Ook buiten werk om komt uitstelgedrag voor. En we weten het allemaal: van uitstel komt afstel. Ontdek hoe je je uitstelgedrag kunt aanpakken met deze tips.
1. Leuke en minder leuke huishoudelijke taken
Er bestaan veel huishoudelijke taken. De één is wat minder leuk dan de ander. En toch willen we allemaal dat het huishouden gedaan wordt. Het is vast wel herkenbaar. Je stelt iets uit en bent van plan het later nog eens te doen. Vervolgens vergeet je het en wordt het nooit uitgevoerd.
Het gaat bijvoorbeeld om taken die niet veel moeite kosten. Bijvoorbeeld haakjes in de muur boren, een stapel overhemden die je nog wilt strijken of een stofzuiger door de slaapkamers halen. Blijf je dit steeds voor jezelf uitstellen – dan wordt de stap om de taak uit te voeren steeds groter. Er komen door de tijd heen steeds meer taken bij, waardoor je hoofd vol raakt.
Waarom zou je blijven uitstellen? Stofzuigen of strijken kan juist heel ontspannend werken. En je geniet daarna weer van een schone vloer. Of je kunt eindelijk dat fijne overhemd weer dragen.
Probeer van alle taken eerst het resultaat voor ogen te zien. Dan visualiseer je voor jezelf de uitkomst. Dit geeft al een bepaald genot. Hierdoor zet je jezelf sneller aan tot handelen. Naderhand kun je de taken afvinken van je lijstje en voel je je opgelucht.
Er zijn ook taken die wat meer tijd van je vragen. Maak het dan aangenaam voor jezelf. Zet bijvoorbeeld een muziekje op of vraag of iemand je komt helpen voor de gezelligheid. Op die momenten komen vaak de leukste gesprekken tot stand, omdat je dan ongedwongen bezig bent.
Ook je uitstelgedrag aanpakken in huis? Lees dan ook zeker dit artikel.
2. Beloon jezelf af en toe
Het klinkt misschien gek. Het uitstellen van geld uitgeven, maar we hebben allemaal wel iets wat we al heel lang willen kopen. Die mooie schoenen die al een hele tijd door je hoofd spoken. Of dat mooie boshuisje waar je graag een weekendje wilt doorbrengen.
Je werkt waarschijnlijk hard voor je werk, dus mag je je af en toe ook belonen. Ik vind het juist fijn om af en toe geld uit te geven aan leuke dingen. Je krijgt vaak weer nieuwe inspiratie en motivatie voor nieuwe (werk)ideeën. Wel met enige mate natuurlijk, het moet wel leuk blijven.
Daarnaast kunnen we ook financiën uitstellen die minder leuk zijn, maar wel heel belangrijk. Zoals belastingen betalen of op tijd de inkomstenbelasting doorgeven. Die laatste wil ik soms nog wel eens uitstellen. Terwijl het uiteindelijk veel minder stress oplevert als ik het vroegtijdig doe. Dat komt omdat het toch een hele klus is waar je wellicht afhankelijk bent van iemand anders die dit voor jou doet. Het is daarnaast ook een tijdrovende klus die je één keer per jaar doet.
Wanneer je deze minder leuke uitgaven zo snel mogelijk doet, hoef je hier geen rekening meer mee te houden iedere keer als je je bankrekening opent. Het zorgt voor een zorg minder.
3. Nieuwe recepten uitproberen
Je hebt een recept al heel lang op het oog, maar het komt maar niet op je bord. Zet de ingrediënten op je boodschappenlijstje en neem ze mee uit de supermarkt. Omdat het iets onbekends of nieuws is, stel je het uit. We zijn ‘bang’ voor het onbekende en kiezen dus snel het vertrouwde. Als je van koken houdt, moet dit geen probleem zijn.
Het kan ook zijn dat je al een tijd lang wilt afvallen. Maar toch gooi je uit gemak weer die gebakken aardappeltjes in de pan. Neem op een vrije dag de tijd om gezonde recepten op te slaan en maak boodschappenlijstjes. Op deze manier hoef je na je werk niet een overhaaste en vertrouwde beslissing te maken.
Daarnaast is een verandering in voeding een verandering in mindset. Je moet bereid zijn het te willen. Stel jezelf de vraag wanneer je bijvoorbeeld een gebakje voorgeschoteld krijg: “Is het mij dit waard als ik dit nu eet?” Er bestaan genoeg websites en blogs over eetswitchen. Degene die ik heel goed vind werken is de Lazy Fitgirl Methode.
4. Contacten onderhouden
De tijd vliegt voorbij. Voor je het weet ben je weer een maand verder. Wanneer je familie en vrienden niet om de hoek hebt wonen, is het soms lastig om deze contacten te onderhouden. Gelukkig kun je videobellen of appen. Zelfs dit stellen we vaak uit, terwijl het zo belangrijk is.
Ik merk dat ik soms niet eens door heb dat ik een vriendin soms een half jaar niet gezien heb. Vaak geven we als reden op dat we het druk hebben, maar eigenlijk is dit geen geldig excuus.
Wat handig is om familie en vrienden te blijven spreken is door het op te nemen in je planning. Zet bijvoorbeeld op je to-do lijst dat je een vriendin gaat appen.
Wat voor mij ook vaak werkt, is wanneer ik afspreek met iemand, op dat moment alweer een nieuwe afspraak in te plannen. Zo weet je zeker dat je elkaar op korte termijn weer kunt zien.
Wil je beter worden in time management? Lees dan dit artikel.
Aan de slag met je uitstelgedrag – time management
Wil je voor eens en voor altijd afrekenen met je uitstelgedrag? Ga dan aan de slag met de online uitstelgedrag cursus van soChicken. Pak je uitstelgedrag voor eens en voor altijd aan!
Al duizenden mensen hebben hun leven veranderd met deze cursus, en misschien is het ook voor jou de oplossing die je al zo lang zoekt! Lees hier meer over deze populaire cursus…
Ben je een ster in je uitstelgedrag aanpakken? Laat het me zeker weten in een reactie hieronder hoe jij dit aanpakt!
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐