Open over geld #23 – Marloes: “Ik woon op het platteland in Zweden en spaar voor mijn eigen rode, houten huisje.”

Marloes heeft twee jaar geleden haar emigratiedroom waargemaakt en woont nu in het mooie Zweden. In dit overzicht deelt ze haar financiën (wat verdient ze, wat geeft ze uit, etc.), hoe ze in Zweden terecht is gekomen en haar droom van een rood houten huisje.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor de rubriek open over geld kunnen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie met ons delen. Het zijn een aantal vragen over hun inkomsten, uitgaven, bespaartips en hun zwakke plek waar ze liever minder geld aan uitgeven. Ik zou het leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.

Wil je een kijkje nemen bij de eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je lezen dat het voor Bianca best even aanpoten is om rond te komen, maar dat het haar toch lukt om een kleine spaarbuffer op te bouwen.

Vandaag is het de beurt aan Marloes om haar financiën met ons te delen. In 2008 is zij verliefd geworden op Zweden door na haar studie een reis door Europa te maken met InterRail. Ze werd meer en meer verliefd op het land, de mensen, de rust, de cultuur en de mentaliteit en ze voelde zich hier helemaal op haar plek. In Nederland begon ze al geld op een aparte spaarrekening te zetten om zo ooit haar emigratie droom te kunnen realiseren.

Hieronder lees je alle ins & outs van Marloes’s financiële situatie. ⬇

1. Hoe ziet je woonsituatie er uit

Ik ben een 34-jarige vrouw die in 2018 de stap heeft gezet om in haar eentje in Zweden te gaan wonen.

2. Hoeveel uur per week werk je?

Ik werk 35 uur per week.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?

  • Particuliere huur –  voor 605 euro per maand

In 2018 zag ik op Facebook een oproep van een Nederlands gezin in Sigtuna, Stockholms län die een au-pair zochten. Omdat ik toevallig in die periode in de naastgelegen gemeente op vakantie ging was een kennismaking snel geregeld en vanaf dat moment ging het snel.

huisje in Zweden

Ik heb een half jaar als au-pair gewerkt en na veel solliciteren kort daarop een baan gevonden in een conference hotel in dezelfde gemeente. Ik heb 8 maanden tijdelijk in een stuga (vakantiehuisje) gewoond en sinds 14 maanden huur ik een huisje van 50m2 particulier op het platteland samen met mijn twee cavia’s waar ik kan blijven wonen zo lang ik wil.


Bestel Kom maar op via Bol.com

  • Gas/water/licht – Water zit bij de huurprijs in, elektriciteit wisselt sterk. In de zomer bijna niets en in een strenge winter meer ivm de kou en weinig daglicht. Gemiddeld 125 euro per maand.
  • Verzekeringen – 39 euro per maand. Dit is het totaal bedrag. Ik heb een woonverzekering waar alles bij in zit en mijn auto verzekerd.
  • Zorgverzekering – In Zweden betaal ik geen maandelijkse zorgpremie zoals in Nederland. Wel is er een eigen bijdrage, maar die ga je pas betalen zodra je ook van de zorg gebruik gaat maken. Voor de provincie waar ik woon is dat ongeveer 112 euro per kalenderjaar.
  • Gemeentelijke belastingen – Zit bij de huurprijs inbegrepen.
  • TV/internet/telefoon – 48 euro per maand
  • Boodschappen – 100 euro per maand
  • Vervoerskosten – 30 euro per maand

Overige uitgaven

Ik speel badminton en betaal 58 euro voor een half jaar. Ook betaal ik 13 euro per maand aan de vakbond van de branche waarin ik werkzaam ben. Dat is heel slim om lid van te zijn. Mocht je werkloos worden hier in Zweden, dan is dat de plek waar je kan aankloppen voor vergoedingen.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Ik verdien 1400 euro per maand.

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Per maand spaar ik rond de 300 euro, maar dit kan ook iets meer zijn.

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Mijn internet abonnement had van mij wel goedkoper gemogen, maar deze provider is de allerbeste hier op het platteland en ik maak er optimaal gebruik van. Dus ik heb het inmiddels geaccepteerd. 😃

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Ik woon op het platteland in Zweden en de dichtstbijzijnde supermarkt is op 8 kilometer rijden. Ik ga dus niet elke keer voor een boodschap of als ik iets vergeten ben terug naar de winkel met de auto. Dat kost onnodig benzine.

Na het werk haal ik boodschappen voordat ik naar huis rijd. Dan ben ik toch al bij 4 grote supermarkten in de buurt. Veel boodschappen heb ik ook niet nodig, want ik krijg tussen de middag een warme lunch op het werk en we ontbijten daar ook samen. Als single kook ik doordeweeks ‘s avonds dus niet meer voor mezelf, dan volstaat een boterham ook.

Ik heb een eigen moestuin waarmee ik de vriezer goed vol krijg en in de zomer pluk ik bessen in het bos.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Mijn twee cavia’s. Die krijgen dagelijks een portie verse groente en hooi.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

Ik heb een betaalrekening en twee spaarrekeningen. Op beide spaarrekeningen wordt maandelijks gestort. Vaste lasten gaan allemaal automatisch van de betaalrekening.

De ene spaarrekening is voor onvoorziene uitgaven – bijvoorbeeld onkosten aan de auto of als er iets met mijn familie in Nederland gebeurd en ik moet daar onverwachts heen. De andere spaarrekening is voor het huisje dat ik in de toekomst wil kopen en daar mag ik ook niet aankomen. 🏡

Mijn grote droom is om ooit ergens in Småland in zo’n rood houten huisje te wonen. Met van die oude Zweedse details en met een klein lapje grond er om heen waar ik een moestuin kan aanleggen. Huizen in Zweden zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland (behalve rond de grote steden zoals Stockholm), maar je moet wel de eerste 10-15% uit eigen zak kunnen betalen.

In Nederland huurde ik een huis en heb ik geen spaarpot mee kunnen nemen met de verkoop van een huis. Plus dat een een emigratie altijd een flinke kostenpost is. Ik ben nog niet zo enorm lang bezig met mijn spaardoel om een huis te kopen, maar ik heb er sinds kort wel een eigen spaarrekening voor geopend. Op deze spaarrekening stort ik elke maand geld.

Van deze spaarrekening mag ik geen geld afhalen van mezelf. Voor onverwachte grote uitgaven heb ik mijn gewone spaarrekening nog. Ik heb ook geen eindbedrag vast liggen voor mijn spaardoel en ook geen einddatum. Het liefst zou ik het binnen 5 jaar willen realiseren, maar ik wil er ook geen druk achter zetten. Het moet natuurlijk wel leuk blijven, hoewel ik een enorme kick krijg als ik weer genoeg heb overgehouden om lekker te kunnen sparen. En daar doe je het uiteindelijk voor.

Lees ook: Hoe kun je het beste sparen? Deze 2 manieren gaan je helpen!

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

Dat er ontzettend veel leuke dingen te doen zijn die niet of nauwelijks geld kosten. Ik geniet hier in Zweden bijvoorbeeld meer van een dag doorbrengen in het bos met een lekkere picknick en mijn camera, dan van een dagje winkelen in de stad.

Geluk zit hem in de kleine dingen van het leven en niet in materialisme. Ook vind ik het ontzettend leuk om hier een loppis te bezoeken, die zijn er ontzettend veel in de zomer. Dat kan een tweedehands winkel zijn, maar ook gewoon bij iemand aan huis. Waarom alles nieuw kopen als je iets ook een tweede leven kan geven? Als je een beetje handig bent kun je zo voor een leuk prijsje dingen zelf opknappen.


Bedankt voor het delen van je emigratiedroom en je financiële situatie, Marloes! Wat mooi om te lezen hoe je jouw droom hebt waargemaakt om in het mooie Zweden te gaan wonen. Ook inspirerend om te zien hoe je aan het sparen bent voor je eigen rode houten huisje. Ik ben heel benieuwd als je het over een paar jaar (hopelijk) zover is.

Misschien vind je dit artikel ook interessant: Hoe ons afgeloste huis voor (financiële) vrijheid zorgt

Wat vind jij van het verhaal van Marloes? Inspireert het je om ook je (emigratie)droom waar te maken of om anders naar je financiën te kijken? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Mr FOB

    Mooi dat je je hart gevolgd bent, heb je goed voor elkaar!

  2. 🐐 Anna

    Dat klinkt goed, ik hoop dat het je gaat lukken je eigen huisje te kopen! Geniet van je tijd in Zweden!

  3. 🐐 Tatiana

    Heb er zelf ook dikwijls aan gedacht in Zweden te gaan wonen, en nadat ik dit gelezen heb heb ik er terug zin in. Maar wij mijn man en ik zijn 71 en 70 jaar en zijn 13jaar geleden van Antwerpen naar de Ardennen verhuisd, we wonen midden in de natuur. En toch is er nog altijd een stille wens ook in z’on houten huisje in Zweden op het platte land te gaan wonen. Het enige wat ons weerhoudt is de taal. Ik ben wel 3 talig maar mijn man heeft problemen met een vreemde taal. En ja ik lijd aan uitstel gedrag. Vriendelijke groetjes. Tatiana

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate