Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #12 – Lydia geeft een inzicht in haar financiën

De rubriek open over geld is on fire! In de nieuwste editie geeft Lydia een kijkje in haar financiën. Hoe hoog zijn de inkomsten en uitgaven in het gezin, hoe staat ze in het leven en heeft ze nog tips voor ons?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor deze rubriek open over geld kunnen bezoekers via een korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je lezen dat Maartje verschillende kleine spaarrekeningen heeft aangemaakt met ieder een ander doel.

Vandaag is het de beurt aan Lydia om haar financiën met ons te delen. Ze woont samen met haar twee kinderen. Meestal dan, als haar zoon niet in het buitenland is. Ze eet plantaardig en heeft een interessante manier om haar rekeningen te beheren. Hieronder lees je alle ins & outs van Lydia haar situatie. ⬇

Lydia

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit?

Ik woon alleen (in België) met mijn 2 volwassen kinderen. Mijn dochter (22) studeert en woont op kot (= studentenkamer), mijn zoon doet vrijwilligerswerk in het buitenland (wat hij zelf bekostigt) en komt af en toe een paar maanden thuis om wat geld te verdienen.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik werk 4 dagen per week, totaal 32 uur. Mijn dochter werkt om haar zakgeld en deels studie te bekostigen. Wanneer mijn zoon in het land is/thuis woont betaalt hij 250 euro kostgeld per maand.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn jouw uitgaven per maand?

  • Hypotheek – 700 euro
  • Gas/water/licht – 115 euro
  • Zorgverzekering – 75 euro (wij hoeven geen zorgverzering af te sluiten in Belgie, we hebben ziekenfonds)
  • Inboedel/brand/rechtsbijstandsverzekering – 45 euro
  • Reisverzekering – 90 euro per jaar voor het hele gezin
  • Gemeentelijke belastingen – ca. 20 euro per maand (dit gaat rechtstreeks van loonbelasting af)
  • TV/internet/telefoon – 70 euro
  • Boodschappen – 300 euro per maand
  • Benzinekosten – ik heb een auto van de zaak inclusief tankkaart, dit kost mij 150 euro per maand

Overige uitgaven per maand

Voor de studiekosten van mijn dochter 500 euro per maand, ik krijg geen enkele vorm van studiebeurs. Zij werkt zelf mee.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Mijn inkomsten zijn 2100 euro per maand, plus 120 euro aan kinderbijslag.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Geen maandelijks bedrag. Vakantiegeld en 13e maand zet ik wel opzij.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Kosten aan voeding zou minder kunnen, maar we zijn veganist en eten zoveel mogelijk biologisch en van het seizoen. Heel veel fruit ook.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Kleding kopen we tweedehands, vakanties doen we niet aan of heel low budget (wildkamperen bv). Geen uitjes die geld kosten (concerten, citytrips etc) Geen vlees/vis, geen kant en klaar eten, geen snoep. Ik zou nooit willen besparen op kwaliteitsvolle voeding.

9. Hoe organiseren jullie de rekeningen en betalingen?

Ik heb één rekening waar mijn loon en kinderbijslag op komen daar betaal ik de vaste lasten van. Die heb ik per jaar opgeteld en door 12 gedeeld, zo heb ik een vast maandbedrag voor vaste lasten. Het bedrag dat hier van over blijft (ongeveer 600 euro) gaat naar een aparte rekening en daar leven we de hele maand van: eten, drinken, zakgeld, hondenvoer, medische kosten etc.

Extra’s (vakantiegeld, 13e maand, teruggave belasting) gaan naar de spaarrekening voor bijvoorbeeld onderhoud huis of onverwachte kosten.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Door je vaste lasten op jaarbasis te bekijken, door 12 te delen en dat bedrag per maand te reserveren sta je nooit voor verassingen en heb je iedere maand hetzelfde bedrag te besteden.


Bedankt voor het delen van je financiële situatie Lydia! Slimme manier hoe je de rekeningen beheert door alle vaste lasten op jaarbasis door twaalf maanden te delen. Het is altijd interessant om te lezen hoe iedereen zijn of haar financiën weer op een andere manier regelt. ✌🏻

Leuk om te lezen: Laatst schreef ik dit artikel met 5 kosten die je kunt schrappen om écht geld over te houden.

Wat vind jij van de manier waarop Lydia haar financiën regelt? Laat zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Pat

    Ik eet zelf vegetarisch en wil ook meer veganistisch eten. Het lijkt duurder maar kaas en eieren zijn ook niet goedkoop. Mag je in België gewoon zomaar wildkamperen? In Nederland mag dat nergens dacht ik te hebben gehoord. Mooie foto ook!

  2. 🐐 Lisa

    Leuk, ik doe dat ook: de vaste lasten optellen en door 12 delen😀

  3. 🐐 Lydia

    Dag Pat,

    nee wildkamperen mag in België niet. In Frankrijk of Portugal staan de meeste boeren het oogluikend toe wanneer je aan de rand van hun land onder de bomen staat. Maar officieel mag het ook niet. En veganistisch eten is zeker niet duurder; bonen en sojaproducten zijn goedkoper dan kaas en eieren !

  4. 🐐 Rob

    Maandelijkse uitgaven door twaalf delen en dit geld elke maand op een aparte rekening zetten doen wij al 42 jaar,het voordeel is dat je een veel beter overzicht hebt ,hetgeen dan op de zichtrekening blijft staan kan je vrij besteden .Zo hoor je vaak de mensen klagen dat de zware rekeningen vaak samen op één maand komen,wij hebben daar nog nooit problemen mee gehad,alles gaat naar die rekening en geld is er dan altijd.Elke maand word er ook automatisch gespaard .we zijn nu beiden op pensioen en hebben maar een gewoon loon gehad,mijn vrouw heeft meestal parttime gewerkt. Toch kunnen we nu genieten samen met onze vrienden en onze jaarlijks reis kunnen we financieel gemakkelijk aan.Wij hebben geen kinderen ,dat zal ook wel veel gescheeld hebben in de portemonee.

  5. 🐐 Ivonne

    Er zijn in Nederland een aantal paalkampeerplekken. Daar kun je gratis een paar nachten staan, midden in de natuur met alleen een waterpomp erbij.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate