Hoe stel je een persoonlijk budget voor jezelf op?

Door jezelf maandelijks een budget toe te kennen, krijg je een goed beeld van je financiën. Een persoonlijk budget kan je daarnaast helpen om geld over te houden. In dit artikel lees je er alles over - plus een gratis te downloaden Excel sheet waar je eenvoudig overzicht krijgt in je uitgaven en inkomen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Mijn eigen boontjes doppen

Mijn ouders hebben me van jongs af aan al snel bijgebracht om op financieel gebied mijn eigen boontjes te kunnen doppen. En dan met name vanaf, zeg maar mijn vijftiende levensjaar. Ik kreeg mijn eerste serieuze bijbaantje in een snackbar en verdiende meer dan ik zelf uit kon geven. Dit was het punt voor mijn ouders om te zeggen dat ik zelf meer moest gaan betalen, zoals mijn eigen kleren en op een gegeven moment de kosten voor mijn zorgverzekering. Behalve ondergoed en sokken, want ja – dat vond mijn moeder onnodig en bleef ze nog tot een paar jaar daarna voor me kopen op de markt. 🤷‍♂️

Van het geld dat ik destijds verdiende deed ik veel leuke dingen, ik zorgde er daarnaast ook voor dat ik voldoende geld overhield om te sparen. Door middel van een old skool kladblok berekende ik hoeveel geld ik had uitgegeven (en waaraan) en hoeveel geld ik kon storten op mijn spaarrekening. Uiteindelijk streefde ik er naar om rond de 400 euro per maand te sparen. Ik ging meer toezicht houden dat ik niet teveel geld uitgaf, waardoor het me meestal lukte om die 400 euro op mijn spaarrekening te kunnen storten.

Een paar jaar later, toen ik net was afgestudeerd en ik samen met Jelle ons eerste appartementje kocht, stond er 14.000 euro op mijn spaarrekening. Een mooi bedrag om deels in onze eerste hypotheek te stoppen én om de verbouwing van te bekostigen.

Een persoonlijk budget werkt precies zo. Het is niets meer dan jezelf een uitgavenlimiet op te leggen, waardoor je dus geld overhoudt. Je krijgt een goed beeld van je inkomsten en uitgaven, waardoor je weet hoe je er op financieel gebied voor staat.

Een persoonlijk budget bijhouden – waar begin je?

Het is goed om te beginnen bij het begin als je een persoonlijk budget voor jezelf wilt of moet opleggen. Open de bankieren app (of pak je bankafschriften erbij) en verzamel alle inkomsten en uitgaven van minimaal 3 maanden – meer maanden is altijd beter. Het wordt anders heel lastig om een budget op te maken als je niet weet wat je inkomsten en uitgaven zijn.

Verdeel de bedragen in onderstaande categorieën:


Bestel Kom maar op via Bol.com

  • Inkomsten – zoals je salaris, alimentatie, kinderbijslag, eventuele toeslagen die je krijgt, etc.
  • Vaste uitgaven – zoals hypotheek of huur, verzekeringen, energie, belastingen, internet, mobiele abonnement, etc.
  • Overige uitgaven – restaurantbezoek, kopjes koffie in je favoriete koffietentje, kleding, vakantie, etc.

De uitgaven heb ik hierboven zoals je ziet in tweeën onderverdeeld. De vaste uitgaven zijn vrijwel iedere maand gelijk. Overige uitgaven zijn variabel. De ene maand geef je bijvoorbeeld meer geld uit aan restaurantbezoekjes, vakantie of kopjes koffie dan de andere maand.

Handig om te gebruiken: Mijn gratis Excel bestand om je inkomsten & uitgaven in bij te houden 👌

Bepaal vervolgens je budget

Aan de hand van bovenstaande gegevens krijg je een goed inzicht in je financiën. Je krijgt in één keer duidelijk inzicht in óf je maandelijks geld over hebt gehouden (en hoeveel) of als er een tekort is.

Bij een tekort heb je dit zelf vast ook wel gemerkt, dus het is goed om aan de slag te gaan om je inkomsten en uitgaven beter in balans te krijgen.

Ook als je maandelijks geldt overhoudt (inkomsten min alle uitgaven = een positief saldo) kan een persoonlijk budget heel goed zijn. Misschien wil je wel meer geld sparen voor onvoorziene uitgaven, het aflossen van je hypotheek, een vakantie, werken om financieel onafhankelijk te worden (FIRE) of wil je een betere verhouding tussen wat er binnenkomt aan salaris en wat je uitgeeft.

Het lukt natuurlijk niet bij iedere uitgaven die je doet, maar bepaal vervolgens wat jouw uitgavenlimiet wordt. Kijk goed naar de twee categorieën uitgaven (vaste lasten & overige uitgaven). Kijk allereerst of het lukt om je vaste lasten naar beneden te brengen:

  • Lukt het om je hypotheek over te sluiten (misschien loopt je rentevaste periode binnenkort wel af)?
  • Zijn er goedkopere verzekeringen waar je naartoe kunt overstappen – tegen dezelfde voorwaarden? (check zeker mijn bespaar checklist die je helpt over te stappen)
  • Heb je goed gecheckt of je alle toeslagen hebt aangevraagd waar je recht op hebt?
  • Overstappen van duur telefoonabonnement naar sim only (kan wel 30-40 euro per maand schelen)
  • Zuiniger omgaan met energie (korter douchen, sluipstroom tegengaan, energieslurpende apparaten uitzetten, etc.)
  • Etc.

Neem vervolgens je overige uitgaven onder de loep. Deze uitgaven zijn in veel gevallen optioneel. Oftewel niet persé nodig, maar soms wel noodzakelijk om vrolijk en blij door het leven te kunnen gaan. Kijk waar voor jou de balans hierin is en kijk of je op bepaalde uitgaven wilt en kunt besparen.

Je hebt nu een goed overzicht van je inkomsten en alle uitgaven die je doet. Het is aan jezelf wat je uitgavenlimiet wordt en hoe hoog je persoonlijk budget dus wordt.

Een budget hoeft echt niet perfect te zijn. Heb je voor nu besloten om maandelijks 50 euro aan kleding uit te geven en haal je dit echt niet? Pas dit dan aan in je budget voor de volgende maand. Op deze manier kun je iedere keer voor jezelf je persoonlijke budget aanpassen, waardoor het voor jou goed werkt.

Met bovenstaande gids hoop ik dat het je lukt om een goed persoonlijk budget voor jezelf samen te stellen. Op deze manier gaat het je vast en zeker lukken om een betere balans te vinden tussen je inkomsten en uitgaven. Heb jij een persoonlijk budget voor jezelf? 🔥

Tips om goed met geld om te gaan

Ben je op zoek naar meer tips die je gaan helpen om maandelijks meer geld te sparen? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Marjan

    Budgetteren is mijn grootste nachtmerrie. Ik mis op de één of andere manier het overzicht over de dagelijkse uitgaven voortdurend. De grote uitgaven lukken vreemdgenoeg altijd wel, ook al veranderen die in mijn situatie nogal eens. Het andere is dat wanneer we als gezin (of als student ik persoonlijk) niet veel te besteden hadden en we waren op vakantie, dan wist ik altijd het uiterste uit m’n geld te halen: fantasie genoeg om met een heel gelimiteerd budget toch leuk te leven. Maar hier betrof het dan een tijdelijke heel overzichtelijke situatie: een bepaald bedrag per dag beschikbaar. Nu ik veelal weer alleen met mezelf van doen heb, krijg ik maar geen overzicht: ik verzuip in de bonnetjes om iets bij te houden. Ik vind het zo dom klinken, maar zo gaat het. Met m’n creatieve vermogens en met het talent voor flexibiliteit ben ik echt blij. Maar ik wou dat ik een klein ordelijk denkraampje kon creeeren qua financien.

  2. 🐐 Sanne

    In de jaren nadat ik klaar was met mijn studie en aan het sparen was voor de aankoop van een huis was ik heel goed bezig met een budget. Dit zorgde ervoor dat ik mijn doelen makkelijk kon bereiken, kon genieten van geld op dat moment en altijd voldoende zekerheid had voor de toekomst. Nu is het er de laatste maanden een beetje ingeslopen er minder bovenop te zitten. Dat in combinatie met een aantal noodzakelijke niet al te goedkope uitgaven (auto, ketel die kapot ging, dakreparaties), een kleine onderweg en een grote verandering in inkomsten (loondienst naar ZZP) zorgt dit artikel voor de nodige inspiratie om weer eens goed de cijfertjes in te duiken en m’n budget gewoonte op te pakken. Merkt dat het echt helemaal chaos is in mn hoofd als ik aan geld denk, en dat voelt niet prettig.
    Ik vond het wel opvallend dat je op je 15de al zoveel kon sparen. Ten eerste natuurlijk knap, want dat lukt veel volwassenen met een fulltime baan al niet. Maar ik mocht op m’n 15de echt niet zoveel werken van m’n ouders. Leuk om eens iemand anders z’n perspectief te lezen.

  3. 🐐 Hans Koch

    Leuk om weer van je te horen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate