Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Praktische gids om impulsaankopen te voorkomen – deel 2

Hoe kun je gemakkelijk impulsaankopen voorkomen? Dat is minder moeilijk dan je denkt. In dit artikel heb ik 12 praktische tips voor je klaarstaan.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Onnodige aankopen voorkomen

Ben jij iemand die regelmatig prat gaat op leuke gadgets, nieuwe kleding of snoeprolletjes bij de kassa? Dan is het misschien goed om eens te kijken hoeveel van deze aankopen impulsaankopen zijn, en hoeveel van deze aankopen voorkomen konden worden.

Samen met Jelle heb ik een een heleboel tips voor je klaarstaan om onnodige aankopen te voorkomen. Het eerste deel van deze praktische gids om impulsaankopen te voorkomen lees je nu op soChicken. Lees je mee?

Impulsaankopen voorkomen – 12 praktische tips

  1. Wanneer je iets ziet dat je graag wilt kopen dat je niet ‘echt nodig’ hebt, wacht dan even met de aankoop. Zet het over twee weken in je agenda en laat het los. Als je het na twee weken in je agenda tegenkomt en je wilt het nog steeds heel graag hebben, overweeg dan om het aan te schaffen.
  2. Koop alleen dingen die je terug kunt brengen. Ben je eenmaal thuis en denk je: “wat moet ik hier eigenlijk mee?” – dan kun je deze impulsaankoop gewoon weer retourneren in de winkel.
  3. De rolletjes snoep bij de kassa, een speciale aanbieding bij de benzinepomp, speelgoed op hoogte van de kinderen – deze spullen staan hier niet voor niets. Herken de momenten dat je door de winkelier wordt aangespoord om iets te kopen. Zo behoed je jezelf voor een impulsaankoop.
  4. Schrijf dingen op een lijst die je nodig hebt. Sta je in de winkel en zie je iets leuks dat je graag wilt hebben? Koop het alleen als het op de lijst staat. Staat het niet op de lijst, dan weet je ook dat je het niet hoeft te hebben. Makkelijk zat.
  5. Maak je vaak dezelfde ronde in de winkelstraat? Overweeg dan om je looproute aan te passen in de winkelstraat en alleen winkels af te gaan waar ze de producten verkopen die je op een regelmatige basis nodig hebt (supermarkt/apotheek/etc.). Ik koop zelf weinig producten in fysieke winkels en koop hierdoor zelden aankopen in een opwelling.
  6. Bedenk goed of je echt dit bedrag uit wilt geven aan dat specifieke product. Hoelang moet je hiervoor werken? En wat dient het product voor doel?
  7. Wat wil je bereiken in je leven? Heb je financiële doelen die je wilt behalen – zoals het sneller aflossen van de hypotheek? Je kunt veel impulsaankopen voorkomen door een duidelijk financieel doel voor jezelf te hebben.
  8. Ga niet shoppen of naar de supermarkt als je honger hebt. Als je eenmaal de geur opsnuift van dat lekkere broodje bij de bakker, dan ben je verkocht. Je weet hoe dat gaat.
  9. Ga je de supermarkt vaak uit met twee keer zoveel lekkers als dat je in gedachten had? Maak dan een boodschappenlijst voordat je de winkel binnenstapt. Geen extra kaasbroodjes en repen chocolade meer in je mandje, omdat het simpelweg niet op je lijstje stond.
  10. Laat je niet verleiden door extreem hoge kortingen. Herinner jezelf eraan dat als je afgeprijsde schoenen ziet die je wilt hebben, deze schoenen nog altijd duurder zijn dan om de schoenen links te laten liggen.
  11. Denk drie keer na voordat je de aankoop doet waar je nog niet helemaal over uit bent.
  12. Ga niet winkelen als je je verveelt. Als je langs de winkelstraten struint en je ziet steeds dingen die je graag wilt hebben, houd jezelf dan in en kijk of je het volgende week nog steeds wilt hebben. Of nog beter: budgeteer deze producten in voor de volgende maand. Dan weet je zeker dat je er financiële ruimte voor hebt.

Lees deel 1 op soChicken.nl

Wat vond je van mijn praktische tips? Heb ik je kunnen behoeden voor het doen van een impulsaankoop? Jelle heeft op soChicken deel 1 klaarstaan met een boel tips om te voorkomen dat je onnodige spullen in huis haalt.

Lees deel 1 van dit artikel op soChicken

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Hermien - KouweKleren

    Goede tips die ik zeker probeer na te leven. Behalve als ik in de kringloop sta, daar kun je dan wel niet ruilen, maar weg is wel eeg. Ik ga er wel heen met lijstjes, maar neem wel eens iets anders mee terug. Ik let er wel op of ik het daarna echt gebruik. Niet? Dan breng ik het terug en zie ik het bedrag als een donatie. Ik probeer het meeste in mijn leven tweedehands te kopen en dat behoedt me op een andere manier weer voor impulsaankopen. Je kunt namelijk nooit zomaar een winkel instappen en door naar de kassa of op ‘bestel’ klikken. Daardoor moet je altijd wat moeite doen en dat geeft bedenktijd.

  2. 🐐 Medo

    leuk en nuttig.

  3. 🐐 Liesbeth

    Leuke tips. Ook het idee van de 2 delen op de 2 sites. Doe zo verder. Ik Word elke keer blij van jullie artikels en jullie hebben mijn leven in een opwaarderen spiraal gebracht.

  4. 🐐 Liesbeth

    Opwaarse spiraal dus.

  5. 🐐 Rian Baremans

    Ja Billy, ook ik wordt blij van jullie leuke en leerzame tips, ga zo door!!

  6. 🐐 thijmen

    Nog een tip: vind een voordelige groenteboer, de goudreinet in ons dorp kost hetzelfde als de supermarkt. Door naar speciaalzaken te gaan kom je minder andere boodschappen tegen.

  7. 🐐 Sijmen

    Na deel 1 ben ik blij dat er een deel 2 is gekomen! Ik ben zelf een enorme impulsaankoper en wil dit graag verminderen. Zonde om allemaal producten in huis te hebben die ik niet gebruik. Met honger naar de supermarkt heb ik drie jaar geleden al afgeleerd, kwam altijd met veel te veel eten thuis, haha.

  8. 🐐 Anique

    Ik doe elke dag boodschappen, haal alleen maar wat we die dag ook werkelijk opeten.
    Het kost niet veel tijd want je bent in tien minuten klaar, ik sjouw minder met zware boodschappen tassen en er wordt thuis bij ons geen eten weggegooid. Alles wat we eten is vers!

  9. 🐐 Ruben

    Bij punt 2 is er bij sommige winkels een probleem.
    Je krijgt namelijk je uitgegeven geld alleen terug in de vorm van een aankoopbon van de winkel!
    Hoe moet je dan je geld (cash en zonder verlies) proberen terug te krijgen?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate