Hoe het plannen van maaltijden mij helpt om geld te besparen

Je maaltijden plannen bespaart niet alleen tijd. Het gaat ook helpen om veel geld te besparen op je boodschappenbudget. In dit artikel laat ik zien hoe ik geld bespaar door mijn maaltijden vooraf te plannen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Het grootste voordeel van maaltijden plannen

Het grootste voordeel van het maaltijden plannen is dat je veel geld kunt besparen. Hoe? Door niet elke dag naar de supermarkt te hoeven om boodschappen voor die dag in huis te halen. Je haalt immers alle boodschappen voor de hele week op een vast moment in huis.

Zo word je niet verleid om nog even snel een pain au chocolat bij de versafdeling en een lekker toetje voor na het eten in huis te halen. Een pain au chocolat en een toetje kost bij elkaar al snel 1,5-2 euro per persoon – goed voor 45 tot 60 euro per maand als je je hier iedere dag toe laat verleiden.

Tel je daarbij op dat je misschien nog wel iets lekkers wilt drinken na het eten – zoals bruisend water met een smaakje of een lekkere (0.0) IPA, dan loopt dit bedrag op naar zo’n 100 euro per maand. En dat is alleen nog maar voor één persoon.

Natuurlijk, het leven mag bruisen. Dus trakteer jezelf vooral op lekkere dingen als je hier behoefte aan hebt. Ben je echter op zoek naar manieren om geld te besparen? Dan is het omgekeerde beter om te doen en gaat een weekplanning er juist voor zorgen om minder geld uit te geven.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Het grote voordeel door je maaltijden te plannen zit ‘m dan ook dat je precies koopt wat je nodig hebt. Je haalt alleen de boodschappen in huis die nodig zijn om de maaltijden te plannen + eventuele tussendoortjes en drankjes.

Budget weekmenu's

Aan de slag met kant-en-klare weekmenu’s

Gezond en lekker eten hoeft echt niet duur te zijn.

Begin vandaag nog met het plannen van de maaltijden aan de hand van mijn vier weekmenu’s en je zult zien dat je voor een budgetvriendelijk bedrag gezond én lekker kunt eten. 🥳
Lees meer over de weekmenu’s..

Geld besparen met maaltijden plannen – stappenplan

Als je eenmaal begonnen bent met het plannen van je maaltijden zul je merken dat je minder snel in de verleiding komt om te kiezen voor dure en meestal niet zulke gezonde magnetronmaaltijden en impulssnacks. 🍪

Hieronder heb ik dan ook een kort stappenplan gemaakt, zodat je vandaag nog kunt beginnen met het plannen van de maaltijden.

  1. Bekijk de agenda’s van iedereen in het gezin die week. Bedenk in niet al te veel tijd wat je de komende week wilt gaan eten, houd rekening hoeveel mensen er blijven eten en en plak je weekmenu op de koelkast.
  2. Schrijf alle boodschappen die je nodig hebt op een lijstje en haal ze in huis (of laat de boodschappen thuisbezorgen). Door je maaltijden te plannen ga je geld besparen op de boodschappen, omdat je alle maaltijden voor die week al bedacht hebt. Zijn de boodschappen eenmaal in huis, dan hoef je de rest van de week (zo goed als) niet meer naar de supermarkt.
  3. Houd ruimte vrij voor spontane acties. Het is heel handig om iedere dag te weten wat je gaat eten, maar soms is ruimte voor iets spontaans ook fijn. Wellicht ga je een keer bij iemand eten of komen er mensen bij jou eten? Zelf houd ik elke week één avondmaaltijd vrij in mijn weekplanning. Eet ik die week vaker niet thuis, dan kan ik er altijd voor kiezen om de maaltijd toch te gaan maken en deze in te vriezen.
  4. Op de dag zelf hoef je alleen maar op je weekplanning te kijken. Je ziet direct welke maaltijd je die dag gaat eten. Haal alle ingrediënten tevoorschijn en ga aan de slag.
  5. Houd je eten over? Verdeel dit dan over bakjes en zet ze in de koelkast of vriezer voor een ander moment. Perfect voor een dag dat je nog geen weekplanning had gemaakt en toch lekker snel wil eten. Hiermee bespaar je veel geld en voorkom je voedselverspilling.

Mijn voorkeur heeft het om een mix in mijn planning op te nemen van bekende en nieuwe gerechten. Zo ontdek ik én nieuwe recepten én maak ik mijn favorieten.

Wat vind jij van het idee om je maaltijden meer te gaan plannen? Ga jij het ook eens proberen of plan je je maaltijden al regelmatig? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Jacqueline S

    Om een aantal redenen plan ik al meer dan 10 jaar mijn maaltijden en ik vind het nog steeds handig. Ik hou niet van boodschappen doen; we zijn met 2 personen; ik volg een persoonlijk eetplan (medische reden); we hebben een moestuin en een vriezer.
    Groot voordeel van het plannen vind ik, dat ik echt de tijd neem om na te denken over wat ik/we eten, recepten te zoeken en daardoor gevarieerder kook.
    Ik moet alle maaltijden inplannen, maar daardoor heb ik inderdaad weinig restjes. Of ik kook expres teveel, zodat ik het restant voor een ander gerecht kan gebruiken. 1x per week plan ik een ‘vriezer’ dag in, om te zorgen dat er niet alleen producten/gerechten in gaan. Soep, bijvoorbeeld. Zodra we groenten uit eigen tuin hebben, plan ik die in.

    Sinds we on line boodschappen doen, scheelt het echt (nog) meer geld. Geen impulsaankopen meer, alleen wat ik nodig heb. Minder voorraad in de kast, wat best vreemd is. Want ik deed al jaren maar 1x per week de boodschappen. Misschien dacht ik te vaak dat ik iets tekort kon komen en denk ik nu makkelijker dat ik het kan bestellen.
    Zodra iets op is, vul ik op de app van de boodschappendienst mijn boodschappenlijstje aan.

    De combinatie van plannen en 1x per week boodschappen doen, is voor mij de goedkoopste combinatie.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate