Deze 6 tips gaan je helpen om je badkamer te minimaliseren

De badkamer is één van de plekken in huis waar rommel zich gemakkelijk ophoopt. Van de vele verpakkingen, zeepresten, gedragen kleding, make-up tot handdoeken. Een opgeruimde badkamer is niet zo moeilijk. De oplossing? De badkamer minimaliseren.

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

1. Beginnen met de badkamer minimaliseren = samen delen

Producten voor mannen, vrouwen, kinderen. Producten voor lang, kort, krullend, stijl haar. Je kent het wel – voor alles en iedereen is een product te koop. En ja dan duurt het begrijpelijk ook niet lang voor heel het badkamerkastje en de badrand vol staat.

Wat als we onze producten nou eens zouden delen? En er voor kiezen om spullen te kopen waar we allemaal mee konden doen? Dan zou de badkamer direct al minimalistischer worden, omdat we veel minder nodig producten nodig hebben.

In onze badkamer hebben we er voor gekozen om bijvoorbeeld samen één shampoobar te gebruiken en ons te wassen met een blok zeep. We delen ook samen een huisgemaakte deodorant, die je met een lepeltje uitschept. Het scheelt niet alleen veel plastic, het ziet er ook nog eens erg gezellig uit en het is een stuk minder opruimwerk.

2. Welke producten heb je echt nodig?

Door de jaren heen verschijnen in de meeste badkamers allemaal spullen die je eigenlijk stiekem niet meer gebruikt. Ga eens bij jezelf na wat je badkamer ritueel is. Wat heb je voor je dagelijks gebruik echt nodig? Maak hier een lijstje van en zet deze producten in je kastje neer.

Alle andere producten zijn dus voor af en toe gebruik. Of heb je wellicht ooit gebruikt, maar doe je niks meer mee. Gooi producten die je niet meer gebruikt weg. Producten die je af en toe gebruikt kun je in een daarvoor gekozen bakje of toilettas doen. Door de opslagruimte hiervoor te beperken, zorg je dat je nooit meer bewaart dan wenselijk. Het scheelt je ook nog eens een hoop schoonmaakwerk.

3. Hoeveel handdoeken

Hoeveel handdoeken heeft een mens eigenlijk nodig? Dat hangt een beetje af van je huishouden en hoe vaak je wellicht de was doet. De meeste huishoudens hebben echter veel meer handdoeken in hun kasten zitten dan ze ooit gebruiken.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Ga eens realistisch na hoeveel jij er nodig hebt. Leg alle overige handdoeken op een andere plek buiten de badkamer. Lukt het om een maand lang te doen met de handdoeken die je nu over hebt? Dan kunnen de andere weg – lekker minimalistisch.

Bij ons thuis heeft ieder twee handdoeken – ieder in zijn eigen kleur. Zo gebruiken we handdoeken  na het douchen prima nog een keer. En omdat iedereen weet welke kleur die heeft, gebruik je nooit per ongeluk een handdoek van een ander. Wel zo hygiënisch.

4. Make up opruimen

De meeste make up (en bad) producten zijn zo als je misschien wel weet maar beperkt houdbaar. Duik eens je toilettas in en ga eens na wat nog allemaal goed is. Is een product ver over de houdbaarheid? Dan betekent dit wellicht ook dat je het toch niet zo vaak gebruikt. Tijd dus om weg te doen.

Hier zijn wat richtlijnen over de houdbaarheid van badkamer producten:

  • Crèmes en lotions zijn na opening zo’n zes maanden houdbaar;
  • Bij lippenstift is dat na opening een jaar;
  • Foundation na opening maar zo’n zes maanden;
  • Mascara is na drie maanden eigenlijk niet meer goed wanneer geopend.

5. Gebruiken alleen spullen die je nodig hebt

Om een opgeruimd en minimalistisch gevoel in de badkamer te krijgen is het fijn om alleen de dingen in een ruimte te hebben die je echt gebruikt. Vooral in een ruimte als de badkamer – dit is bij voorkeur een ruimte die je rust zou moeten geven. Ga eens na wat je echt nodig moet hebben in de badkamer. Wellicht zijn er dingen die een andere plek in huis kunnen krijgen.

Bij ons in de badkamer staan alleen spullen die we echt in de badkamer nodig hebben – al het andere hebben we weggehaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan strandlakens, zwemspullen etc. deze liggen in een opbergkast. Wel hebben we een mooie plant in de badkamer staan, wat voor zowel gezelligheid als verse lucht zorgt.

6. Maak werk van herbruikbare producten

Zit jouw badkamerkastje ook vol met doosjes scheermesjes, zakken wattenstaafjes en -schijfjes, tampons of maandverband? Door over te stappen op de herbruikbare versie van deze producten, kan je heel wat kastruimte terug krijgen.

Herbruikbare producten zijn op langere termijn ook goed voor de portemonnee en het milieu.

Je badkamer minimaliseren kost niet veel tijd en het gaat zorgen voor meer rust in de badkamer.  Hopelijk ervaar je dit ook na het toepassen van mijn tips. Zo kan jij heerlijk gaan genieten van een dagelijks momentje helemaal voor jezelf.

Ben jij tevreden met je badkamer of zijn er dingen die je aan zou willen pakken? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Janette

    Leuk om te lezen, mijn badkamer had ik een jaar geleden opgeruimd, best lastig, mijn man klaagde over dat er maar 1 handdoek hing voor hem. Omdat hij het vies vond om zijn handen en zijn gezicht te drogen aan de zelfde handdoek, heb ik besloten gastendoekjes te gebruiken.Dat is ookneen stuk makkelijker in de was en later zag ik op het internet dat het idd onhyginisch is om je handen er mee af te drogen en je gezicht. Scheermesjes en dubbele dingen ruim ik op in de voorraad kast. Zelf gebruik ik geen zeep maar epson zout en olie om mee in bad te gaan en we hebben ieder een eigen kastje om spullen in op te bergen ..voor make up en haar borstels elastiekjes etc ..dat ruim ik iedere week op, dat duurt ongeveer 10 minuten je dat bijhoud ..dankje voor je leuke geit berichten iedere week.

  2. 🐐 Mayo

    We hebben sinds kort pleegkindjes, en daar hebben we eigenlijk best nog veel zooi voor nodig 😉 wat doe je bijvoorbeeld met een verschoonmat of de luiers, doekjes en speelgoed in de badkamer? Ik had 3 mandjes staan onder de wastafel voor onze spullen, maar daar past zo’n aankleedkussen niet meer in😅

  3. 🐐 Liesbet

    Ik ben heel benieuwd naar die huisgemaakte deo, die je met een lepeltje uitschept, wil je hiervan het recept delen?

  4. 🐐 Billy

    Hoi Liesbet, ik zal Elsje vragen of ze haar recept hier met je deelt. Wij maken thuis geregeld zelf deo met kokosolie, maizena en baking soda (in gelijke delen).

    1. Zeef de baking soda en maizena boven een schaaltje en meng door elkaar.
    3. Smelt au bain marie de kokosolie tot het vloeibaar is geworden.
    4. Meng vervolgens de gezeefde baking soda en maizena door de gesmolten kokosolie en roer goed door elkaar.
    5. Giet de zelfgemaakte deo in een potje en laat afkoelen zonder deksel.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate