Een vegan caesar salade die dan ook totaal niet onderdoet voor de niet plantaardige variant. Bekijk mijn recept voor deze verrukkelijke vegan caeser salade.
Caesar salade veganizen
Een niet vegan caesar salade of ceaser salade – wat zit er allemaal in? Vraag het aan een willekeurig iemand en je zult sowieso een gekookt ei, Parmezaanse kaas en croutons te horen krijgen. Ooit bedacht door hotel- en restauranteigenaar Caesar Cardini uit nood op een druk moment, toen niet alle ingrediënten meer op voorraad waren. Later bleek dat mensen deze samengestelde salade zo lekker vonden dat de caesar salade een begrip is geworden.
Ik vond het dan ook hoog tijd om een vegan caesar salade voor je uit te werken. De hoofdingrediënten (het gekookte ei en de Parmezaanse kaas) zijn niet bepaald plantaardig. Dit was dan ook een kleine uitdaging om de caeser salade te veganizen.
Voor de Parmezaanse kaas heb ik een plantaardige variant gemaakt (van cashewnoten en edelgist) en als eivervanger ben ik aan de slag gegaan met tofu.
Ook interessant: overzicht van plantaardige alternatieven voor kaas
Het resultaat is een heerlijke en crunchy vegan caesar salade. Serveer deze salade als maaltijdsalade in de avond, als lunch of als één van de onderdelen tijdens buffet.
Wat heb je nodig voor deze vegan caesar salade?
Aantal personen: 3 tot 4 personen
Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd tofu: 20 minuten
Ingrediënten dressing:
- 3 eetlepels hummus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
- rasp van een halve citroen
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel mosterd
- 3 teentjes knoflook – uitgeperst
- snufje zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepels maple syrup
- Oh – en 2 theelepels kappertjes (als je er van houdt) 🙄
Ingrediënten vegan Parmezaanse kaas:
- 40 gram ongebrande cashewnoten
- 1,5 theelepel edelgistvlokken
- snufje knoflookpoeder
- snufje zout
Overige ingrediënten:
- 200 gram gesneden Romaine sla (of andere sla naar wens)
- 275 gram tofu
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels water
- halve theelepel tijm
- halve theelepel gerookte paprikapoeder
- halve theelepel komijn
- halve theelepel knoflookpoeder
- halve theelepel uipoeder
- snufje versgemalen peper (naar wens)
- 100 gram croutons
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
- Snijd de tofu in kleine blokjes en bak deze op een bakplaat met bakpapier ongeveer 30 minuten (15 minuten aan elke kant).
- Meng de sojasaus, water, tijm, gerookt paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, uipoeder en zwarte peper in een pan op laag vuur. Meng de gebakken tofu met het mengsel en kook op middelhoog vuur voor ca. 5 minuten. Laat de tofu afkoelen.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Voeg eventueel 1-2 eetlepels water toe om de dressing voor de vegan ceaser salade van te verdunnen.
- Meng in een keukenmachine of met een staafmixer alle ingrediënten voor de vegan Parmezaanse kaas door elkaar tot er fijne kruimels overblijven.
- Voeg in een grote kom de Romaine sla, croutons, vegan Parmezaanse kaas, dressing en gebakken tofu toe. Meng de vegan caesar salade door elkaar en serveer over de borden.
Voila – deze verrukkelijke vegan caesar salade is klaar. Een rijke en romige smaak, genoeg eiwitten en boordevol crunch om blije gezichten aan tafel te hebben. Eenmaal geproefd wil je dit recept veel vaker gaan maken.
Ben je op zoek naar meer maaltijdsalades? Bekijk dan onderstaande recepten:
- makkelijke maaltijdsalade met zoete aardappel, quinoa en rucola
- vegan maaltijdsalade met gegrilde groenten en een geweldig lekkere dressing
Ga jij deze vegan caesar salade ook maken? 😃
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Heel tof recept alleen probeer ik het gebruik van de oven te minimaliseren, vooral voor kleine gerechten. Ik ga het proberen met gebakken tofu.
Wat een giller dat je in dezelfde mail alternatieven voor soya en tofu voor in de ceasar salade aan biedt. Maar…lekker lijkt me die salade wel…ik zal er alleen geen tofu in gebruiken. Ik denk nog na over een alternatief..
Via een ander kwam ik op een vervanger voor Parmezaanse kaas: geroosterde pijnboompitten die vergruisd zijn en daar inderdaad de edelgist en eventueel wat zout doorheen. Aanvullen met bijvoorbeeld een beetje kerrie en/of andere specerijen is lekker. Het zout en de specerijen kun je eventueel met de pitten samen roosteren…dat geeft weer een ander en erg lekker resultaat.
Precies Marjan, zo is er voor ieder wat wils. 👌😃