Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Niet meer schoonmaken met bleek of chloor – alternatieven

Je gebruikt toch geen chloor of bleek meer om je huis schoon te maken? Dat is zo 1999. Mocht je nog wel je huis met chloor of bleek schoonmaken, dan hebben we nu de perfecte alternatieven voor je klaarstaan.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wat is bleek nou eigenlijk? Letterlijk bekeken zorgt bleekmiddel er voor dat de kleurstoffen afgebroken moet worden. Een product of materiaal wordt gebleekt, oftewel ontkleurd. Vaak wordt textiel en papier gebleekt om de kleur te onttrekken, maar ook in veel wasmiddel zit een kleine hoeveelheid bleek.

Je huis met bleek of chloor schoonmaken – niet meer doen

In veel huizen wordt nog regelmatig bleekwater gebruikt om oppervlaktes schoon te maken. Vooral vroeger werd bleekmiddel vaak als schoonmaakproduct gebruikt, maar nog steeds is het een favoriet schoonmaakmiddel voor veel mensen. Dat is jammer, want bleek heeft een paar grote nadelen.

 • Bleekmiddel en chloor is heel slecht voor het milieu. De stof is moeilijk afbreekbaar, nadat je het vieze water door het afvoerputje hebt gegoten.
 • Je luchtwegen vinden het niet prettig om deze schadelijke lucht in te ademenen.
 • Het kost veel energie en transport om chloor en bleek te maken. Bovendien is het heel risicovol, omdat je wel met chemicaliën te maken hebt.
 • Daarnaast is het slecht voor onze huid, want een druppel chloor of bleek op je huid kan behoorlijk bijten.

Zie je het trouwens al voor je? Minder vrachtwagens op de weg om het bleek van plek A naar B te brengen? Lichtelijk overdreven, maar ik denk maar zo: minder bleek en minder transport is goed voor mens en milieu.

Alternatief voor bleek – groene zeep

Een oude bekende, maar net zo effectief is groene zeep. Je zou misschien denken dat groene zeep lang niet zo krachtig is als bleekmiddel, maar ook deze zeep is ontsmettend en reinigt oppervlaktes heel goed.

De fosfaten in de groene zeep zijn volledig afbreekbaar, daarom is dit niet slecht voor het milieu. Nog een voordeel: groene zeep is goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. De groene zeep kun je overal voor gebruiken, denk aan meubels, vloeren en sanitair.

Zeg NEE tegen chemicaliën

In de bouwmarkten en bij grote supermarkten vind je een grote collectie schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. HP is een bekend merk en heeft voor iedere ruimte en voor ieder (schoonmaak-)probleem een geschikte reiniger.

Deze middelen kun je zonder problemen gebruiken en zijn zoveel voor je gezondheid als voor het milieu veel minder schadelijk. Ben je geïnteresseerd in schoonmaken zonder chemicaliën? Lees dan ook zeker ook ons eerdere artikel eens.

When life gives you lemons…

Nog zo’n handig huis-, tuin- en keukenmiddel is citroensap. Dit is misschien iets minder sterk en agressief dan bleek, maar het heeft ook een bijtende werking en kan in sommige gevallen erg effectief zijn. Mix wat citroensap met water op kleine vlekjes op muren, meubels of vloeren en de vlekjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

lemons

Alternatief voor bleekmiddel – zelf maken

Op internet staan er tal van handige DIY’s (do it yourself) om een alternatief voor bleekmiddel te zoeken wat je zelf kunt maken. Het volgende recept blijkt heel effectief te zijn.

 • Mix 12 cups water met ¼ cup citroensap en en 1 cup waterstofperoxide
 • Doe dit in een flesje – bijvoorbeeld met een spuit.

De waterstofperoxide kun je kopen bij de drogisterij of apotheek. Gemakkelijk, goedkoop en niet zo slecht voor het milieu.

Kun je echt niet zonder chloor of bleek? Dat zijn er ook minder schadelijke varianten te kopen. Bij deze bleekmiddelen is het chloor in bleek vervangen door waterstofperoxide. Deze variant van bleek is minder schadelijk en kan je daarom beter gebruiken. Maar let op: nog steeds is dit middel niet goed voor het milieu.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Tamara

  Tegenwoordig zijn er ook veel gels (die blijven lekker plakken zodat het in kan werken) van allerlei merken bv wc reinigers, die op basis van zuren zijn, bv citroenzuur. Deze middelen werken tegen kalkaanslag in de badkamer/wc veel beter dan chloor-bleekmiddelen.
  Nog een nadeel van chloor-bleek; als je niet oppast en er spettert wat bij het schoonmaken, dan heb je zó een vlek en als je het niet direct opmerkt, later zelfs gaatjes in je kleding.

 2. 🐐 Werner

  Waterstofperoxide valt na korte tijd uiteen in water en zuurstof. Ik zie niet in wat daar slecht aan is voor het milieu. Misschien dit middel eens heroverwegen?

 3. 🐐 Leonie Carree

  Helaas ontkomen we er nu tijdens de corona crisis niet aan .
  Ik lees net dat je Dettol op dit moment moet laten.
  Ik ga het toch weer voor de dag halen.
  20 jaar geleden was het gif wat zo in open rivier water geloosd werd.
  Nu moet het aan tal van milieu eisen voldoen en gaat het eerst door de rioolzuivering.
  Ik was mij er niet van bewust maar azijn en etherische olie dood ook waterleven .( citroen vlgs mij ook ) .

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate