.
Het is altijd handig zo’n doos met wisselende voorwerpen achter de hand te houden. Ontzettend handig als je ineens dat belangrijke onverwachte telefoontje moet plegen.
Maar ook oudere kinderen zijn al bij met een doos, maak het dan wel iets uitdagender, een pollepel kennen ze inmiddels wel. Voor inspiratie van oudere kinderen, kijk eens in de garage van opa en oma, of op een rommelmarkt, de schatten tussen de rommel.
Zo’n telefoon met een draadje eraan, leuker nog, een schijf die je kunt draaien. Niets zeggen, zelf de kinderen laten experimenteren en laten ontdekken. Een plankje, hamer en spijkers (en pleisters) is al voldoende voor nieuwe ervaringen. Oude werktuigen doen het ook altijd goed, back to basic. Zo zijn mijn kinderen eens een middag op ontdekking geweest met ouderwetse schapenscheermateriaal, gevonden op een zolder van een oud Provençaals appartement.
Geweldig hoe het eerst als grassnijder, insectenzoeker en draadspanner is gebruikt voordat een dorpsgenoot uit kon leggen waar het vroeger werkelijk voor werd gebruikt.
Heb jij wel eens speelgoed voor je kind(eren) gemaakt?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Wat leuk zeg! Dit ga ik zeker eens doen. Ik kende deze manieren nog niet.