Deze lekkere vegan burger kent als hoofdingrediënten zoete aardappel en cannellini bonen. Een lekker, voedzaam en makkelijk te maken burger die zowel op een warme zomerdag als een gure winterse dag in de smaak gaan vallen.
Zelf een vegan burger maken
Ik ben gek op een lekkere burger. De keuze is reuze in de supermarkt als het aankomt op kant-en-klare plantaardige burgers. En toch gaat er niets boven een goede zelfgemaakte variant. Je kiest zelf de basis van de burger en welke specerijen je toevoegt om de burger op smaak te brengen.
Op mijn site deel ik geregeld recepten om zelf lekkere vega(n)burgers te maken. Denk aan burgers op basis van linzen, champignons, tofu, zwarte bonen, wortel of doperwten. Het zijn stuk voor stuk recepten waar ik blij van word. Zeker de moeite waard om eens te maken.
Dit recept voor de vegan burger is op basis van geroosterde zoete aardappel en cannellini bonen. Cannellini bonen zijn relatief onbekend, maar zijn te vinden bij de andere conserveren in de supermarkt. Deze boon kent een licht nootachtige smaak en heeft net als de kidneyboon een niervorm (duh 😛). Kun je geen cannellini bonen vinden? Vervang deze bonen dan voor witte bonen – deze zijn wat kleiner en neutraler van smaak.
Je bent al met al zo’n 15 minuten bezig met de voorbereidingen. Houd alleen wel rekening met het roosteren van de blokjes zoete aardappel – dit duurt ongeveer 25 minuten.
Laten we aan de slag gaan!
Wat heb je nodig?
Aantal: 6 vegan burgers
Voorbereiding: 15 minuten
Baktijd: 4 minuten
Oventijd: roosteren zoete aardappel 25 minuten en afbakken 10-15 minuten
Hieronder vind je alle ingrediënten om deze vegan burger op basis van geroosterde zoete aardappel te maken.
- 1 medium zoete aardappel – in blokjes gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 blik cannellini bonen (400 gram) – uitgelekt en afgespoeld
- 1 rode ui – kleingesneden
- 3 eetlepels tahin
- 1 theelepel appelcider azijn
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel knoflookpoeder
- halve theelepel paprikapoeder
- peper en zout naar smaak
- 40 gram bloem (zo’n 5 eetlepels)
- handje verse spinazie – fijngesneden
- 6 eetlepels paneermeel
- 6 hamburgerbroodjes
- saus: 4 eetlepels vegan mayonnaise, 1 theelepel sriracha saus (pittig) en 2 theelepels mosterd
- toppings, zoals: avocado, sla, tomaat
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak de blokjes zoete aardappel met de olijfolie in de voorverwarmde oven in zo’n 25-30 minuten gaar.
- Voeg de geroosterde zoete aardappel en de cannellini bonen toe in een grote kom. Voeg de blokjes rode ui, tahin, appelcider azijn, citroensap, knoflook- en paprikapoeder, peper, zout, bloem en gesneden spinazie toe. Prak het beslag met een grote vork. Vorm met je handen 6 evengrote burger patties en bestrooi licht met wat paneermeel.
- Zorg dat de oven weer wordt voorverwarmd naar 180 graden Celsius.
- Verwarm een koekenpan met een scheutje olie op hoog vuur. Bak de burger patties in de pan – aan elke kant ongeveer 2 minuten tot ze lichtbruin zijn. Verplaats de burger patties naar een met
bakpapier beklede bakplaat. - Zet de bakplaat met de burger patties vervolgens voor 12 minuten in de oven.
- Maak de saus door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
- Rooster de hamburgerbroodjes licht, leg er een gebakken burger op. Voeg je favoriete toppings en een klodder saus toe en je vegan burger is klaar. 🍔
Deze burger met geroosterde zoete aardappel en cannellini bonen is goed vullend en bezorgt mij een gevoel van ultiem comfort food. Je kunt de burgers na bereiding tot een paar dagen bewaren in de koelkast of individueel invriezen voor een later moment.
Ik ben heel benieuwd of je deze vegan burger ook gaat maken. Laat zeker een reactie hieronder achter. Dat zou ik onwijs leuk vinden!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
4 leuke geiten 🐐🐐
Wat een nieuwsgierig makend recept, ik wil ook liever zelf mijn veggie burgers maken ipv die uit de spaanse supermarkt.Wij wonen in zuid oost Spanje.
Hier was tot voor kort op dat gebied niet veel te koop.
Dus ik ga hem zeker proberen. je hoort nog van me
Groeten Sella
Wat leuk Sella! Ik hoop dat alle ingrediënten voor deze vegan burger kunt vinden in de Spaanse supermarkten.
Wat een leuk recept! Ik mag helaas geen gluten, en daarom zijn de meeste vegaburgers die in de supermarkt te vinden zijn geen optie. Ik ga dit recept zeker eens uitproberen! 🙂
Dank je wel! Vandaag gemaakt en het was een groot succes hier aan tafel 🙂 !