Huis opruimen en spullen weggooien – 4 tips

Hoe ouder we worden, hoe meer spullen we om ons heen verzamelen. Dat mooie beeldje van oma, die ketting uit Zuid-Afrika, tekeningen van je kinderen: noem het maar op. Deze spullen hebben allemaal een herinnering. Maar al die andere dingen die je niet weg wil gooien, heb je die echt nodig? Soms is je huis gewoon te klein voor al die spullen: daarom onze tips om afscheid te nemen van onnodige spullen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Spullen wegdoen door jezelf één simpele vraag te stellen

Als je je huis aan het opruimen bent, moet je jezelf bij ieder item waarover je twijfelt dezelfde vraag stellen: ga ik dit product ooit nog gebruiken? Is het antwoord op die vraag nee, dan ben je er in ieder geval zeker van dat jij het item niet meer hoeft te hebben.

Spullen als verjaardagskaarten van jaren geleden, oude tijdschriften of opladers waarvan je niet meer weet waarvan ze zijn, kunnen meteen weg. Kaarten met een bijzondere boodschap kun je uiteraard bewaren. Als je aan het minimaliseren bent geslagen, dan is het soms moeilijk om een keuze te maken tussen spullen van vroeger die je wilt bewaren.

Wanneer je twijfelt of iets echt weg kan of dat je het nog wil houden, kan je deze spullen in een doos bewaren. Zet deze doos na het opruimen een aantal weken op zolder en kijk bij je volgende opruimbeurt weer kritisch naar de inhoud van de doos. Welke spullen heb je gemist en van welke wist je het bestaan niet meer? Die laatste groep spullen kan dus meteen weg.

2. Bijna alles is opnieuw te koop

Bedenk je dat bijna alles weer opnieuw te koop is. Natuurlijk zijn spullen met een betekenis zoals een oud dagboek of een souvenir niet meteen weer te koop, maar deze hoef je dan ook niet weg te doen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Spullen als kleine bijzettafeltjes, kaarsenhouders en fotolijstjes die al jaren stof vangen in een doos op zolder kunnen dus weg. Deze zijn voor slechts een paar euro te koop bij verschillende huishoudwinkels.

Stelregel is: als je het niet mist, dan mag het direct weg. Misschien kun je er iemand wel blij mee maken. Zo niet, dan kun je deze spullen weggooien.

3. Geef je oude spullen een nieuw leven

Er zijn ook spullen die je nog heel leuk vindt, maar waar je simpelweg geen plek voor hebt. Denk aan schilderijen, lampenkappen of oude boeken. Door dit soort dingen aan familie, vrienden of andere mensen te geven, geef je de spullen een nieuw leven en voelt het niet alsof je ze hebt weggegooid.

4. Geen spullen weggooien, maar iemand blij maken

Nog een tip: gooi nooit zomaar iets weg. Er zijn genoeg mensen die je blij kunt maken met jouw oude spullen. Breng het naar de kringloopwinkel (sommige kringloopwinkels halen het zelfs bij je op) of gooi het in een bepaalde bak, zoals de Humana kledingcontainer.

Sommige spullen zijn voor jou niets meer waard, maar voor een ander wel. Spullen die nog echt waardevol zijn en misschien iets op kunnen leveren kan je (online) verkopen, denk aan marktplaats of de plaatselijke rommelmarkt.

onnodige spullen opruimen

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Pieter

    Mijn broer hield een schuur opruiming. Zijn vrouw had alles in dozen en doosjes maar hij wilde het weggooien. Nu een week later gaat een fitting stuk a 2.95, een nieuw stekkertje of stukje snoergauw 2 a 3 euro. Bewaar deze, want het neemt opgerold geen of weinig plaats in beslag. Kan net als stoppen en het fitting schroeven-draaiertje in de keukenla met een doos lucifers en een waxinelichtje ernaast. Is het makkelijker te vinden als eens de stroom uitvalt. Groet Pieter

  2. 🐐 Anique

    Van de dingen die kinderen op school gemaakt hebben, maak je meteen een foto als ze er mee thuis komen, met het kind er bij, en ook foto s van de prullies die je op vakantie kocht. Als je er dan op uitgekeken bent kan het weg, kringloop e.d. maar heb je toch nog de herinnering.

  3. 🐐 yd4ever

    Ik heb een verzamelverslaving gehad. Maar sinds anderhalf jaar verzamelaf. Als ik moeite had met artikels recepten of wat dan ook weg te gooien dan scande ik die spullen in en de rest bij het oud papier. Van de laatste 3 jaar bewaar ik mijn administratie zowel ingescant als op papier. De rest van mijn administratie zit geordend op mij. Harde schijf.

    Ik had een boekenverzameling waar ik mij. Hele huis mee kon behangen. Nam veel ruimte in en op vakantie totaal niet praktisch en nog zwaar ook (vooral in een vliegtuig) nu heb ik heel veel boeken op mijn ereader. Heb ik teveel digitale boeken dan stel ik een 2de sd kaart op. Sommige boeken heb ik nog bewaard maar ik heb het aantal verminderd van 35 verhuisdozen vol boeken naar 1,5 verhuisdoos vol met boeken.

    Ook hou ik veel van dvd’s ik had er wel meer dan 500z dat heb ik met een speciaal programmaatje omgezet op mijn harde schijven (die je net zo goed aan de laptop of tv kan koppelen) inmiddels ruim 3 TB aan films en series. Ik heb slechts nog 4 losse dvds en de dvd box van Friends. Ik heb nu een flinke structuur in mijn huis en systeem. Daardoor zijn de spullen tot wel 75% afgenomen. Ik heb zelf ook een elektronicadoos voor noodgevallen maar dat ik net zo groot als een klein wijnkratje. Zowel netjes ingebonden als met een label erop.

    Tip vaak heb je receptenboeken waar je maar 1 of 2 recepten van leuk vind. Ik heb alle recepten overgenomen in word en daar zelf mijn receptenboek gemaakt en dat weer omgezet in PDF zo kan je hem makkelijk omzetten in ebup en voila je eigen recepten op je ereader of tablet.

    Nog een tip de vriezer is mijn beste vriend. Ik heb niet veel voorraad in de voorraadkast. Ik kook zelf 1x in de week (in het weekend) dan kook ik ook 5 recepten en stop ik die in bakjes in de vriezer. Zo kan je makkelijk snel eten, is vers, en blijft er ruimte in je huis over en in je koelkast voor de hetere dagen voor de koele drank.

    Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate