4 tips om diervriendelijker te leven

Je huisdier is je beste maatje en je hond je trouwste vriend: we zijn gek op dieren en kunnen ze voor geen goud missen! Reden genoeg dus om goed voor je huisdier te zorgen en op een ander vlak minder vlees en zuivel te eten - en dus naar een vegetarisch of vegan eetpatroon overstapt. Maar hoe doe je dat?

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wel of geen vlees – een persoonlijke keuze

Wel of geen vlees eten is een persoonlijke keuze en niemand hoeft zich hier mee te bemoeien. Om een goede afweging wat dit betreft te kunnen maken, is het belangrijk beide kanten van het verhaal te kennen: vlees is een bron van eiwit, ijzer en belangrijke vitamines, maar tegelijkertijd is vlees ook moeilijk door het lichaam te verteren. En ook de productie ervan is desastreus voor het milieu.

Wat ik al zei: het is een persoonlijke keuze, maar de nadelen van vlees eten liegen er niet om. Genoeg reden dus om wat vaker vegetarisch of vegan te eten! Heel gezond en hartstikke lekker. Om het nog breder te trekken, kun je ook meer dierlijke producten vermijden. Maar hoe? Wij geven tips!

1. Word flexitariër – minder vlees eten

Vegetarisch eten zou voor de slachtdieren en voor het milieu een stuk beter zijn en zoals hierboven vermeld, is vlees voor ons lichaam niet zo makkelijk om te verteren. Maar soms is onze trek groter dan onze principes en willen we toch dat stukje vlees. Geen probleem natuurlijk (het blijft tenslotte je eigen keuze), maar een paar dagen in de week vegetarisch eten, je wordt dan een flexitariër genoemd, kan geen kwaad en is ook nog eens hartstikke leuk.

Door vlees te schrappen uit je menu (de hele week of op een aantal dagen) ga je buiten de gebaande paden wat betreft recepten en ontdek je verrassende combinaties, vaak met groente in de hoofdrol. Lekker én bovendien erg gezond!

2. Stap over op plantaardige zuivel

Een scheutje melk in de koffie, wat room door de pastasaus en een bakje yoghurt toe, om nog maar niet te spreken over de hoeveelheid melk die in Nederland gedronken wordt. We zijn met z’n allen gek op zuivel.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Wil je minder dierlijke producten gaan gebruiken, is zuivel vaak gemakkelijk te vervangen. Tegenwoordig zijn er tal van koemelk vervangers; denk hierbij aan sojamelk, amandelmelk, havermelk of kokosmelk. Ook yoghurt is tegenwoordig verkrijgbaar gemaakt van soja of kokos.

Door over te stappen op plantaardige zuivelproducten, neemt je consumptie van dierlijke producten weer iets af. Daarbij komt dat veel mensen -zonder dat ze het weten- lactose-intolerant zijn. Het zou dus goed kunnen dat je minder last van je buik hebt, zodra je geen zuivelproducten op basis van koemelk meer gaat gebruiken.

3. Vermijd echt leer

Ook wat betreft uiterlijke verzorging en je kleding kun je je leven een stuk minder dierlijk maken. In sommige soorten kleding en schoenen wordt echt leer gebruikt (wat dus een dierlijk product is). Het gevoel en de kwaliteit van echt leer vinden sommige moeilijk te evenaren.

Kijk eens naar de mogelijkheden van kunstleer. Kunstleer is diervriendelijk en kent eigenlijk weinig verschillen als je kijkt naar echt leer. De levensduur gaat daarnaast net zo lang mee en kunstleer laat bovendien vocht door. Ideaal.

4. Bakken en braden zonder roomboter

Een (vega)schnitzel is natuurlijk het lekkerst als het gebakken wordt in het vet. Boter is een dierlijk product op basis van koemelk. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om in te bakken en te braden.

Olijfolie is natuurlijk een plantaardige vervanging van boter, alleen moet je dit niet op een te hoge temperatuur verwarmen, dan komen er schadelijke stoffen vrij. De populaire kokosolie is daarentegen heel geschikt om tot een hoge temperatuur te verwarmen en daarom ook goed om in te bakken, net als zonnebloemolie.

Wil je een vervanger voor boter in koek- en cakerecepten gebruiken, dan is kokosolie wederom een goed alternatief. Op internet staan tal van lekkere bakrecepten op basis van kokosolie.

Hoevaak eet jij in de week vlees? En wat is jouw motivatie om minder vlees en zuivel te gebruiken? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Belinda

    Het is ieders persoonlijke keuze hoe met vlees en zuivel om te gaan. Dit artikel is echter niet volledig. Ten eerste is vlees een voedingsrijk product. Mits het komt van dieren die hun natuurlijke gedrag hebben kunnen vertonen. Die daglicht zien, buiten lopen, geen stress hebben en voedsel eten wat ze van nature goed kunnen verteren. Koeien horen in de wei (het hele jaar), eten gras en hebben het recht om niet hun botten en gezondheid op te offeren voor melkproductie. Ze zorgen dan voor hun eigen voer en bemesten het gras(en kruiden)land (=gesloten kringloop, veel CO2 opslag in de grond en er hoeft geen diesel aan te pas te komen). Varkens horen in de modder en kippen pikken naast het nodige groen en graan buiten ook een hoop insecten mee. Vlees heeft dan een hoog gehalte aan omega3 waar wij in ons vaak hoog-omega6 dieet een tekort aan hebben (omega6 = ontstekingsbevorderend, omega3 = ontstekingsremmend). Er hoeft niet preventief antibiotica gebruikt te worden en de dieren eten geen genetisch gemodificeerd voedsel wat ook in je eigen cellen mutaties kan veroorzaken.
    De alternatieven voor vlees moet je echter niet zoeken in de supermarkt-vega-zaken. Deze producten zijn echt fabrieksvoedsel met vele toevoegingen. Vaak op basis van soja (grote bron van fyto-oestrogeen of mogelijk GMO) waar je mee op moet passen. Eigenlijk zijn alleen gefermenteerde sojaproducten gezond. Het leer van de natuurlijke koeien is een prima product waar je vele jaren op kunt lopen, zitten of aan kunt trekken. Er blijven toch mensen vlees eten. Gebruik dan ook dankbaar en met respect het hele dier.
    In mijn ogen heeft de keuze voor verantwoord vlees meer met diervriendelijkheid te maken dan geen vlees meer te eten. Nederland produceert nl. meer voor de export dan voor eigen consumptie. Als wij allemaal gezond vlees eisen, is er minder ruimte voor export maar krijgt de boer ook een eerlijkere prijs voor zijn product. Veel boeren willen ook een hogere dierenwelzijn, dat kunnen wij voor elkaar krijgen. De plofkip was stap 1.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate