Een eigen auto is bijna niet weg te denken in deze tijd. Toch is het voor veel gezinnen wel mogelijk. Niet alleen goed voor het milieu, ook heel goed om geld te besparen. Lees mee en kijk of dit ook voor jou kan werken.
De auto de deur uit
Toen wij een aantal jaar geleden in Zweden woonden, hadden we net als de meeste gezinnen een auto. We hadden een huis middenin de bossen, er waren geen fietspaden en het dichtstbijzijnde dorp was al een autorit van tien minuten. Laat staan grotere steden. Geen auto hebben was voor ons toen niet echt een optie als jong gezin.
Terug in Nederland wilden we het anders gaan doen. De kostenposten hier waren aanzienlijk hoger en een auto staat voor de meeste gezinnen in de top 3 van grootste maandelijkse uitgaven, naast de hypotheek/huur en de boodschappen. Tijd voor verandering dus – we deden de auto de deur uit.
Maar ja – dan zit je opeens zonder auto en dan?
Alternatieven voor de auto
Gelukkig zijn er op de meeste plekken in Nederland veel alternatieven te bedenken voor de auto.
Dan kun je bijvoorbeeld aan het volgende denken:
- Openbaar vervoer
- De fiets
- Autohuur
- Carpoolen
- Uitjes aanpassen
Wij kozen voor een combinatie van allemaal. En dat ging eigenlijk makkelijker dan gedacht.
1. Het openbaar vervoer
Of je veel met het openbaar vervoer gaat reizen hangt natuurlijk helemaal af van je eigen situatie. Er zijn veel kortingsabonnementen voor het openbaar vervoer passend bij ieders wensen.
Voor een klein bedrag per maand heb je bijvoorbeeld al een dalurenkaart van de NS, wat je 40% korting geeft op treinreizen (en die van 3 medereizigers).
Als je achteraf woont is het openbaar vervoer misschien minder een optie. Voor ons is het slechts een kleine fietstocht naar het station en vanuit daar komen we heel Nederland door.
2. De fiets
De fiets is vrijwel in ieder huishouden te vinden en dé manier om korte (en langere) afstanden mee af te leggen. En als je elektrisch gaat dan kan je helemaal een heel eind komen.
Persoonlijk gebruik ik een elektrische bakfiets voor het dagelijks vervoer. De kinderen worden naar school en vriendjes gebracht en ook de wekelijkse boodschappen worden met de bakfiets in huis gehaald. Binnen 45 minuten ben ik met de fiets op mijn werk. Ook mijn man fietst met zijn gewone elektrische fiets zo’n 40 minuten om op zijn werk te komen. Een mooi regenpak erbij voor de regenachtige dagen en dit is – na aanschaf – voor de meeste mensen de goedkoopste manier om te reizen.
Ook aan het nadenken om een bakfiets als alternatief te nemen? In dit artikel lees je alles over de Babboe Big-E bakfiets.
3. Autohuur
We leven in een tijd waar een auto huren makkelijker is dan ooit. Op veel plekken is wel een deelauto te vinden. Niet alleen via bedrijven, maar ook particuliere verhuur is mogelijk. Dit laatste kan bijvoorbeeld via Snappcar.
Wij hadden het geluk dat onze buren het eerste jaar twee auto’s hadden. Waar wij vooral de auto in het weekend nodig hadden, gebruikte zij vooral twee auto’s door de week.
Ongeveer twee keer per maand huurden wij voor 25 euro (exclusief benzine) hun auto voor uitstapjes. Zo hadden wij wel de lusten, maar niet de lasten van een auto. Sinds een half jaar hebben ook zij hun tweede auto de deur uitgedaan. Nu huren we soms bij vrienden in de buurt de auto of via Greenwheels.
4. Carpoolen
Ook van carpoolen maken wij wel maandelijks één keer gebruik. In onze omgeving weet iedereen dat wij geen auto hebben. Is er bijvoorbeeld een kinderfeestje ver weg, dan vinden vrienden en bekenden het nooit een probleem om onze kinderen mee te nemen. Natuurlijk doen wij in ruil daarvoor een dienst, zodat het een win-win situatie blijft.
5. Uitjes aanpassen
Toch is het niet altijd makkelijk om in deze tijd geen auto te hebben. We moeten daarom soms andere keuzes maken, dan wanneer we wel een auto zouden hebben. Is er bijvoorbeeld een mooi bos of leuke speeltuin op 25 minuten rijden? Dan kiezen we er vaak toch voor om daar niet heen te gaan en een optie dichterbij huis te zoeken.
Gaan we met het openbaar vervoer dan moet er gedacht worden aan vertrektijden, wat soms dingen wat minder spontaan maakt. En zo zijn er meer kleine dingen waar we soms tegen aan lopen. Voor ons als gezin vinden wij het dit waard.
Geen auto – een mooie kostenbesparing?
Maar ja wat levert het hebben van geen auto dan op? Dat ligt er een beetje aan.
Als je op Nibud kijkt kost een auto (inclusief afschrijvingen en jaarlijks 10.000km aan benzine) gemiddeld zo’n 400 euro per maand. Voor een gezin met twee auto’s is dat dus het dubbele. Hoewel je natuurlijk ook zeker op autokosten kan besparen.
Hoeveel de kosten zijn van een auto huren, openbaar vervoer, fietsonderhoud etc. ligt aan je eigen situatie. Voor ons gezin zijn de kosten per maand het volgende:
- Autohuur incl benzine – 90 euro
- Openbaar vervoer – 40 euro
- Fietsonderhoud/afschrijving – 40 euro
Totaal 170 euro
Dat scheelt behoorlijk met hebben van één of zelfs twee auto’s. Wat denk je – zou een leven zonder eigen auto ook bij jou passen? Ik ben heel benieuwd!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Hoi hoi,
Grappig inderdaad hoe mensen een auto als noodzaak beschouwen. Ik heb nooit een auto gehad en ook al heb ik een rijbewijs, zolang ik er geen nodig heb ga ik er ook geen aanschaffen. Met de trein reis ik voor 400 euro per jaar (weekend vrij) en heb amper extra reiskosten. Zeker zolang ik niet hoef te forenzen naar een met ov onbereikbare plek en ik zelf prima gezond ben, komt de auto hier ook niet. Zonde van het geld en alleen maar milieuvervuiling. Zouden meer mensen moeten doen. Goed bezig 🙂