Appeltaart met een vleugje karamel – zonder ei en boter

Ik eet graag appeltaart. Heel graag zelfs. Het maakt niet uit waar ik geniet van een stuk appeltaart, zolang er maar een flinke toef slagroom bij gepaard gaat. Afgelopen week maakte ik een appeltaart (of eigenlijk meer een appelcake) zonder ei en boter en voorzien van een laagje karamelsaus. De taart was verrukkelijk. Bekijk hier het recept.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

National apple pie day

Een paar jaar geleden heb ik samen met een paar vrienden 28 augustus uitgeroepen tot national apple pie day. Meestal bakt één iemand een appeltaart en eten we die op. Niks bijzonders, maar wel erg gezellig en lekker. Vorige week was het weer zover en bakte ik deze heerlijke appelcake met karamel.

En terwijl de garde aan het draaien was om de slagroom op te kloppen, proefde ik stiekem alvast een stukje van deze heerlijke warme appeltaart. Dus zet 28 augustus voortaan als jaarlijkse reminder in je agenda, dan kun je net als ons volgend jaar ook genieten van deze onvergetelijke dag. Appeltaart for president!

Recept voor appeltaart zonder ei en boter

Dit heb je nodig voor één appeltaart voor zo’n 8 personen


Bestel Kom maar op via Bol.com

  • 3 jonagold appels (of andere moesappel)
  • 180 gram volkoren bloem
  • 100 gram rietsuiker
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl appelcider azijn
  • 90 ml zonnebloemolie (+ wat extra voor het invetten van het bakblik)
  • 170ml water
  • rasp van 1 bio citroen
  • Optioneel: een handje rozijnen en/of gehakte walnoten

Voor de  vegan karamelsaus:

  • 25 gram margarine
  • 90 gram rietsuiker

& hoe maak je deze appeltaart?

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bedek een bodem van een springvorm met bakpapier. Vet de bakrand in met wat olie.
  2. Rasp twee appels en de schil van de citroen. Schil vervolgens de andere appel en snijd deze in dunne plakjes. Houd de geraspte appel en citroen én plakjes appel apart van elkaar.
  3. Smelt in een steelpan de suiker en de margarine (de karamel) en bedek de bodem van de springvorm met de karamel. Verspreid over de bodem de plakjes appel.
  4. Voor het beslag: Meng in een keukenmachine de bloem, suiker, bakingsoda en koekkruiden in een kom. Meng de zonnebloemolie samen met 170 ml koud water, azijn, citroenrasp en de geraspte appel. Roer deze ingrediënten bij de andere ingrediënten in de keukenmachine. Houd je van variatie? Strooi en er dan ook een handje rozijnen of gehakte rozijnen door en schenk het beslag over de appellaag in de springvorm.
  5. Zet de taart in de oven en bak deze in zo’n 30 minuten gaar.
  6. Laat de appeltaart nog wel even afkoelen, voordat je hem omkeert en uitserveert. Dan kun je mooi alvast de slagroom opkloppen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Birgitte

    Hi, er staat azijn bij de ingrediënten, wat voor soort azijn en waar in het recept komt dit terug?

  2. 🐐 Anne

    Ik neem aan dat de azijn er door gaat voor de baking soda dus door het deeg?

  3. 🐐 Billy

    Klopt inderdaad Anne, vergeten er bij te vermelden. Staat er inmiddels bij, dank voor je oplettendheid! 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate