Begin je eigen moes- en kruidentuin - het levert niet alleen een oogst op zonder chemische bestrijdingsmiddelen, je wordt er ook enorm blij van! Omdat het lastig is zomaar te beginnen, hebben wij een stappenplan opgesteld.
Stap 1: Welke groente en kruiden verbouwen?
Voordat je begint, moet je kiezen welke gewassen je wil laten groeien en hoeveel ruimte je daar voor nodig hebt.
Ga je het voor het eerst aan de slag met je eigen kruidentuin of moestuin, dan raad ik de volgende gewassen aan die (bijna) vanzelf groeien. Sla, tomaten, boontjes, aardbeien en kruiden als basilicum en peterselie. Deze gewassen hebben relatief weinig verzorging nodig en met genoeg water groeien de plantjes en zaden snel. Ideaal dus als je net begint met moestuin tuinieren.
Stap 2: kies de juiste plek
Als je een keuze hebt gemaakt, moet je genoeg ruimte en een geschikte bodem voor de gewassen zoeken. Houd er rekening mee dat planten heel breed uit kunnen groeien. Zoek dus een groot oppervlak om je moestuin te beginnen.
Daarnaast heeft de moestuin en kruidentuin genoeg zonlicht nodig en niet teveel wind. De ondergrond kun je bedekken met een laag compost, voor een extra vruchtbare bodem.
Stap 3: planten maar
Houd er rekening mee dat wanneer je de zaden en plantjes gaat planten er genoeg afstand zit tussen de gewassen. Ook is het belangrijk de juiste gewassen, in het juiste seizoen te planten zodat ze optimaal kunnen groeien en de juiste hoeveelheid zonlicht krijgen.
Op internet zijn veel overzichten te vinden van plant- en oogsttijden per gewas, bestudeer die dus goed voordat je gaat beginnen. Heb je ook al overwogen om binnen groente te gaan verbouwen? Hier hoef je geen rekening te houden met het jaargetij en kun je direct beginnen.
Stap 4: het verzorgen van de plantjes
Als de zaden en/of plantjes eenmaal in de grond zitten, gaat de verzorging van de moestuin beginnen. Het is van belang gedurende het hele jaar onkruid te verwijderen, zodat de geplante gewassen genoeg ruimte krijgen om te groeien. Insecten en andere belagers die het groeiproces willen verstoren, moeten geweerd worden.
Bij voorkeur natuurlijk zonder chemische middelen. In de meeste tuincentra zijn er biologische en ecologische middelen te vonden en een net spannen tegen de vogels helpt ook.
Geef de planten voldoende water en geef de nodige verzorging van je moestuin en kruidentuin. Maar let op, geef je plantjes niet teveel water. Als het een paar dagen achter elkaar geregend heeft, hebben je plantjes genoeg gehad.
Stap 5: genieten van de oogst
Na een periode van verzorging en constante alertheid op je moestuin kun je de volgroeide gewassen uit de tuin halen. Omdat de meeste groente in dezelfde periode geoogst kunnen worden, kan het zo zijn dat je ineens veel te veel groente over hebt.
Wanneer je de teveel geoogste groente heel grondig hebt gewassen kun je het invriezen. Zo kun je nog een lange tijd je eigen groente gebruiken. Voor fruit geldt hetzelfde. Fruitsoorten als pruimen, frambozen en aardbeien zijn heel geschikt om er een lekkere jam van te maken.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐