7 luchtzuiverende planten

Planten zorgen niet alleen voor zuurstof in huis of op kantoor, ze kunnen ook de lucht zuiveren. Dat betekent een schonere en frisse lucht in huis. Vandaag heb ik 7 luchtzuiverende planten voor je gevonden, zodat er weer verse lucht door je neus naar binnen kan stromen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Onderzoek van NASA naar luchtzuiverende planten

NASA deed jaren geleden onderzoek naar welke planten het beste de lucht zuiveren in een ruimtestation, ook wel de Clean Air Study genoemd (dit was alweer in 1989). Want ja – in de ruimte is het moeilijk om frisse lucht binnen te laten. En dus waren planten een welkome aanwinst in de ruimte. En ook in huis, want als bepaalde planten de lucht konden zuiveren in een ruimtestation, dan kunnen ze dat thuis zeker ook.

Natuurlijk helpt het om iedere dag lekker wat frisse lucht binnen te laten via ramen, deuren en ventilatieroosters. Maar als een plant ook een deel van de lucht kan zuiveren, kom maar op dan! 🙂

NASA kwam met een hele lijst aan luchtzuiverende planten. Het onderzoek van NASA is positief te noemen, omdat onderzoekers ontdekten dat een aantal planten onder andere chemicaliën als benzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde uit de lucht kunnen halen. En laat dit nou net chemicaliën zijn die je vaak in huis aantreft.

Benzeen en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende materialen voorkomen. Zo komt benzeen onder meer voor in plastic, verf en pesticide en trichloorethyleen wordt ook gebruikt in lijm, vernis, tapijtreiniger, verfverwijderaar en als oplosmiddel in inkten.

Formaldehyde komt onder andere voor in lijm en hars die wordt gebruikt bij de productie van spaanplaten en houtpanelen en voorgelijmde vloerbekleding of behangpapier.

Formaldehyde is een bekende hoofdpijnveroorzaker. Formaldehyde is een gas dat bij de productie van leer of tapijt wordt gebruikt en in veel huishoudens voorkomt.

En als er planten zijn die een steentje bij kunnen dragen om de lucht wat te zuiveren, dan kan ik dat alleen maar toejuichen. Hieronder een lijst van 7 luchtzuiverende planten met ieder z’n eigen specialiteit. ✅

Ik heb elke plant gelinkt naar de webshop van Plantje.nl waar je de luchtzuiverende plant direct kunt bestellen. Mocht je het via deze link bestellen, dan ontvang ik daarover een kleine commissie zonder dat het jou iets extra kost, waarvan ik uiteindelijk weer een kop koffie kan bestellen en productief aan het schrijven kan gaan. ☕️

1. Lepelplant

De lepelplant (of de Spathiphyllum) is één van de meest bekende luchtzuiverende planten. De plant haalt schadelijke stoffen uit de lucht en helpt mee om de luchtvochtigheid te verbeteren. De lepelplant staat ook bij mij thuis en is heel eenvoudig in onderhoud.


Bestel Kom maar op via Bol.com

De lepelplant heeft weinig licht nodig en als de bladeren wat slap gaan hangen geef je de plant weer wat water. In een mum van tijd vinden de bladeren weer hun weg omhoog.

Bekijk hier de lepelplant…

2. Graslelie

De graslelie, ook wel Chlorophytum comosum genoemd, is een plant om makkelijk in leven te houden.  Het is een veerkrachtige plant die goed werk levert om formaldehyde uit de lucht te filteren.

Dus heb je geen groene vingers, maar wil je wel een plant die de lucht voor je zuivert? Dan is de graslelie er één om in gedachten te houden.

Bekijk hier de graslelie…

3. Ficus

De ficus is er in vele soorten en maten en is een luchtzuiverende plant die op zich vrij makkelijk is in onderhoud. Een ficus hoeft niet zo nodig in het zonnetje gezet te worden, ze gedijt het beste op een halfschaduwrijke tot schaduwrijke plek in huis. Daarnaast heeft een ficus weinig water nodig.

Bekijk hier de ficus…

4. Dwergdadelpalm

Hoe planten soms aan hun naam komen is me altijd de vraag. Deze palm heeft in ieder geval niets met dwergen en niets met dadels te maken. Jammer, want een dadelplant stel ik wel op prijs. 😉

Afijn – deze dwergdadelpalm is een luchtzuiverende plant die tot wel 2,5 meter hoog kan worden. De palm staat er om bekend om de lucht binnenshuis goed te zuiveren, vooral om xyleen uit de lucht te zuiveren.

Bekijk hier de dwergdadelpalm…

5. Sansevieria

De Sansevieria (ook wel vrouwentong genoemd) zet ‘s nachts CO2 om in zuurstof. De vrouwentong kun je in principe overal in huis neerzetten, mits de ruimte over een aangename temperatuur beschikt. Een plek in de zon, schaduw of ergens tussenin is een prima plek om de Sansevieria je natuurlijke air purifier te laten zijn.

Bekijk hier de Sansevieria…

6. Drakenbloedboom

De drakenbloedboom kent ook wel de naam Dracaena marginata en is een perfecte plant die goed is in het verwijderen van de giftige stoffen xyleen en trichloorethyleen. Deze plant (of boompje) staat het liefst op een half schaduwrijke plek in huis en heeft genoeg water nodig – een natte grond wordt aangeraden, niet te drassig.

Bekijk hier de drakenbloemboom…

7. Epipremnum aureum

Van deze plant heb ik een stekje meegenomen van een AirBnB waar ik vorig jaar verbleef in Malaga. Inmiddels is de plant flink aan het groeien. De Epipremnum aureum verwijdert een aantal giftige stoffen in huis en is heel makkelijk in onderhoud.

Bekijk hier de epipremnum aureum…

In mijn favoriete koffiezaakje in Delft staat ook een Epipremnum aureum en deze slingert de hele zaak door. Ik zal ‘m snel wat extra plantvoeding geven, want dat wil ik ook. 🙂


Ik ben echt gek op planten! Houd jij ook zo van groen in huis? En kies jij je planten speciaal uit om hun luchtzuiverende kwaliteiten of koop je een plant voornamelijk omdat je ‘m zo mooi vindt? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Carola

    Alleen jammer dat enkele soorten erg giftig zijn voor honden/katten en ook voor kleine kinderen als ze eraan zitten. Daar dien je wel weer rekening mee te houden. Verder ben ik gek op groen in huis en heb het het liefst zoveel mogelijk!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate