Veeg het stof in huis slim je leven uit

In dit artikel vind je de nodige slimme tips om stof in huis te verwijderen. Zo hoef je het niet meer onder stoelen of banken te steken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Het zit in ons DNA

“Terwijl de vrouw des huizes in een buitenwijk van Jaipur, een grote stad in India, dagelijks met een bezem meerdere keren door het huis zwiept, waait er via het openstaande keukenraam weer het nodige zand en stof naar boven.”

Het lijkt onbegonnen werk. Inefficiëntie ten top zouden we het noemen. In het westen van Europa houden we namelijk van efficiëntie, het zit in ons DNA. En hoewel we er gek op zijn, lijkt het alsof we dat in huis maar niet willen inzien. We houden er van om voorgesneden sperziebonen en geschilde aardappelen te kopen, maar we vinden efficiëntie vaak moeilijk toe te passen in ons schoonmaakpatroon.

Zo is het ook met stof. We hebben er allemaal een hekel aan en toch sluist er iedere dag weer veel stof onze huizen binnen. Je pakt de stofzuiger uit de kast en gaat weer aan de slag met dat logge apparaat.

Stof hotspots – stof houdt van stof

Stof trekt stof aan. Dus wees opgepast, want voor je het weet is je woonkamer het toneel van een verlaten Western film.

Nee hoor – wees maar niet bang. Het is wel zo dat stofdeeltjes zich aangetrokken voelen tot andere deeltjes stof en hierdoor ontstaan er in huis zogenaamde stof hotspots.

Wat zijn stof hotspots precies, en hoe kunnen ze je helpen tijd te besparen in je huishouden?

Stof hotspots zijn plekken in huis waar hoopjes stof zich verzamelen. Elk huis kent meerdere hotspots waar het stof zich ophoopt, maar de locaties van deze hotspots zijn in ieder huis verschillend.

Een beetje stof trekt meer stof aan. Vooral wanneer je een gladde vloer hebt (zoals laminaat) merk je dat een klein stofje snel uitgroeit tot een collectie vieze donzige stofdotten. Stof hotspots zijn die plekken waar het stof zich altijd lijkt te verzamelen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Veel voorkomende stof hotspots zijn:

  • naast de bank
  • bij een tafelpoot
  • onder het bed
  • onder een stoel
  • op de trap
  • etc.

Stof hotspots ontstaan door luchtstromen in je huis. Doordat je er regelmatig langsloopt, door de wandelroute van de hond, de tocht uit je ventilatieroosters en door de luchtstromen van je verwarming.

Sneller stofzuigen met stof hotspots

Nee, het is niet fijn dat je huis stof hotspots heeft. Maar gelukkig heeft ieder nadeel zijn voordeel. Stof hotspots helpen je namelijk je leven een stuk makkelijker te maken.

Het punt is – zo’n 80% van de hoeveelheid stof in jouw huis verzamelt zich op een paar plekken. Als je deze plekken weet te vinden, kun je met heel weinig moeite je leefomgeving gezonder en prettiger maken.

Hoe?

  • Lokaliseer de stof hotspots in jouw huis. Hou een tijdje in de gaten hoe stof zich gedraagt, en waar je meestal vieze harige dotten tegenkomt.
  • Als je een stof hotspot gevonden denkt te hebben, maak hem dan schoon.
  • Check na een paar dagen of er zich op deze plek opnieuw veel stof heeft verzameld. Zo ja, dan heb je een tijdsbesparende plek gevonden.
  • Ga zo vaak als jij prettig vindt met een compacte kruimeldief langs je stof hotspot. Zo kun je razendsnel de hoeveelheid stof in je huis verminderen.

Door je stof hotspots in bedwang te houden kun je misschien wel een keertje minder stofzuigen in de week!

 

Wist je dat stofzuigers ook een bron van stof zijn? Bij de meeste stofzuigers komt tijdens het stofzuigen ook weer stof uit het einde van het apparaat.

Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een stofzuiger met een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Arrestance). Met een speciaal HEPA-filter weet je zeker dat je zoveel mogelijk stof opzuigt. Dit zijn twee stofzuigers met HEPA-filter die ik kan aanraden:

Door regelmatig te stofzuigen hoopt er zich veel minder stof op onder meubels en in hoeken – je zult waarschijnlijk direct een verschil merken.

Slimmer dweilen

Het dweilen van je vloeren is een goede manier om het stof te verzamelen dat je bij het vegen overgeslagen hebt. Als je regelmatig dweilt, zul je de hoeveelheid stof onder controle kunnen houden.

Maar we gaan natuurlijk niet meer op ons knieën. Die tijd is voorbij.

Hoe bespaar ik tijd bij het dweilen? Hieronder vind je enkele slimme tips:

  • Kiezen voor zo’n dweil met een sproeistraal. Geen emmer meer nodig, je kunt aan de bovenkant van de dweilstok water met een vloerreiniger toevoegen en sproeien op de plek waar je wilt dweilen.
  • Werken met allesreiniger in flacon.
  • Met vochtige doekjes (minder duurzaam, maar wel tijdbesparend)

Nog beter, kies voor een robotweil (zoals deze) die het dweilen voor je overneemt. Deze robots dweilen de vloer in de kamer en zorgt ervoor dat je zelf niet meer aan de slag hoeft met een stok en een emmer water.

Wil je de voordelen hebben zonder de kosten? Zoek dan een goedkoop of midden alternatief. Daarmee behaal je 80% van het resultaat voor een fractie van de kosten.

Waar bevinden de stof hotspots zich in jouw huis? En denk je dat een stofzuiger met HEPA-filter iets voor je is? Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Hathor

    Als ASS, Asperger Auitist is het geluid van een stofzuiger voor mij iets waarvoor ik de deur uitvlucht. Ik heb nou eenmaal een gevoelige waarneming. Echter, de Dyson, hoera, nu kan ik ook eindelijk met plezier stofzuigen. Echter voor de meeste Autisten veeeel te duur.

  2. 🐐 Lucy

    nat dweilen terwijl er nog stof ligt geeft een hoop viezigheid aan je apparaat of dweil, dus dat vind ik een geen goed idee.
    Ik heb een bloedhekel aan stofzuigers, maar gebruik graag een vloerwisser, die ook heel goed onder meubilair en langs poten van kasten en zo gaat. Pak je meteen de hotspots mee! Je veegt dat allemaal op een hoopje en de wisser zuig je met de plintenzuiger schoon als er te veel zand ed aan is gekleefd. Ik gebruik geen dure en onzuinige wisdoekjes, maar doe een viltige doek, meestal in geel te verkrijgen, om de wisser heen. Zo nodig gaat ie na schoon zuigen in de wasmachine en is zo eindeloos her te gebruiken. Met de wisser vind ik het helemaal geen straf om stof weg te halen. Scheelt ook stofzuigerzakken. Kan natuurlijk alleen op harde vloeren, maar die worden ook wel veel schoner dan met de stofzuiger. Doe maar eens de proef op de som: eerst goed zuigen en daarna met de vloerwisser. Je zult er versteld van staan hoeveel vuil daar dan nog aan kleeft.

  3. 🐐 Greta

    Je schrijft over: “Kiezen voor zo’n dweil met een sproeistraal. Geen emmer meer nodig, je kunt aan de bovenkant van de dweilstok water met een vloerreiniger toevoegen en sproeien op de plek waar je wilt dweilen.” Die ken ik dus niet, waar kan ik die kopen? Als ik geld had kocht ik zowel de dweilstofzuiger als de Dyson, maar dat komt hopelijk nog…. 😉

  4. 🐐 irene

    Hoi Greta,
    Die dweilstokken kun je tegenwoordig op vele plekken kopen (Action, Blokker, etc.), erg handig.

  5. 🐐 H.Otto

    Hallo Billy
    Een stofzuiger met stofzak is niet echt praktisch en duur in gebruik. De zakken die er in horen zijn vrij prijzig ook als je ze in de supermarkt koopt.. goedkoper is een stofzuiger die geen papieren zak nodig heeft.. en de container er zo van leeg kunt gooien. Het nadeel dat practisch elke huishoudelijke hulp mijn stofzuiger binnen twee jaar naar zijn grootje heeft geholpen dus om een dure stofzuiger te kopen zit ik niet echt om verlegen. Een automatische dweil machine is ook niet echt praktisch omdat deze niet overal komt… bijvoorbeeld tussen de muur en het fornuis? Blijft vaak een smalle kier waar vaak van alles neervalt. Ik heb een veger in huis voor mijn novilon en een stofzuiger zonder papieren zak.. Als je zakken nodig hebt voor zo’n ding dan zijn ze er niet en heb je ze niet nodig dan struikel je er over in de winkel en maken ze er zelfs reclame over. Een bloedhekel aan die dingen. De huishoudelijke hulp weet er wel raad mee.. alsof je ze gratis kunt krijgen .. gebruiken ze rustig elke week een nieuwe pamper voor de stofzuiger.. aangezien ik zelf ook maar een weinig geld te besteden heb wordt er vaak gedacht dat ik miljonair ben. Heb je zelf geschilderd in je huis? Mijn huis moet ook geschilderd worden maar kan dat zelf niet doen. Ik heb 1 slaapkamer en 1 huiskamer.. en zou dat graag wit willen hebben.. maar ik zou graag willen weten hoeveel dat kost. Ik ben zelf invalide en kan dat niet zelf doen. Ik vind dat je hele leuke pagina hebt leuke weetjes.

  6. 🐐 Mascha

    Ha ha laatst een keer ontdekt: ramen open en met de fohn rondgaan! Het stof vliegt in het rond maar zie je ook allemaal naar buiten vliegen, werkt super en is lekker spectaculair …

  7. 🐐 Anique

    Ik heb een dyson, maar ook een huisstofmijt allergie en dan is het leeggooien van de container waar het stof in rondzwengelt ook geen pretje, dus moet ik de dyson weer uitzuigen met een gewone stofzuiger.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate