Open over geld #25 – Amanda: “Onze hypotheeklasten zijn slechts 81 euro per maand.”

In dit nieuwe overzicht deelt Amanda haar financiën met ons. Wat verdient ze, waar geeft ze geld aan uit en hoe is het haar gelukt om slechts 81 euro per maand aan hypotheeklasten te hebben. Je leest het in dit nieuwe overzicht!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor deze rubriek delen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie. Het zijn een paar vragen over het inkomen, uitgaven, bespaartips en de zwakke plek waar liever minder geld aan wordt uitgeven. Ik zou het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.🚀

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je het verhaal van Chantal lezen. Zij ruilde haar ruime hoek-eengezinswoning in voor een chalet en kan nu behoorlijk veel sparen. Chantal vertelt openhartig over haar financiële situatie en hoe ze hier terecht is gekomen.

Vandaag is het de beurt aan Amanda om haar financiën met ons te delen. Amanda woont samen met haar man en twee zoons. Hun hypotheeklasten zijn laag – heel laag – slechts 81 euro per maand. Naast het aflossen van de hypotheek lukt het hen daarnaast ook om veel geld te sparen.

De voorkant van het dak ligt vol met zonnepanelen.
De voorkant van het dak ligt vol met zonnepanelen.

Hieronder lees je alle ins & outs van Amanda’s financiële situatie. ⬇

Wie ben je en hoe ziet je woonsituatie er uit?

Ik ben Amanda (38 jaar), getrouwd en woon samen met mijn man en twee zoons van 3 en 8 jaar. Duurzaamheid vind ik belangrijk, leuk om met cijfertjes bezig te zijn en ik hou van reizen, tuinieren en koken.

Ik werk als wasbare luierconsulente, ik heb zelf mijn kinderen in wasbare luiers gehad en vind het leuk om anderen hierover te informeren. Daarnaast doe ik veel vrijwilligerswerk wat mij vooral veel voldoening geeft.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik heb geen betaalde vaste baan, alleen een kleine bijverdienste. Mijn man werkt 36 uur per week. (verdeeld over vier dagen van 9 uur).

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?

  • Hypotheek – 81 euro per maand. Onze hypotheek is nog maar 65.000 euro, omdat we de afgelopen 10 jaar al ruim tweederde hebben afgelost.

Toen we 10 jaar geleden ons huis kochten zijn we niet voor een maximale hypotheek gegaan. Met het oog op onze kinderwens en de wens dan minder te gaan werken. We wilden ook 10.000 euro eigen geld inleggen.

Op advies van onze adviseur hebben we dit als storting in de spaarhypotheek gelegd, dit zou voordeliger zijn. Dat voelde heel krom voor ons – je leent geld, maar legt dan eigen geld in de spaarpot in??? Maar ja, het was ons eerste koophuis en dus onze eerste hypotheek. We wilden vooral zekerheid van lage vaste maandlasten en 30 jaar later hypotheekvrij zijn.

Het grootste gedeelte, zo’n 200.000 euro, werd dan ook een spaarhypotheek. Het kleine aflossingsvrije deel, bijna 700 euro, konden we gelijk het jaar daarop aflossen, met de belastingteruggaaf. Hiermee daalden onze maandlasten en dat motiveerde ons om ook op het spaargedeelte af te gaan lossen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

We begonnen met het bedrag dat we bespaarden aan hypotheeklasten, zo’n 28 euro, in een apart spaarpotje voor de hypotheek te zetten. Samen met alle extra’s als opbrengsten van verkopen, bijverdienste, teruggave belastingdienst.

De jaren daarop legden we jaarlijks 5000 tot 10.000 euro extra premie in de spaarpot. En daarmee kwamen we bij de beperkingen qua aflossen die bij de spaarhypotheek hoorden. Omdat ik inmiddels (ongepland) volledig was gestopt met werken, zijn we toen niet verder gaan aflossen, maar gaan sparen voor een uitbouw die we graag wilden.

Zes jaar geleden kregen we een belastingvrije schenking die we voor ons huis konden gebruiken. We zijn opnieuw met de adviseur om te tafel gaan zitten en toen bleek dat je je hypotheek dus ook gedeeltelijk kon aflossen en daarmee de looptijd kon inkorten. Aangezien het om een groot bedrag ging, zat hier wel een boete van ruim 4000 euro aan vast.

Deze boete hebben we van ons eigen spaargeld betaald, zodat we zoveel mogelijk konden aflossen. De verbouwing moest daardoor even wachten. De hypotheek kon hiermee 10 jaar worden ingekort en de netto lasten gingen 100 euro omlaag.

Toch voelde het niet fijn, we waren liever NU minder gaan betalen. Helaas hadden we weinig keus en was de boete een stuk minder dan wat we anders aan belasting zouden moeten betalen. Daarna hebben we niks meer extra afgelost, omdat we vast zaten. Elke aanpassing, storting, aflossing leverde een flinke boete op. We konden beter nog een paar jaar wachten tot de rentevaste periode afliep.

De rentevaste periode liep dus vorige maand af. We hebben toen de spaarhypotheek omgezet in een aflossingsvrije hypotheek. Ons spaarpotje kwam vrij, waarmee we de helft van de nog openstaande hypotheek konden aflossen. En de resthypotheek van 65.000 euro werd een aflossingsvrij hypotheek tegen een rente van 1,49%.

We sparen nu maandelijks 600 euro (het verschil van wat we voor de omzetting betaalden en nu) om jaarlijks af te lossen. We willen dan in ieder geval binnen 10 jaar hypotheekvrij zijn, maar wellicht kunnen we ook wel meer aflossen.

Financieel gezien misschien niet de beste keus om hypotheekvrij te zijn, maar gevoelsmatig wel.

  • Gas/water/licht – 66 euro per maand
  • Verzekeringen (alles bij elkaar) – 386 euro per maand
  • Gemeentelijke belastingen – 71 euro
  • TV/internet/telefoon – 84 euro per maand
  • Boodschappen – 500 euro per maand. Boodschappen doe ik 1 tot 2 keer per week bij de supermarkt en dan nog één keer bij de bakker en één keer bij de groente- en fruitschuur. Ik maak elke week een weekmenu en kijk hierbij naar onze voorraad, aanbiedingen en seizoen. Ik eet vegetarisch, de rest van het gezin 1 tot 2 keer in de week vlees. Verder drinken we geen frisdrank en alcohol, daar besparen we dus op. Verder let ik op houdbaarheid kortingsstickers en soms bestellen we een Too Good To Go tas.
  • Vervoerskosten – 75 euro per maand

Overige uitgaven

Overige maandelijkse uitgaven zijn ongeveer 120 euro per maand. Dit bedrag bestaat uit kosten voor de sportschool, peuterspeelzaal en bankkosten.

Daarnaast hebben we nog kosten die we per kwartaal of per jaar betalen. Dit is gemiddeld zo’n 200 euro per maand. Hier zitten periodieke schenkingen in, zwemlessen, clubjes voor de kinderen en abonnementen.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Totaal 3013 opgebouwd uit: salaris van mijn man bedraagt 2850 euro per maand. Mijn bijverdienste is 100 euro en we ontvangen nog 163 euro aan kinderbijslag.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Per maand sparen we 985 euro.

Lees ook: Mijn twee manieren hoe je het beste geld kunt sparen

6. Wat is de zwakke plek in jullie financiën?

Verzekeringen zijn onze zwakke plek in de financiën. Ik denk dat we flink oververzekerd zijn. We hebben bij het afsluiten van onze hypotheek 10 jaar geleden veel verzekeringen afgesloten om inkomsten achteruitgang op te vangen bij overlijden of arbeidsongeschiktheid en ook een uitvaartverzekering.

Inmiddels is onze hypotheek zo laag, dat dat eigenlijk niet meer nodig is. We zouden hier eens kritisch naar moeten kijken of het nu echt nog nodig is. Aan de andere kant zijn het een paar tientjes per maand, die we goed kunnen missen en toch net iets meer zekerheid geven.

7. Besparen jullie op bepaalde vaste lasten?

We besparen aanzienlijk op de energiekosten door zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen in huis. Daarnaast kopen we veel tweedehands, zoals de inrichting van het huis, kleding etc..

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Vakantie, reizen en dagjes uit. Deze uitstapjes hoeven niet altijd duur te zijn. En natuurlijk willen we niet besparen op de gezondheidskosten.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

We hebben allebei een eigen betaalrekening en een huishoudrekening. Daarnaast hebben we een spaarrekening waar we sparen in diverse potjes voor dingen als aflossing hypotheek, onderhoud huis, vakantie, onverwachte kosten, autokosten, studie kinderen.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Als je salaris binnenkomt, stort dan gelijk (automatisch) een deel op je spaarrekening. Als er minder op je betaalrekening staat, ben je automatisch zuiniger en geef je minder geld uit.


Bedankt voor het delen van je aflosverhaal en je financiële situatie, Amanda! Ik word echt blij van dit soort verhalen over hoe jullie in korte tijd zoveel hebben kunnen aflossen op de hypotheek.

Wij begonnen ook met een spaarhypotheek en hebben deze later omgezet in een lineaire hypotheek. Dit voelde voor ons beter en heeft ervoor gezorgd dat we onze hypotheek volledig konden aflossen.🚀

Hier lees je er meer over: Sneller hypotheek aflossen – 4 tips & mijn situatie

Wat vind jij van het verhaal van Amanda? Ben je geïnspireerd geraakt om ook extra af te lossen op de hypotheek? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Liesbeth

    Hallo Billy en Amanda, Ik kijk steeds uit naar deze rubriek. ik ben steeds weer verbaasd over de maandelijks uitgaven van de boodschappen. Ik merk dat deze bij ons steeds hoger liggen ook al zijn we een gezin van 4.
    Omvat de boodschap uitgaven enkel voeding en drank? Of is zitten kleding en schoenen hier ook bij? Ik merk dat wij veel geld uitgeven aan voeding en dat ik best veel Voedsel verspil.
    Ik wil hier best een grote verandering in brengen.

  2. 🐐 Amanda

    Hoi Liesbeth,
    Bij ons valt onder boodschappen budget dat wat ik in de supermarkt uitgeef en soms nog haal bij bakker, markt, groenteboer etc… Dus daar zitten soms ook wel wat schoonmaak en verzorgingsproducten bij, maar geen schoenen en kleding.
    Wij kunnen het laag houden omdat we geen (fris)drank drinken, we hebben alleen aanmaaklimonade in huis. Verder eten we niet dagelijks vlees, ik eet helemaal vegetarisch en de rest van het gezin 2-3x per week incl. vleeswaren. We koken veel zelf, dus zonder pakjes en zakjes. Niet te vaak naar de supermarkt gaan helpt ook, je neemt vaak toch wat extra’s mee. En werken met een weekmenu om voedselverspilling te voorkomen! Hoop dat je iets met die tips kan? Succes!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate