Het is weer tijd voor een nieuwe versie van baksels met verstopte groente. Het recept voor deze zoete aardappelcake is zo lekker geworden dat ik dit de rest van de dag wilde blijven eten.
Iets met zoete aardappel bakken, maar wat?
Ik wil al een hele tijd iets lekkers bakken met zoete aardappel, maar ik was er nog niet over uit wat ik wilde bakken. Zoete aardappelmuffins of toch liever een cake met zoete aardappel erin verwerkt?
Zoals je waarschijnlijk wel weet vind ik het leuk om groente te verstoppen in mijn baksels. Niet altijd, maar wel als een stuk groente zich leent in een cake of ander baksel. Eerder maakte ik bijvoorbeeld al een courgettecake, havermout blondies met witte bonen en een vegan worteltaart. Op deze manier krijg je toch wat vitaminen en voedingsstoffen binnen die je anders niet binnen zou krijgen. Of de vitaminen behouden blijven of niet – het geeft me in ieder geval een goed gevoel.
En op dezelfde manier ben ik aan de slag gegaan met zoete aardappel. Drie zoete aardappels lagen al een week op het aanrecht. Hoog tijd om er een cake mee te gaan bakken. Bovenop de zoete aardappelcake heb een topping gemaakt van marshmallow toeven.
En ik kan je vertellen dat dit recept zo ontzettend lekker is geworden. My of my – op mijn boodschappenlijstje staat met grote letters ZOETE AARDAPPEL geschreven. Dit recept moet ik snel weer een keer maken.
Ingrediënten voor deze cake van zoete aardappel
Deze zoete aardappelcake zal het goed doen op een verjaardag. Grote kans dat ik deze voor mijn verjaardag ga bakken binnenkort. Ik heb er 12 rechthoekige stukken van gesneden. Wil je het wat zuiniger aan doen, dan kun je met gemak 16 stukken van de cake snijden.
Houd er rekening mee dat de toeven zijn gemaakt van opgeklopt eiwit en suiker. In de bereiding verwarm ik het eiwit met de suiker eerst au bain marie om een mogelijke besmetting van salmonella te voorkomen. Dan weet je dat.
Als je last hebt van gevoelige darmen of zwanger bent of iets in die trant, dan is het misschien verstandig om het eiwit eens te vervangen voor het sap van een potje kikkererwten (zoals ik al eens eerder meringues maakte van dit sap).
Tijdsduur roosteren zoete aardappel: 40 minuten
Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd cake: 40 minuten
Oké – wat heb je nodig voor deze cake?
- 3 medium zoete aardappels
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- snufje zout
- 1 theelepel kaneel
- snufje gemberpoeder
- 120 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 180 gram bruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
Ingrediënten voor het maken van de marshmallow frosting:
- het eiwit van 3 eieren
- 140 gram kristalsuiker
- snufje zout
Bereidingswijze:
Het maken van de zoete aardappelcake heb ik in drie delen opgedeeld. Ik begin met het roosteren van de zoete aardappel, vervolgens bak ik de cake. Als laatste maak ik de marshmallow topping en spuit ik toeven op de cake.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Prik de zoete aardappel met een vork rondom en leg ze op een stuk bakpapier. Rooster de zoete aardappel voor ca. 40 minuten en keer ze halverwege even om. Laat de oven op dezelfde temperatuur staan om de cake te bakken.
- Vet een vierkant bakblik (zo’n 20×20 cm) in met wat olie of boter.
- Maak ondertussen het beslag voor de cake. Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar (bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en gemberpoeder).
- Laat de zoete aardappelen ondertussen wat afkoelen en ontdoe ze van hun schil en snijd de aardappel in grove stukken.
- Meng in een mixer op hoge snelheid de roomboter samen met de basterdsuiker voor 2 minuten door elkaar. Zet de mixer op een lage stand en voeg de twee eieren en de afgekoelde zoete aardappel toe.
- Voeg de droge ingrediënten bij het natte beslag en laat de mixer alles even goed door elkaar mengen.
- Verdeel het beslag voor de cake in het bakblik en zet dit in de oven voor ca. 35 minuten.
- Laat de zoete aardappelcake vervolgens goed afkoelen.
- Maak ondertussen de marshmallow frosting. Meng de eiwitten samen met het kristalsuiker en een snufje zout au bain marie met een garde voor 3 tot 4 minuten. Blijf goed roeren. Het mengsel is klaar, zodra de suikerkristallen zo goed als zijn opgelost.
- Giet het mengsel hierna terug in een kom en klop het eiwitmengsel voor zo’n 5 minuten met een mixer stijf, zodat er mooie pieken eiwit ontstaan en je de kom ondersteboven kunt houden (probeer maar als je durft – haha).
- Schep de marshmallow frosting over in een spuitzak en spuit mooie toeven op de afgekoelde zoete aardappelcake. Brand de toeven als laatste met een crème brûlée brander, zodat de suiker van de frosting wat karameliseert en je cake is klaar.
De toeven mogen de volgende keer nog net even iets netter, maar verder ben ik erg blij met het resultaat. Een stuk cake heb ik in de vriezer gestopt en deze heb ik een kleine week later weer ontdooit. Zowel de cake als de toeven bleven goed in de vriezer, dus invriezen is mogelijk.
Heb jij al eens een baksel gemaakt met zoete aardappel of met een ander soort groente? Ik ben echt heel benieuwd wat je allemaal nog meer kunt bakken met stukken groenten. Laat zeker even een reactie achter. 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Dit receptje ga ik zeker ook eens uitproberen. De bruine basterdsuiker kan je vervangen door kokos(bloesem)suiker, die ook bruin is en veel gezonder.
Was helemaal verbaasd over de eieren in het recept, dacht hier alleen vegan recepten te vinden.
Hi Annemarie, dat klopt. De meeste recepten zijn vegan (en dus zonder ei), maar zo nu en dan verschijnt er ook een recept waar wel ei in te vinden is.