Open over geld #28 – Dennis: “We zijn ons ervan bewust dat we een meer dan riant inkomen hebben.”

Een nieuw financieel overzicht! In dit overzicht vertelt Dennis hoeveel geld hij en zijn partner verdienen, hoe hoog de uitgaven zijn én heeft Dennis veel tips om geld te besparen en om meer geld te verdienen. Je leest alles over zijn financiële situatie in dit nieuwe overzicht!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor deze rubriek delen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie. Het zijn een paar vragen over het inkomen, uitgaven, bespaartips en de zwakke plek waar liever minder geld aan wordt uitgeven. Ik zou het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.🚀

Wil je een kijkje nemen bij eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je het verhaal van Evelyn lezen. Ze woont samen met haar zoon van 10. Onlangs heeft ze eenmalig een bedrag aflost op de hypotheek om het gevoel te proeven om hypotheekvrij te zijn. Daarnaast heeft ze veel hobby’s en behoorlijk veel tips om geld te (be)sparen. Lees hier haar financiële overzicht.

Vandaag deelt Dennis zijn financiën met ons. Dennis is halverwege de 30 en woont samen met mijn partner en hun drie jonge kinderen in hun (eerste) koopwoning. Samen hebben ze veel hobby’s, gaan graag op vakantie en komt er maandelijks een riant salaris binnen (geeft hij zelf ook toe).

Hieronder lees je alle ins & outs van Dennis’s financiële situatie. ⬇

1. Wie ben je en hoe ziet je woonsituatie er uit?

Ik ben Dennis en ik woon samen met mijn partner en onze drie jonge kinderen in onze (eerste) koopwoning. We zijn allebei halverwege de 30.

We gingen (en gaan) graag naar het theater voor cabaret of een musical of gaan naar een concert. We gaan zo nu en dan naar de film, de stad in, bezoeken de horeca, een wellness, gaan naar een festival, concert of ander feestje. En we gaan graag op vakantie.

De kinderen vermaken zich uitermate goed in lokale speeltuinen. We zijn dan ook lid van meerdere lokale speeltuinverenigingen in de buurt waar we in het seizoen meerdere keren per week komen; ze spelen zelf, met elkaar of met vriendjes en vriendinnetjes die ze kennen van school of uit de buurt.

Verder gaan we graag met ze wandelen of fietsen, naar een kinderboerderij, een dierentuin of een pretpark. Ook met de kinderen bezoeken we graag theaters voor kindervoorstellingen. Ze maken hier al van jongs af aan kennis mee.

Allebei hebben we een eigen vriendengroep en we hebben gezamenlijke vrienden en kennissen met wie we af en toe wat leuks doen. Een borrel, een etentje of een uitje. Met de volwassenen onderling, maar ook met de hele gezinnen.

2. Hoeveel uur per week werk je?

We hebben allebei betaald werk in loondienst. We werken 4 dagen en gemiddeld 3,5 dag per week; alleen doordeweeks en alleen ‘9 tot 5’.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?

  • Hypotheek – 350 euro per maand
  • Gas/water/licht – 185 euro per maand
  • Verzekeringen – 120 euro per maand
  • Gemeentelijke belastingen – 80 euro
  • TV/internet/telefoon – 55 euro per maand
  • Vervoerskosten – 120 euro per maand
  • Boodschappen – 400 euro per maand

Overige uitgaven

Onze gezamenlijke vaste lasten bedragen 3000 euro per maand. Bovenstaande bedragen worden daarvan betaald. De maandelijkse hypotheekkosten zijn netto. Ook de kinderopvang à 850 euro (netto per maand) en schoolkosten à 200 euro (per jaar) gaan hier van af.

Als het ondanks budgettering vroegtijdig op is, bijvoorbeeld door incidentele uitgaven, storten we allebei hetzelfde bedrag bij naar de gezamenlijke rekening.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Individueel heb ik de volgende maandelijkse kosten:

  • Zorgverzekering – 130 euro
  • Sporten – 75 euro
  • Abonnementen – 40 euro
  • Mobiele telefonie – 15 euro
  • Uitvaartverzekering – 10 euro

Individueel spaar ik ook:

  • Aflossen studieschuld – 250 euro
  • Investeren – 150 euro
  • Sparen – 125 euro

Naast deze directe uitgaven reserveer ik maandelijks geld in verschillende potjes voor vakanties, uitjes, studiekosten, kleding en lange termijn. Op die manier budgeteer ik, verdeel ik de opbouw ervan mooi gelijkmatig over het jaar en houd ik inzicht in wat ik waaraan kan besteden.

Ook het vakantiegeld en de dertiende maand wordt naar eigen wens en behoefte over potjes verdeeld. Het individuele maandelijkse spaarbedrag is niet heel hoog, maar het potje ‘lange termijn’ is al heel behoorlijk gevuld; elke maand valt er een deposito met een looptijd van 12 maanden vrij.

Het restant studieschuld is bijna bij elkaar gespaard. Het bedrag dat ik nu aan aflossing kwijt ben, kan ik dan volledig sparen of investeren. Dat is straks luxe, want ik ben al jarenlang gewend dit maandelijks kwijt te zijn.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Bruto verdienen we samen zo’n 8100 euro, netto blijft daar 5600 euro van over.

Daarnaast krijgen we elk kwartaal ruim 700 euro aan kinderbijslag en krijgen we allebei vakantiegeld én allebei een dertiende maand. Hiervan betalen we vakanties, vullen we gemeenschappelijke potjes en vul ik individuele potjes. Wat mijn partner er verder mee doet, heb ik geen zicht op. 😃

Verder komt er incidenteel wel eens wat binnen uit verhuur van spullen via Peerby. Dat is leuk en mooi meegenomen, maar qua bedrag niet echt significant.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Per maand sparen we 650 euro (gezamenlijk; cumulatief van sparen en reserveren) en 275 euro (individueel). Sparen voor het aflossen van de studieschuld schaar ik onder reserveren en tel ik hierbij niet mee.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

We zijn ons ervan bewust dat we een meer dan riant inkomen hebben. We zijn dankbaar en genieten er goed van. We hebben een goed zicht op onze inkomsten en uitgaven en hebben grip op onze financiën.

We gaan graag op vakantie. In de praktijk is dat jaarlijks meerdere keren. Nachtje weg hier, lang weekendje daar, week op vakantie in de meivakantie en nog drie weken naar de zon. Altijd een vakantiehuisje, een stacaravan of hotels.

We zitten vast aan de schoolvakanties en betalen dus altijd hoogseizoen-prijzen. Met vijf personen tikt dat vrij snel aan, zeker als we met het hele gezin vliegen en drie weken in luxe hotels verblijven. We botsen hier nog weleens over; enerzijds kunnen we het eraan uitgeven en genieten we er allemaal van, anderzijds hoeft het niet allemaal elk jaar. De kinderen kennen de waarde van geld nog niet, maar we benoemen het altijd wel dat het niet gewoon is.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

De zorgpremie betalen we allebei (individueel) voor een jaar vooruit. Dit levert een paar tientjes besparing op. Ook bekijk ik per jaar of ik een vrijwillig eigen risico wil aangaan. Een eigen risico van 885 euro bespaart ongeveer 20 euro per maand.

Veel producten halen we in de aanbieding, op die manier besparen we hier de helft op. Denk aan luiers en persoonlijke verzorgingsproducten als shampoo, deodorant, tandpasta, haargel, enz. We hebben een mini-drogisterij in de kast staan. Hoewel we niet op de kleintjes hoeven te letten, vinden we het zonde om onnodig de volle prijs te betalen.

We weten historisch gezien hoeveel we verbruiken en kopen bij als de voorraad slinkt en de aanbieding goed genoeg is. Pasta kopen we in de aanbieding en rijst kopen we in bulk bij een toko. Het is lang houdbaar en het gaat toch op. Ook kopen we geregeld een box via de app van TooGoodToGo bij lokale bakkerijen. Het zijn lekkere producten, we laten ons verrassen, het is goedkoper én het wordt niet weggegooid. Win-win!

Lees ook: 10 verfrissende tips om geld over te houden

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Kwaliteit van eten en van spullen. We betalen liever iets meer voor iets wat kwalitatief beter is dan matige kwaliteit (en vaker moeten vervangen). Dat is zonde geld en niet echt duurzaam.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

We hebben onze financiën gescheiden. We hebben dus ieder een eigen betaalrekening en eigen spaarrekeningen. We hebben hier bij het aangaan van de samenlevingsovereenkomst bewust voor gekozen. Om die manier kun je elkaar nog eens verrassen en houd iedereen een stukje onafhankelijkheid.

Ik doe de administratie en regel de betalingen. We hebben een begroting in een Excel-bestand die we aan het eind van het jaar samen bekijken en actualiseren. Op basis hiervan bepalen we ook de kosten voor de gemeenschappelijke huishouding voor het volgende jaar. De aangifte Inkomstenbelasting doen we samen.

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

We zijn allebei niet bijzonder intelligent, maar wel doorzetters, leergierig en in zekere mate ambitieus. We hebben allebei een lange route afgelegd: na de mavo mbo 3, mbo 4 en uiteindelijk hbo.

Onze inkomens zijn ons niet aan komen waaien. Zorg dat je bij een goede werkgever terechtkomt waar je je zowel qua werk als qua studie verder kunt ontwikkelen. Zelf hebben we daar ook altijd in geïnvesteerd (met fiscaal voordeel).

We hebben ons altijd ontwikkeld en gezorgd dat we krijgen wat we verdienen. Als je het idee hebt meer waard te zijn, onderzoek dat serieus en ga het gesprek aan. Nee heb je en ja kun je krijgen.

Ben je meer waard geworden, maar wil je werkgever daar niet voor belonen? Stap dan over (zonder een jobhopper te worden). Bij een nieuwe werkgever zijn óók leuke collega’s en als je eens de verkeerde keus maakt, kan je altijd weer verder kijken. Weten wat je waard bent en bij een switch van werkgever onderhandelen over je salaris; dit is typisch een moment om een flinke spring in salaris te maken.

Bedankt voor het delen van je financiële situatie, Dennis! Goed dat jullie zo goed inzicht hebben in je inkomsten en uitgaven.  Fijn ook om te lezen dat doordat jij en je partner je hebben blijven ontwikkelen, waardoor jullie meer geld zijn verdienen én nog steeds leuke collega’s hebben.

Een tijd geleden verscheen er een artikel over hoe je een kasboek kunt bijhouden. Wellicht is het iets waar jij zelf ook eens mee aan de slag wilt.😀

Wat vind jij van de manier waarop Dennis zijn financiën regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Ru

    Dit is DE ideale relatie! En ook ontzettend gezond voor de individi en duurzaam ook voor de relatie! Dank voor het delen dennis! 🙂

  2. 🐐 Natalie

    Ik hoop dat Dennis niet echt met jouw partner (Jelle dan dus!) samenwoont 😜

  3. 🐐 Dennis

    Bedankt, Ru. En nee, Natalie, ik woon niet samen met een Jelle.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate