Gratis platform om je huis duurzaam te verbouwen

Ga je binnenkort verbouwen? Of heb je onlangs een verbouwing achter de rug? Meld je dan aan bij SlimmeBuur - hét gratis platform waar buren elkaar helpen met advies over bijvoorbeeld isoleren of zonnepanelen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met HIER.

Weg met alle gaskachels en tochtplekken in ons huis

Oké – de meeste tochtplekken dan. Na een periode van ruim vier maanden lang klussen, wonen we sinds vorig jaar zomer in ons goed geïsoleerde huis dat we volledig van het gas hebben gehaald.

Naast het standaard werk (slopen, schuren, verven, opbouwen, schoonmaken – dat soort klussen) hebben we ook een plan gemaakt wat er nodig was om ons huis te verduurzamen.

huis isoleren

Hierbij kwamen we tot de conclusie dat we een deel zelf konden doen, de meer grote en technische klussen hebben we laten uitbesteden.

In het kort hebben we het volgende aangepakt in huis:


Bestel Kom maar op via Bol.com

  • De vijf gaskachels die door het huis verspreid stonden, hebben plaatsgemaakt voor vloerverwarming (benedenverdieping en de badkamer) en elektrische kachels boven.
  • De zolder was niet goed geïsoleerd, waardoor veel van de warmte verdween door het dak en de zijwanden. Dit hebben we met dikke laag glaswol goed weten te isoleren.
  • De buitenwanden beneden en in onze slaapkamers hebben we voorzien van PIR-platen met een hoge isolatiewaarde. Voorheen sijpelde de warme lucht direct zo via de bakstenen naar buiten.
  • Grofweg al het glas in huis is vervangen voor HR++ glas.
  • We hebben een warmteterugwinning ventilatie systeem aangelegd. Door de warmteterugwinning wordt de warmte hergebruikt en wordt er minder energie verspild.
  • De warmtepomp in de achtertuin zorgt voor zowel een warme vloer als warm water om te douchen.
  • Met de 10 geplaatste zonnepanelen op ons dak hopen we het grootste gedeelte van ons elektra-verbruik terug te verdienen.

Het was een leuk project en zeker gezien de huidige energieprijzen is het een goede keus geweest om het huis meteen bij aankoop te verduurzamen.

We hadden ons beide goed ingelezen in welke maatregelen we wilden nemen. Tijdens onze verbouwing kwamen er regelmatig buren even gluren die ook interesse hadden om hun huis te verduurzamen.

Hadden we van tevoren van het gratis platform SlimmeBuur gehoord, dan hadden we ons hier zeker voor aangemeld.

Wat is SlimmeBuur dan precies?

SlimmeBuur is dé website waar buren elkaar adviseren over energie besparende maatregelen in huis. Dit kan bijvoorbeeld gaan over isolatie, het nemen van zonnepanelen of manieren om minder of geen gas meer te verbruiken.

Er zijn natuurlijk al veel mensen die één of meerdere energiebesparende maatregelen hebben uitgevoerd – zo liggen er al op 1,5 miljoen huizen zonnepanelen –  maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Alleen weet je soms niet precies wat een volgende stap kan zijn.

Dit kan zijn omdat je:

  • in een oud(er) huis woont en je niet weet of het wel zo gunstig is om voor een warmtepomp te kiezen;
  • wel wilt isoleren, maar geen idee hebt wat er nodig is om dit te doen;
  • van meerdere installatiebedrijven voor zonnepanelen steeds een ander aantal mogelijk te plaatsen zonnepanelen te horen krijgt;
  • soms niet overziet hoeveel of hoe weinig tijd een besparende maatregel kost;
  • benieuwd bent naar het kostenplaatje;
  • door de bomen gewoon het bos niet meer ziet.

En aan wie kun je al je vragen (of bezwaren) nu beter stellen dan aan je buur die dit uitzoekwerk al eerder heeft gedaan? Precies – SlimmeBuur is zo’n fijn platform waar je meteen kunt zien of er iemand in je buurt is die zijn of haar kennis op dit gebied met je wil delen.

Zolder isoleren

Het werkt ook andersom – heb je de nodige kennis van energiebesparende maatregelen in je huis? Dan kun je je aanmelden om andere buren een handje op weg te helpen.

Kom erachter welke buren zich hebben aangemeld

Hier word ik zo blij van! Samen weet je zoveel meer dan alleen en dus ben ik blij om mijn buren een handje te helpen. Zeker ook omdat de huizen in de omgeving vaak op elkaar lijken en je dus echt specifieke tips kunt geven die ook op hun huizen van toepassing zijn.

SlimmeBuur bestaat nog niet zo heel lang – het platform is in 2020 gelanceerd – en er staan nu al meer dan 2700 mensen door heel Nederland op de kaart. Supertof om te zien hoeveel mensen zich al hebben aangemeld.

Inmiddels heb ik mij ook aangemeld op SlimmeBuur om hopelijk ook andere buren te mogen helpen als zij tegen vragen aanlopen. Het valt me sowieso heel erg op hoeveel mensen er – niet alleen tijdens onze verbouwing – nu nog steeds willen weten hoe wij onze verbouwing hebben aangepakt.

Wil je ook stappen zetten om je huis te verduurzamen? Neem dan zeker een kijkje op SlimmeBuur.nl en vind buren die al jouw vragen over het verduurzamen van je huis willen beantwoorden.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate