Vegan quiche – met tofu, zongedroogde tomaat & champignon (+ video)

Vegan quiche eten is altijd een goed idee. Het is altijd een genot om een stuk quiche samen met een glas rode wijn te nuttigen. Het deeg voor deze vegan quiche heeft een wat hardere korst. Samen met de vulling van onder andere (basilicum)tofu, zongedroogde tomaat, champignon en spinazie is deze quiche echt heerlijk!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Ingrediënten voor de vegan quiche

Ingrediënten voor het vegan deeg:

  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 3 eetlepels water (goed door elkaar mengen)
  • 150 gram amandelmeel
  • Klein scheutje sojamelk
  • 140 gram (tarwe)meel
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 tot 3 eetlepels water (afhankelijk hoeveel nodig)

Heb je geen zin om het deeg zelf te maken? Haal dan vegan bladerdeeg uit het vriesvak in de supermarkt (zoals Koopmans – zonder roomboter). In mijn video hieronder gebruik ik ook kant-en-klaar bladerdeeg, maar met nét even iets meer tijd maak je natuurlijk gewoon je eigen vegan deeg voor deze quiche. 🙂

vegan quiche recept met tofu, tomaat en champignons

Ingrediënten voor de vulling van de quiche:


Bestel Kom maar op via Bol.com

  • 1 blok (basilicum)tofu – als je normale tofu gebruikt, voeg dan een hand verse basilicum toe
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 prei, in kleine ringen gesneden
  • 1 rode ui, in kleine ringen gesneden
  • 6 teentjes knoflook, in kleine stukjes gesneden
  • 300 gram champignons (combinatie van witte- en kastanjechampignons) in stukjes gesneden
  • Een klein bakje zongedroogde tomaten, in kleine stukjes gesneden
  • Een flinke hand verse spinazie
  • 2 eetlepels edelgist (verkrijgbaar bij natuurwinkel of biologische supermarkt)
  • 1 theelepel oregano
  • Verse peper en zout
  • Optioneel: 1/2 Spaanse peper in kleine ringetjes gesneden

Vegan quiche maken – check mijn gezellige video

Bekijk ondertussen ook het filmpje waar ik deze heerlijke vegan quiche maak. Met kant-en-klaar bladerdeeg, dat dan weer wel. 🙂

Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video verschijnt. 🙂

Bereiding van het (vegan) deeg:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm (zo’n 18 cm doorsnee) in met wat olie.
  2. Maak eerst het deeg door de lijnzaad en water met elkaar te mengen. Laat dit een paar minuten staan tot het gaat binden (eivervanger).
  3. Pak een grote kom en meng hier het amandelmeel, tarwemeel, oregano, peterselie en zout door elkaar. Voeg vervolgens het mengsel van lijnzaad en de olijfolie toe. Goed mengen en voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg goed door elkaar tot er een wat kleverig deeg ontstaat. Zodra het deeg tussen twee vingers blijft plakken is het goed, of gebruik de deeghaak van je mixer.
  4. Verdeel het deeg over de springvorm en prik als laatste met een vork een paar gaatjes in het deeg.
  5. Bak het deeg af in zo’n 14 minuten tot het deeg stevig genoeg is. Zet het deeg apart en laat het even afkoelen.

Bereiding voor de quiche vulling:

  1. Laat ondertussen de tofu uitlekken in een vergiet en breek hierna de tofu in kleine stukken.
  2. Pureer de tofu met een staafmixer of keukenmachine en voeg een klein scheutje sojamelk toe.
  3. Bak ondertussen in een koekenpan de ui, knoflook, Spaanse peper en prei en voeg na een paar minuten de champignons en het zout toe. Laat dit ongeveer een minuut of 10 een middelhoog vuur bakken.
  4. Meng de oregano, zongedroogde tomaten, spinazie, peper en edelgist toe en wacht tot de spinazie zacht is geworden.
  5. Zet het vuur uit en voeg als laatste de gepureerde tofu bij de quiche vulling en roer het geheel goed door elkaar. Proef de vulling en voeg wat extra zout toe als de vulling te flauw van smaak is.
  6. Verdeel de vulling op het deeg in de springvorm en bak de quiche af in zo’n 30-35 minuten (op zo’n 175 graden).
  7. Voor de stevigheid van deze vegan quiche adviseer ik je om de quiche nog even een kwartiertje te laten afkoelen, maar als je écht niet kunt wachten dan kun je natuurlijk direct al gaan aanvallen. Het deeg zal dan iets meer gaan kruimelen. Bon appétit!

ingredienten quiche recept

vegan quiche recept

vegan quiche met tofu

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

19 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Evelien

    Al een tijdje was ik op zoek naar een recept voor een veganistische quiche. Deze heb ik gisteren uitgeprobeerd en aan visite voorgezet. Ze waren erg enthousiast en ik ook! Bedankt voor het delen van dit recept. Waanzinnig lekkere korst en vulling!
    Klein inhoudelijk puntje: nadat ik 6 knoflookteentjes had gepeld en het recept verder volgde, kwam ik ze nergens meer tegen. Ik heb ze maar bij de vulling gedaan.

  2. 🐐 Billy

    Hoi Evelien,

    Wat leuk dat je deze quiche ook hebt gemaakt en goed gelukt is! Ik ga binnenkort eens kijken om nog een vegan quiche te maken die een totaal andere smaak heeft. Wat stom trouwens dat ik de knoflookteentjes in de bereidingswijze ben vergeten te vermelden, inmiddels aangepast, maar ze horen inderdaad bij de vulling. 🙂

  3. 🐐 Veerle

    Is amandelmeel noodzakelijk in dit recept?

  4. 🐐 Billy

    Hoi Veerle, nee hoor je kunt gewoon alle soort meel/bloem gebruiken voor deze quiche, maar zelf vond ik amandelmeel hier erg lekker bij. 🙂

  5. 🐐 Zwaan

    Klinkt verrukkelijk! Een vraag: de peterselie en oregano in dit recept, zijn die vers of gedroogd?

  6. 🐐 Patricia

    Voor hoeveel personen is dit ongeveer? Toch niet echt voor 1?

  7. 🐐 Billy

    Hoi Zwaan, ik heb verse peterselie en gedroogde oregano gebruikt. Maar verse oregano kun je ook gebruiken hoor, dat komt de smaak alleen maar ten goede.

  8. 🐐 Billy

    Hi Patricia, bedankt voor je reactie. Als voorgerecht zou ik de tofu quiche in zo’n 4-6 personen verdelen, maar je kunt ‘m ook samen delen met je lief als complete maaltijd. 🙂

  9. 🐐 Pauline

    De quiche staat voor de tweede keer in de oven, dit keer zonder amandelmeel. Ik heb tante Fanny bladerdeeg gebruikt (plantaardig), omdat dit op moest, maar ook omdat ik de smaak van het amandelmeel de vorige keer niet vond passen met de vulling. Het deeg smaakte naar zoete spijs, en dat vond ik (en mijn visite) niet helemaal passen bij de hartige vulling. Verder prima recept, anders zou ik geen tweede poging gewaagd hebben, dus thnx!

  10. 🐐 Marijn

    Hey Billy,

    Ik ga dit recept vanavond maken en ben er heel benieuwd naar, maar ik vroeg me af als je de edelgist vlokken in de oven doet raak je dan niet alle vitamines kwijt?

    Marijn

  11. 🐐 Billy

    Hoi Marijn, leuk dat je de quiche vanavond gaat maken. Ik vind ‘m nog steeds heerlijk. Wat betreft de vitamines, er zullen er misschien een paar verloren gaan bij verhitting. Het komt de smaak dan wel weer ten goede. En anders schep je aan het einde van de baktijd toch nog een paar scheppen edelgist toe aan de quiche? 🙂

  12. 🐐 Prisca

    Ik was een beetje beetje sceptisch vwb de tofu, maar het is heerlijk! En de bodem ook.

  13. 🐐 Mariette

    Zo lekker! Heb hem voor mijn schoonouders gemaakt en zij vonden het de lekkerste quiche in tijden!!

  14. 🐐 mimi dix

    je vroeg laatst naar vegan kaas.hier in spanje waar ik woon heb ik een vegan kaas gevonden van het merk- violife-.er staat op zonder lactose,soja, gluten en conserveringsmiddel de smaak noemen ze sabor cheddar.er was ook nog een ander smaak,ze zijn in plakjes verpakt.en het smaakt echt naar kaas.het viel mij niet tegen…ik ben trouwens erg gecharmeerd van je vegan recepten,dus ga zo door.zonnige groet uit spanje van mimi.

  15. 🐐 Mo

    Over vegan kaas : weet iemand een vegan kaas zonder palmvet, want palm zit zowat overal in. Waar we de dieren proberen te sparen, vernietigen we het regenwoud! Er is geen sluitend duurzame palmolie…

  16. 🐐 Linda

    Dag Billy, klein vraagje: ik heb een blok tofu ingevroren in m’n vrieskast liggen. Denk je dat ik dat hiervoor kan gebruiken? Of toch liever gewoon verse? Dank voor je antwoord alvast!

  17. 🐐 Billy

    Hi Linda, dat zou geen probleem moeten zijn. Laat de ingevroren tofu wel van tevoren ontdooien en knijp wat van vocht eruit, zodat de vulling niet te zompig wordt.

  18. 🐐 Suzanne

    Ik bak ook regelmatig een quiche. I.p.v. een blok tofu gebruik ik silken tofu. Ik meng hier wat chiazaad en een beetje zelfrijzend bakmeel doorheen voor de binding. Daarna breng ik het op smaak met kalamanak, edelgistvlokken, zout, peper en kerrie. Voor de vulling ongeveer hetzelfde als het recept hierboven. Ik voeg er nog weleens kleine in dunne reepjes gesneden beetgaar gekookte wortel en in kwarten gesneden cherrytomaatjes aan toe. Als extra smaakmaker doe ik er ook nog plantaardige gerookte gebakken spekjes bij (Coop supermarkt). Voor de bodem gebruik ik wat vellen hartige taart bodem en voor de zijkanten bladerdeeg (zonder roomboter van Koopmans). De bovenkant bestrooi ik nog met geraspte kaas van Violife (verkrijgbaar bij AH). Daarna ongeveer 25 minuten op 200C in de oven. Echt heerlijk 😋

  19. 🐐 Suzanne

    In het recept hierboven staat “kalamanak”; dit moet zijn kalanamak”

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate