Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Aluin – je eigen ecologische deodorant

Deodorant fabrikanten maken de gekste claims om jou over te halen om hun producten te kopen. Ze stoppen hun producten ook vol met de gekste ingrediënten. Wat nou als je deze vervuilende producten gewoon kon vervangen door een perfect alternatief? Welkom in de wereld van aluin.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Een onschuldig wit blokje

Aluin is een natuurlijk mineraal dat vroeger vooral was te vinden in de mannelijke toilettas. Het mineraal werd namelijk gebruikt om kleine scheerwondjes snel te laten genezen. Met de komst van de elektrische scheerapparaten en betere scheerproducten is het mineraal in vergetelheid geraakt.

Zonde, want aluin heeft namelijk nog een bijzonder aantrekkelijke toepassing – het is een natuurlijke deodorant. Het mineraal, dat nu nog steeds te vinden is bij de mannelijke scheerafdeling in de drogist, wordt ook gebruikt in producten van o.a. Rexona.

Wat doet aluin precies?

Hoewel de meeste mensen denken dat zweet (vooral zweet onder de oksels) stinkt, is vers zweet juist vrijwel geurloos. De vervelende geur die zich gedurende de dag opbouwt onder je armen ontstaat doordat de bacteriën op je huid goed gedijen in de warme, vochtige omgeving. De bacteriën scheiden afvalstoffen uit, en deze afvalstoffen veroorzaken de nare geur van zweet.

Tegen deze zweetgeur gebruiken we het liefst natuurlijke deodorants. Aluin is een kristal die onder andere een anti-bacteriële werking heeft op de huid. Aluin is water oplosbaar. Wanneer je het steentje nat maakt (of een poeder oplost in een spuitbus), en ermee over je huid wrijft, blijft er een geurloos en onzichtbaar laagje achter met hele fijne aluin kristallen.

Wat aluin doet is heel simpel, het verandert de pH waarde van je het huidoppervlak onder je oksels. Hierdoor wordt je huid onleefbaar voor het type bacteriën dat normaal gesproken zo’n nare geur veroorzaakt. Je poriën raken echter niet verstopt. Aluin stelt je dus in staat om normaal te blijven zweten waardoor je afvalstoffen kunt blijven afvoeren en goed op temperatuur kunt blijven.

Waarom is aluin zo’n ecologische keuze?

Aluin is een natuurlijk mineraal. Het wordt gewonnen in mijnen op verschillende plekken op aarde en wordt vervolgens verwerkt in allerlei producten. Wanneer je ervoor kiest om pure aluin te gebruiken als deodorant kun je al snel een half jaar vooruit met een klein blokje.

Een blokje aluin, zoals deze te koop zijn bij bijvoorbeeld de Kruidvat, is verpakt in een stukje karton. Door te kiezen voor aluin bespaar je al snel zes maanden aan deodorant verpakkingen, vol met aluminium, plastic en schadelijke chemicaliën. Je hoeft niet meer te wikken en te wegen welke deodorant het minst schadelijk is en je hoeft je niet meer druk te maken over de geur. Aluin is reukloos en zeer effectief.

De voordelen van aluin ten opzichte van reguliere deodorant

Wat zijn nu precies de voordelen van aluin ten opzichte van normale deodorants?

 • Natuurlijk aluin is 100% veilig voor je gezondheid, iets wat van veel commerciële deodorants niet gezegd kan worden.
 • Aluin is niet ontworpen met een winst oogmerk, het doet wat het doet omdat de natuur het zo ontworpen heeft.
 • Aluin is te koop met een minimale verpakking die makkelijk te recyclen is, in tegenstelling tot bussen van aluminium en plastic of glas en plastic.
 • Aluin is reukloos. Je kunt dus kiezen hoe je wilt ruiken door zelf een lekker luchtje op te spuiten.
 • Aluin verstopt de poriën niet, waardoor je lichaam gewoon kan blijven zweten. Belangrijk voor zuivering en het reguleren van de lichaamstemperatuur.
 • Je ademt geen schadelijke deo dampen in als je aluin aanbrengt.
 • Aluin wordt niet opgenomen door de huid, en blijft dus veilig buiten de bloedbaan.
 • Aluin is veilig voor de planeet. Compleet biodegradable, geen gifstoffen en geen belastend verpakkingsmateriaal.

Aluin is oplosbaar in water. Je kunt het simpelweg aanbrengen door het blokje een beetje nat te maken aan één kant, en het vervolgens aan te brengen als een roller deo. Laat het aluin vervolgens drogen. Je kunt aluin ook vijzelen en het oplossen in een spuitbus met warm water. In deze vorm kun je het ook gebruiken tegen bijvoorbeeld stinkvoeten.

Is aluin een echte ecologische oplossing?

Ja en nee. Totdat de cosmetica industrie helemaal groen wordt (dat wil zeggen, totdat ze beginnen met het verrijken van de aarde in plaats van haar uit te putten), is aluin waarschijnlijk het beste alternatief voor conventionele deodorant uit ecologisch perspectief. Natuurlijke aluin wordt echter wel uit de aarde gehaald, en is dus geen hernieuwbare grondstof.

De meest ecologische keuze is momenteel geen deodorant gebruiken. En hoewel dit klinkt als een taboe, is het wel een persoonlijk experiment waard. We spuiten vaak deo op uit gewoonte, maar weten niet eens in hoeverre we het eigenlijk nodig hebben. Wanneer je gezond eet en je lichaam in balans is zal je zweet namelijk niet zo sterk ruiken.

Toch is aluin een low-impact oplossing. Het is compleet veilig, gaat lang mee, het is biodegradable en het voegt geen gifstoffen toe aan je lichaam, je huis, de aarde of de atmosfeer. En met frisse oksels doe je je omgeving een plezier!

Kies voor natuurlijke aluin

Omdat aluin een geliefd mineraal is, en natuurlijke producten relatief duurder zijn, heeft de industrie aluin weten na te maken. Synthetische aluin verschilt van natuurlijke aluin in de mate van doorzichtigheid. Als je steen doorzichtig is, en de contouren van je vingers laat zien aan de andere kant dan heb je natuurlijke aluin in je handen. Kunstmatige aluin is eerder melkwit, en is niet doorzichtig.

Als je echt wilt genieten van de voordelen van aluin, kies dan voor de natuurlijke variant. Je kunt aluin vinden bij steeds meer drogisterijen, maar ook online (zoals hier bij bol.com). 🤟🏻

Heb jij ervaringen met aluin? En weet je plekken waar je het makkelijk kunt kopen in zijn natuurlijke vorm? Laat het ons dan weten door een reactie te plaatsen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

46 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Louis Lambooy

  Heb aluin gekocht bij het Kruidvat echter ook deze blokjes zijn practisch geheel wit. Volgens uw text is het dus niet het natuurlijke aluin maar helaas de fabrieksmatige variant.

 2. 🐐 Jeannette

  Heb aluin gekocht van de vergulde hand. Deze is wrsl ook de kunstmatige variant want deze is ook melkwit. Op de ingrediënten lijst staat dat er aluminium potassium sulfate in zit. Dit wil ik toch juist vermijden?

 3. 🐐 Lambert

  “Wanneer je gezond eet en je lichaam in balans is zal je zweet namelijk niet zo sterk ruiken””

  Daar ben ik het helemaal mee eens, sinds een jaar of wat ben ik gezonder gaan eten en eet ik tegenwoordig bijna helemaal biologisch en drink ik meer water en mijn zweet stinkt inderdaad niet meer waar het voorheen toch behoorlijk sterk kon ruiken.

  Zo zie je maar weer wat een voordelen er allemaal zitten aan het innemen van de juiste en goede voeding.

 4. 🐐 Lysbeth

  Ik lees in jullie stuk dat aluin geen aluminium bevat. Dit is echter niet waar het bevat wel degelijk het chemische element aluminium in een natuurlijke verbinding!
  De naam is er zelfs vanaf geleid.

 5. 🐐 leukegeit

  Je hebt helemaal gelijk, we hebben het aangepast in het artikel. 🙂

 6. 🐐 Freddy

  Het is geweldig dat steeds meer mensen natuurlijke verzorgingsprodukten willen gebruiken maar het is een hardnekkig misverstand dat aluin onschadelijk is. Het is nog steeds een aluminiumverbinding, ook al is het minder erg dan de aluminiumchloorverbindingen in de commerciële deodorants. Wat het doet, is dat het de poriën sterk samentrekt waardoor er minder of zelfs helemaal geen zweet meer uit kan. Daardoor werkt het heel goed als deodorant maar er ontstaat dus net zoveel ophoping van afvalstoffen in het oksel-/borstgebied als bij commerciële deodorants. En ook deze aluminium wordt door je huid opgenomen en in je lichaam opgeslagen. Een enkele keer aluin gebruiken, bijvoorbeeld bij een speciale gebeurtenis, is niet erg, maar dagelijks is zeer af te raden. Je kunt heel gemakkelijk en net zo goedkoop een mengsel maken van kokosolie, baking soda, maizena en een lekker geurende etherische olie, dat uitstekend werkt. De recepten zijn te googelen. 🙂

 7. 🐐 Freddy

  Of op z’n allersimpelst: een schijfje citroen onder je arm wrijven zoals ze in Zuid-Amerika doen. Werkt ook prima! En idd, hoe minder afvalstoffen je lichaam hoeft uit te scheiden, des te minder ruikt je zweet. Dus aan de basis van het probleem werken door je lichaam van binnen te reinigen is nog de allerbeste oplossing.

 8. 🐐 monique

  Ik heb bij Kruidvat een flesje DO2 gekocht. Een klein flesje met aluin steentjes erin. Thuis doe je er water bij. Je kunt net zo lang water bijvullen, zolang er maar steentjes in het flesje zitten. Het bevalt zeer goed, normaal hadden ik altijd last van een zweette. Nu helemaal niet.

 9. 🐐 Fleur

  Je kan aluin kopen bij de turkse of marokaanse kruideniers. Zoals de oosterse markt In Beverwijk.
  In Afrika gebruikt men het al eeuwen om water te reinigen zodat men het kan drinken.
  Ook gebruiken zwangere vrouwen het in Afrika om het geslachtsdeel te wassen, in de eerste weken na de bevalling.
  In combinatie met lavendel werkt het desinfecterend en herstellend van eventuele wonden.
  Heel interessant product om te gebruiken.

 10. 🐐 Rob

  Wij gebruiken het ook nog als middel bij muggenbeten.
  Voorheen gebruikten we het middel stingose, een gelei waar aluin in verwerkt was.
  Deze tubes waren echter redelijk duur in aanschaf en zodoende bijna nergens meer te krijgen.
  Na de samenstelling bekeken te hebben een aluinsteen bij het kruidvat gehaald onder het mom van baat het schaadt het niet.
  Het blijkt hier dus een waar wondermiddel tegen te zijn, een keer aanstippen met natte aluin en jeuk verdwijnt en komt niet terug.

 11. 🐐 simpel mens

  Mocht je deze vakantie in Spanje komen, dan kun je daar aluinsteen kopen die al klaar is om als deo te worden gebruikt, gewoon bij de deodorant in de supermarkt! Ook nog eens supergoedkoop (rond de 2 a 3 euro). De supermarkt Consum en Mercadona hebben het in hun gewone deodorantschap staan. Leuk souvenir?!

 12. 🐐 Katrien Ruysschaert

  Aluin helpt ook tegen koortsblaasjes

 13. 🐐 Lucy

  leuk artikel en tips in de reacties. Ben toch beducht aluin te gebruiken na reacties van Freddy.

 14. 🐐 Wendy

  Aluin zou helpen tegen de zweetlucht. Maar hoe kan je nou voorkomen dat je erg zweet onder de oksels. Ik heb altijd natte plekken in mijn kleding, al allerlei merken en soorten deo geprobeerd. Wat is de gouden tip?

 15. 🐐 Bouwplaats

  @Wendy
  Minder natuurlijk, maar botox helpt geweldig bij overmatig zweten. Bij schoonheids salon of esthetisch chirurg te verkrijgen…

 16. 🐐 Ben Wolkotte

  Diegene die vlak aan de grens met Duitsland woont, kan aluin in een stickvorm met (helaas) een plastic houder( 2 maal zo groot als bij Kruitvat) bij elke drogisterij kopen.ik gebruik aluin al jaren tot volle tevredenheid.

 17. 🐐 Marrigje

  Tip van een oudere kraamhulp: Gebruik Eiwit met aluin voor aambeien. Onschuldig oud middeltje volgens haar en werkt prima!

 18. 🐐 Marcel

  In aluin zit dus een aluminiumverbinding. In de hersenen van mensen die leden aan Alzheimer zijn grote hoeveelheden aluminium gevonden. Van kinds af aan worden we blootgesteld aan aluminium door bijvoorbeeld vaccinaties. Contact met aluminium dus zoveel mogelijk vermijden. Zie o.a. : http://www.wat-is-waarheid.info/vaccin.htm

 19. 🐐 Maria

  Natuurlijk aluin verkrijgbaar bij Holland Pharma/Varuvo via Reformwinkel te bestellen.Drie blokken voor maximaal 1,50 euro

 20. 🐐 Mary

  In Marrakech heb ik aluin gekocht, mooie doorzichtige brokken voor een paar euro. Toen ik het gebruikte en nat liet liggen in de douchecel die bekleed is met een natuursteensoort (belgisch hardsteen) en ik keek de volgende dag zag ik dat het dezelfde werking had als antikal, allemaal ingebeten witte sterpen! Het lost kalkhoudende steen op!

 21. 🐐 Cato

  Na veel zoeken voor een goede reukloze en een pure deodorant gevonden te hebben do2 aluin kristallen. Lees ik tot mijn verbazing dat er aluminium in zit. ook dat is niet on gevaarlijk wat nu?

 22. 🐐 Elisabeth

  Bij de Kruidvat heb ik een tijdje geleden Crystal gehaald. Dit zit in een plastic paarse verpakking. Eerst denk je, het zal wel niet helpen want het lijkt net of je niks op je oksels smeert maar het werkt echt super! Bij gewone rollers van A merken heb ik altijd het idee dat ze later op de dag niet meer zo goed werken maar aluin is voor mij echt een wonder middel! 🙂

 23. 🐐 Gery

  Ik gebruik ook de body crystal stick van het kruitvat .
  Helemaal top ,en niet die vieze deo luchtjes .

 24. 🐐 hannie

  Weet iemand hoe je van stukjes aluin weer een blokje kunt maken ?

 25. 🐐 janette koopman

  Ik ga citroen proberen…lijkt mij een goede oplossing

 26. 🐐 Remke

  Dacht ik eindelijk hét wondermiddel gevonden te hebben, lees ik hier dat er wel aluminium in zit! Ik gebruik nu Deo Kristal van De Tuinen en dat werkt echt heel goed, maar ja…als ik bepaalde reacties hier lees, ga ik weer twijfelen…

 27. 🐐 Nb9

  Ook ik zag do2, bijna 8 euro en heb gekozen voor t aluinblokje van 2 euro. Vandaag getest en ongelooflijk maar geen nare zweetgeur. Ondanks t eventuele metaalgehalte lijkt t mij nog steeds een gezondere optie dan de gewone deo’s vol met allerlei toevoegingen naast t metaal. Om maar niet te spreken van t fabricageproces en de verpakking.

 28. 🐐 José

  Citroen lijkt me door de suiker nogal plakkerig. Maar azijn kan ook. Het werkt heel goed, maar je ruikt het wel een beetje. Goede azijn gebruiken uiteraard.

 29. 🐐 realitycheck

  Aluin is aluminiumhoudend en zoals eerder al opgemerkt.. draagt niet bij tot een gezond lichaam!
  Op zoek naar antizweet en antireukmiddel? Bakpoeder! 2 vingers vochtig maken, beetje bakpoeder erop en in oksel smeren, klaar!
  Onschadelijk, goedkoop en nog voor veel meer toepassingen te gebruiken!!! Google maar eens op bicarbonaat 21 geheime toepassingen.

 30. 🐐 mr

  helaas is bakpoeder,ik heb het oranje pakje met de hamer erop gebruikt,geen succes.
  er staan recepten op het net om zelf deo te maken met bakpoeder,maizena en kokosvet.
  het werkt zeker maar op de langere duur gaan de oksels enorm irriteren,ik krijg rode strepen en geirriteerde plekjes op de oksels.

 31. 🐐 Esther

  Ik gebruik ook sinds bijna een jaar bakpoeder. Werkt idd super, maar ooghoek last van irritaties…rode plekjes, ontstoken haarzakjes…. Vandaar dat ik aluin wilde gaan gebruiken, maar hier nu ook twijfel…

 32. 🐐 Heleen

  Je kunt beter baking soda (natriumbicarbonaat) gebruiken en geen bakpoeder, want daar zitten nog andere dingen bij. Het nadeel is weer, dat het een basisch (alkalisch) zout is en dus de natuurlijke zuurgraad van de huid verandert. Ik heb er nog geen oplossing voor en ben dus nog steeds zoekende naar een goed alternatief!

 33. 🐐 Nancy DM

  Aluinsteen werd mij aangeraden voor koortsblaasjes; iemand ervaring hiermee ?

 34. 🐐 Elisa

  na het douchen even blokje aluin onder je, nog vochtige, oksels wrijven en de hele dag geen last van zweetgeur. Rauwe shea boter is trouwens ook geweldig als deo creme. Ik wissel e.e.a. met elkaar af. Nog nooit zo fris gevoeld.

 35. 🐐 Dia

  Ik heb een aluinstick van Elve Geluk, superleuke webwinkel en daar is de natuurlijke aluin te koop. Deze komt uit Aleppo. Wel best een grote stick, denk dat ik de volgende 3 jaar geen deo meer nodig heb.

  Ook heb ik er Aleppo zeep gekocht, en nu minder puistjes 😀 Echt geluk dus.

 36. 🐐 Gember

  Aluin lost ook ijzer op
  Bij oude zakhorloge die vastgeroest en schroefjes hebben van minder dan 2 milimeter.maak een papje van een blokje aluin.leg dit ca.2 dagen ondergedompeld in de vloeibare aluin.en het schroefje is weg.
  Let wel op ook andere ijzeren onderdelen.
  Het koper en messing wordt niet aangetast.

 37. 🐐 Jan Zoethout

  Vandaag een aluin deodorant stick gekocht bij de Etos drogist – 7 euro, 2de gratis.
  Net even de oksels geschoren (nooit eerder gedaan) en de “truc met de aluin stick” uitgevoerd.
  Ben benieuwd …

 38. 🐐 Willemien

  Ik gebruik nu sinds een paar maanden de Crystal aluin stick van het Kruidvat. Bevalt super. Maar vorige week bleek mijn bloeddruk (185 bovendruk)! Ik lees hierboven dat aluin, wat toch een zout is, niet wordt opgenomen door de huid maar twijfel hier nu aan. Iemand eng idee?

 39. 🐐 Mechteld

  In Hillegom is er een echte ouderwetse drogisterij: Letschert. Daar wordt natuurlijke aluin verkocht, in kartonnen doosje met drie stuks maar ook per blokje te koop.

 40. 🐐 Valerie

  Voor een smettende plekken op de huid werkt aluin ook goed.
  Na gebruik van antischimmelcrèmes van de huisarts trad er geen verbetering op.
  Na het douchen wat aluin op de smet plekken aanbrengen, laten drogen en poederen met maizena werkt veel beter. Ook tegen de jeuk!

 41. 🐐 A

  Hierbij een tip: je kunt een goed en eerlijk stukje aluin bij de ouderwetse scheerwinkels( barbershops) kopen.
  Ik gebruik het voor na het scheren, en wrijf het af en toe onder mijn oksels.
  Lekker ouderwets en fris hoor!

 42. 🐐 Marie-josé

  Ik was dolblij met het aluin blokje van 2 euro. Gehele dag fris, zelfs nog in de nacht erna en dat bij tropische temperaturen, geweldig. Helaas na 2 of 3 weken ineens een zeer extreme hoge bloeddruk. Heb dit een paar keer gemeten, kon het niet geloven. Heb voor nu maar weer bloeddrukpillen genomen maar ik ga dit zeker met de arts bespreken. Morfine pleisters werken ook door de huid heen dus waarom aluin ook niet? Het is een vorm van zout.

 43. 🐐 Marijke

  Een vraagje, is de aluin van de vergulde hand echt de natuurlijke variant?

 44. 🐐 Lia

  Ik gebruik al jaren een zelfgemaakte deo van een mengsel van kokosvet, maizena en baking soda (natrium bicarbonaat), tot volle tevredenheid. Ik doe er vaak ook een paar druppels etherische olie bij voor de geur, maar dat is niet noodzakelijk (ik ben dol op geurtjes). Ik heb ook pasgeleden de DO2 bij Kruidvat gekocht. Ook prima spul. Ook heb ik pasgeleden een deo gemaakt van himalayazout, opgelost in heet water. Dat werkt ook goed voor mij. Ik gebruik deze drie deo’s afwisselend.

 45. 🐐 Elke Peters

  Een deodorant zelf maken van bakingsoda, kokosvet en maizena werkt goed mits je schoon werkt. Maak een kleine hoeveelheid, doe er een druppeltje etherische olie in tegen bacteriegroei. En gebruik het voor twee weken. Daarna heb je zoveel met je vingers erin gezeten dat het vol zit met bacteriën en dan krijg je rode plekjes en jeuk. Nieuwe maken dus.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate