Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Razendsnel opruimen na een feestje

Met een diepe zucht sluit je de deur, iedereen is weg en het was gezellig. Je loopt naar de huiskamer en ziet de bende. Overal glazen, etensresten, prikkertjes, lege flesjes, half afgekloven bitterballen en een bekwijld stuk taart van je nichtje. Kun jij dit aan? Wij denken van wel!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

1. Frisse wind door je huis

Gooi lekker even wat ramen en deuren open. Een huis vol visite produceert heel wat luchtjes, vocht en mogelijk rook. Laat de boel even lekker doorluchten terwijl je de rommel opruimt. Dan stinkt het morgenochtend een stuk minder. Zet ook lekker de afzuigkap even voluit op standje nuclear.

Doe vervolgens nog even de moeite om een lekker rustig opruim-muziekje aan te zetten. Norah Jones doet het altijd goed, of Sublime FM. Schakel ook direct wat felle lampen aan zodat je goed ziet wat je doet. Blaas kaarsen uit, doof de open haard, schakel de verwarming uit en ga aan de slag.

2. Transport van voor naar achter

Het is tijd om orde te scheppen en we beginnen met de vuile glazen, bestek, borden, etc. Pak een groot dienblad en verplaats de vuile vaat van de woonkamer naar de keuken. Heb je een vaatwasser? Besef dan eerst dat je een enorm gezegend mens bent en ruim hem vervolgens direct in. Zit hij vol? Zet ‘m dan direct aan. Laat de vaatwasser lekker het werk doen.

Heb je geen vaatwasser? Geef dan de hoop niet op. Verzamel alle vuile vaat op het aanrecht maar was nog niets af, dat komt straks. Spoel wel direct even de restjes drank weg in de gootsteen.

3. De magische vuilniszak

Heel eenvoudig: al het afval gaat in de vuilniszak. Doe voor het gemak even alles bij elkaar, etenswaren en normaal huisafval. Servetjes, restvoer, kaasprikkertjes, kapotte glazen, gebroken toostjes en ga zo maar door. Check ook het slagveld (de keuken) op lege zakken chips, rondslingerende nootjes en lege hummus bakjes.

4. Even de troep schoonmaken

Het hangt er een beetje vanaf hoe laat het is en hoe moe je bent. Je kunt ervoor kiezen om even rond te gaan met de stofzuiger. Je kunt ook de kruimeldief pakken en de ergste plekken aanpakken. Wat jij wil.

Het is ook makkelijk om even met je spuitbus allesreiniger en een vaatdoekje rond te gaan en even de salon- en eettafel af te nemen. Haal het lapje ook even door de keuken.

Heb je iets meer tijd? Doe dan even een turbo reiniging van het toilet. Dat houdt in: Beetje toiletreiniger, even borstelen, allesreiniger sprayen op de rand en de bril, even afnemen, doorspoelen.

5. Zorg dat alles op zijn plek terug komt

Schuif je meubels terug, klap de extra stoelen in en breng ze meteen even naar de schuur (of waar ze dan ook vandaan kwamen). Vul een bierkrat met lege flesjes uit de keuken. Zet alles terug op de plek waar het vandaan komt.

6. Voor als je geen vaatwasser hebt

Ga efficiënt te werk. Eerst de glazen, kopjes en mokken. Dan borden, schalen en bakjes. Tot slot het bestek. Je kunt het (laten) afdrogen of het lekker vanzelf laten drogen en naar bed gaan.

7. Word wakker in een fris huis

Lekker toch? Wie wil er nou nog last hebben van een feest van gisteren? Je gaf het niet voor niets gisteren! Gisteren is 12 uur geleden en jij gaat lekker verder met je leven. Dus maak een lekker ontbijtje en geniet van een nieuwe dag zonder dat je hoeft schoon te maken!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Bianca

  Er is inderdaad niks zo lekker als de ochtend na een feestje op te staan in een schoon en fris huis ipv meteen tegen al die rotzooi aan te kijken. Daarbij helpen bij ons vaak de laatste gasten even mee met alles opruimen. Als die weg zijn even met een doekje, de stofzuiger en een dweil er doorheen en alles is weer picobello.

 2. 🐐 Rik

  Dit stuk doet mij denken aan een eigen feestje, lang geleden voor ik dit te lezen kreeg: Het opruimen is toen in 2 etappes gegaan. Na het feest, voor het stappen (zo rond half 1 ‘s nachts), al het grote grove werk gedaan: alles terug op z’n plaats, rommel weggegooid en glaswerk verzameld. Na het stappen (2uur a half3 ‘s nachts) de afwas gedaan en zelfs gestofzuigd! Mijn mede bewoners (studentenhuis) die ook aanwezig waren op het feestje (en het aansluitende stappen) hebben heel verwonderd staan kijken ‘s morgens in onze keuken: alles opgeruimd (heerlijk die blikken 🙂 )

 3. 🐐 arjan

  Ik heb altijd heel beschaafd bezoek. Er zijn er altijd wel een paar die even helpen om het op te ruimen. En wat de lege bierflesjes betreft: laat ze lekker hun eigen flesjes pakken dan zetten ze de oude ook wel meteen terug in het krat naast de koelkast 😉

  Mocht je wat te eten geven: denk dan 1 keer niet aan het milieu en koop plastic bordjes en bestek. Dit kan daarna eventueel wel even afgespoeld worden en in een plastic zak ingeleverd worden als plastic. Scheelt je enorm veel vaat en bovendien: niet iedereen heeft genoeg borden en bestek als er 30 man over de vloer komt.

 4. 🐐 Vera

  Ik was wel heel snel klaar dit keer, dat heb je als je het lekker met zijn 2-tjes viert. Nu lekker alles open tegen elkaar en lekker rustig aan doen en restjes smikkelen op de bank. Allemaal gelukkig nieuwjaar!

 5. 🐐 Billy

  Dat klinkt heerlijk Vera, even lekker het hele huis luchten en het jaar begint lekker fris! Jij ook een gelukkig nieuwjaar! 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate