Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Grote mini schoonmaak – stap voor stap je huis opruimen en schoonmaken

De grote schoonmaak in huis is een beetje iets uit de vorige eeuw. Wie heeft er tegenwoordig nog tijd om één of twee dagen alléén maar te opruimen en te schoonmaken? Nee, de grote schoonmaak doen we tegenwoordig stap voor stap. Zo wordt je huis nét zo schoon, en word jij tenminste een beetje ontzien.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Niet teveel tegelijk schoonmaken en opruimen

Je haalt je grote ladekast helemaal leeg en hebt jezelf voorgenomen dat je alles eens even lekker uit zou zoeken. Na een uur of twee ben je nog steeds bezig, en bij lade drie word je een stuk minder kieskeurig. Na lade vier gooi je de hele bende maar gewoon terug de lade in. “Zoek ik volgende keer wel uit.” Vervolgens ben je ‘klaar’ met opruimen maar je blijft achter met een ontevreden gevoel.

Als je teveel hooi op je vork neemt vergroot je de kans dat je helemaal niet zoveel op zal ruimen. De grote schoonmaak is een illusie. Niemand kan in een middag het hele huis op een bevredigende manier helemaal opruimen, schoonmaken en organiseren.

Door kleine stapjes te zetten om de grote schoonmaak in huis uit te voeren gaat het je nu wel lukken. Ruim bijvoorbeeld vandaag je kledingkast op, maak je toilet schoon of zet eens stapjes in het schoonmaken van je keuken. Ergens beginnen is uiteindelijk een enorme stap in de grote schoonmaak waar je zo tegenop ziet.

Grote schoonmaak – denk in projecten

Het is slimmer om de grote schoonmaak gewoon kleiner aan te pakken. In plaats van een hele ladekast ruim je iedere dag één lade op. Je haalt alles uit de lade, maakt de binnenkant lekker schoon en legt vervolgens alleen de spullen terug in de lade die je nog nodig hebt. De rest verdeel je over de prullenbak, een weggeefdoos of een archief doos voor in de schuur, zolder, garage of kelder.

Bij een gemiddelde ladekast heb je na vier of vijf dagen de hele kast naar tevredenheid opgeruimd en schoongemaakt. Nu kun je overstappen naar het volgende project. Wil je de keuken lekker soppen? Werk dan met één of twee kastjes per dag. Houd het behapbaar en zorg dat je niet verzuipt in het werk. Zo houd je het leuk.

Na een tijd is je hele huis op orde

Door steeds te werken in kleine projecten heb je binnen enkele weken je hele huis op orde. Een heerlijk gevoel, je huishouden wordt er steeds leuker van. Een stuk leuker dus en vooral makkelijker dan de grote schoonmaak.

Heb je moeite om voor jezelf een schoonmaakroutine te vinden, bedenk dan de voordelen die je achteraf ervaart als je hele huis weer aan kant is. De grote schoonmaak klinkt als een groot karwei -en dat is het misschien ook-, maar je zult er nog lang plezier van hebben.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Nadya

  Als je alles in één keer doet is het wel lekker achter de rug ook al doe je er wat langer over. Als je het in stappen doet, ligt die eerste lade weer door elkaar zodra je je laatste project afhebt..

 2. 🐐 Karianne

  Het gevoel van ‘dweilen met de kraan open’ kun je een klein beetje verhelpen door structurele verbeteringen aan te brengen in je huishouden en de grote schoonmaak. Dingen anders indelen, maar vooral: zorgen dat je minder spullen in je huis krijgt, zodat je voortaan minder obstakels tegenkomt bij het schoonmaken.

 3. 🐐 Joyce

  Ik ben zwaar depressief geweest en in die periode heb ik geleerd dingen in stappen te doen. En nog altijd doe ik het huishouden ook in stappen. Zoals niet op 1 dag het hele appartement, maar de ene dag de badkamer en het toilet en de andere dag de woon- en de slaapkamer. En zoals vandaag alleen de bovenste rij kastjes in de keuken en morgen de onderste. Dan ben je erna trots op jezelf en dat is een goede basis om de volgende dag het volgende stukje te doen!! 🙂

 4. 🐐 Joost

  Ik ben vrijdag begonnen met mijn huisje op te ruimen. En om ff terug te kijken zie ik na 3 dagen nog geen verschil. Ben boven aan begonnen eerst de zolder dan slaapkamers en douche, daarna de begane grond (huiskamer en plaats achter en schuur).

  Ik ben een jonge man die al zo’n 8 jaar heel het huishouden bij houd. En nu na al die jaren het ff niet meer zie zitten mbt grote schoonmaak. Heb eerst moeten zorgen dat ik weer een beetje zin heb en hoop dat het allemaal goed komt.
  – stap 1 zin maken.
  – stap 2 overzicht maken van doelstelling, wat wil ik berijken en hoe ga ik te werk.
  – stap 3 schrijf alles op een blaadje om zo te zien wat er weg kan en niet weg mag.
  – stap 4 begin boven aan zodat je een schema heb wat je weggooit. En niet weg mag dan vuilniszaken en de overbodige spulletjes in zakken doen en naar de stort toe om afscheid te nemen van je spulletjes hihi.
  – stap 5 eerst de slaapkamers begin met elke dag een of om de 2 dagen als je ook ff wilt ontspannen.

  Tijd om jezelf een schouder klopje te geven en een beloning bv lekker terrasje of lange wandeling maken. Positief blijven dan komt het altijd goed veel plezier ermee. Maak er wat van. Groetjes Joost.

 5. 🐐 miriam

  na heel wat cursussen, boeken en tips ben ik nog altijd geen wonder in opruimen en organiseren maar mijn huis is tegenwoordig wel netjes.
  met een basisschema met inderdaag iedere dag 1 onderdeel van het huishouden en de gouden regel dat ik iedere avond een kwartiertje besteed aan het huis ” voor het oog” opruimen lukt het best aardig!
  op die manier stapelt zich nergen rotzooi op en ga ik met een opgeruimd hoofd en huis naar bed.
  en dan zijn er altijd nog vriendinnen die, als je het vraagt, het best gezellig vinden om onder het genot van een kopje thee en een stuk chocolade af en toe te helpen met de grotere klussen die ik zelf niet zo geweldig goed kan overzien.

 6. 🐐 Mink

  Wat ook goed werkt is elke keer als je in je huis een ruimte verlaat(bijvoorbeeld de slaapkamer of woonkamer of het toilet) er voor te zorgen dat je het net iets netter achterlaat dan dat het was toen je er binnen ging. Dus dan ruim je meteen de rommel op die je op dat moment gemaakt hebt en nog 1 ding extra.
  In de ochtend en avond ook een kort schoonmaakmomentje inplannen houdt mijn huis ook netjes.

 7. 🐐 Sannie

  Wat een goede ideeën zie ik hierboven. Ik woon nu 7 jaar in mijn appartement. Het is nog steeds niet klaar en naar mijn zin. Moest van 3 woonlagen naar 1 woonlaag. Vind het moeilijk om dingen weg te doen. Heb al veel dingen weggedaan.
  De wil is er wel maar mijn handen staan letterlijk niet goed na operatie – carpal tunnelsyndroom. Ik blijf positief. Het moet goed komen

 8. 🐐 Door

  Soms moet je gewoon wachten totdat “het er de dag voor is” voordat je aan een project begint. Je ruimt dan veel makkelijker op en ook poetsen is dan snel gedaan omdat je in de juiste stemming bent. Succesvol ruimen doet vervolgens verlangen naar meer ruimen.

 9. 🐐 Inge

  Wat mij vooral helpt bij opruimen is het “mantra” om iets maar 1x vast te houden.
  Dus niet vuil kopje eerst op het aanrecht zetten, maar meteen in de vaatwasser.
  Of wasmand eerst op de trap, maar na het vouwen meteen alles op de juiste plaats.

  Op die manier is het toch minder rommelig in huis.

  Groet, Inge

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate