Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geen zin om schoon te maken – 6 praktische tips om aan de slag te gaan

Heb je geen zin om het huis schoon te maken? Of om al die rommel achter je op te ruimen? Toch is het eindresultaat heel erg fijn! Hoe maak je zin om aan het huishouden te beginnen? Wij hebben 6 praktische tips voor je klaarstaan!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Schoonmaak taken opdelen

Een hele dag schoonmaken, daar wordt niemand blij van. En het is hartstikke moeilijk om voor een dag schoonmaken motivatie te vinden. Daarom is het een goed idee om de taak in kleine stukjes op te delen.

Doe iedere dag een half uurtje schoonmaken of verdeel de huishoudelijke taken over de vrije momenten die je hebt in de week. Door iedere keer een beetje te doen, voelt het alsof je minder hoeft te doen en begin je sneller aan je taak of klusje.

2. De 5-minutenregel

Deze regel is misschien niet voor iedereen bekend, maar heel bruikbaar om ergens aan te gaan beginnen. De regel houdt in dat je jezelf belooft om slechts vijf minuten aan een (huishoudelijke) klus te besteden. Die vijf minuten zijn zo om en aangezien je al aan de taak bent begonnen, is het veel minder moeilijk om even door te zetten en de klus ook daadwerkelijk af te maken. Dit werkt trouwens niet alleen in het huishouden, maar ook op je werk of tijdens je studie.

3. Maak een planning

We hebben het al vaker besproken, maar door je taken te plannen is het veel gemakkelijker om je tot een bepaalde actie te zetten. Je hebt besloten wat en wanneer je iets gaat doen, waardoor je je hier (mentaal) op kunt voorbereiden. Onlangs deelden wij een handig artikel met een stappenplan om jezelf aan de slag te zetten in het huishouden. Een goede planning is het halve werk!

4. Waarom moet ik schoonmaken?

Door voor jezelf te bedenken waarom je de badkamer moet schoonmaken of met een stofzuiger door het huis te gaan, maak je jezelf duidelijk dat het daadwerkelijk belangrijk is om aan de slag te gaan.

Dit is een goede manier om aan de slag te gaan, maar ook een heel goede manier om de hoofd- van bijzaken te onderscheiden. Door te herleiden waarom iets wellicht zo belangrijk is, maak je een duidelijk onderscheid tussen de hoofd- en de bijzaken. Zo doe je geen onbelangrijke klusjes tijdens jouw kostbare, vrije moment.

5. Stap eens wat eerder je bed uit

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat je ‘s ochtends productiever bent en dat is logisch; wie voelt zich nou veel beter als hij of zij de hele dag in bed ligt, te denken aan alles wat je nog moet doen, maar waar je maar niet aan kan of wil beginnen?

Sta lekker vroeg op en doe na je dagelijkse kop koffie meteen de klussen en taken die bovenaan staan (dit bepaal je dus  door hoofd- en bijzaken te onderscheiden). Zodra je alle klusjes gedaan hebt, kun je met een voldaan gevoel gaan relaxen. Dat voelt toch ook veel fijner?

6. Denk aan eerdere successen

Heb je moeite om in het huishouden te beginnen? Denk dan aan al die vorige keren dat je geen zin had, toch de motivatie vond om aan de slag te gaan en het resultaat wat dat opleverde: waarschijnlijk een goed gevoel én een schoon en opgeruimd huis!

Ook deze tip geldt voor andere zaken dan het huishouden, bijvoorbeeld op je werk of je studie. Weet je nog dat je de vorige keer zo hard hebt geleerd voor die toets en vervolgens een 8 haalde? Dat heerlijke, voldane gevoel is binnen handbereik. Geen reden dus om nu niet lekker aan de slag te gaan.

Geen puf om het huis op te ruimen?

De praktische eCursus van onze zus soChicken helpt je met een handig stappenplan om je energieprobleem aan te pakken. Elke stap is praktisch omschreven, eenvoudig toe te passen en zeer effectief. Op die manier haal je binnen no time veel meer energie uit je lijf, en kun je de kwaliteit van je leven verhogen.

Bekijk het stappenplan voor meer energie…

sz-energie

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 johanna

    als je er van uit gaat dat je zomaar onverwacht bezoek kunt krijgen dan ruim je vanzelf alles onmiddellijk op, dan maak je vaker je sanitair schoon en je fornuis etc. dan haal je vaker de stofzuiger door je huis( of de stofzuigerrobot) / Scheelt veel tijd bij aangekondigd bezoek wanneer je dan jezelf 2 uur loopt af te peigeren om de boel aan kant te krijgen. Deze gedachte werkt bij mij perfect.
    al is het maar 15 minuten elke dag voor 1 ruimte, je huis is altijd aan kant. En heb je meer tijd: dan grote schoonmaak. Maar nooit meer dan 1ruimte per keer.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate