Er zijn genoeg lekkere cheesecakes te vinden, maar een lekkere vegan cheesecake is wat meer tricky. Laatst bakte ik voor het eerst in mijn leven een New York style vegan cheesecake en hij is heerlijk geworden.
Vegan cheesecake zonder roomkaas
Ik hou van cheesecake, maar ik hou niet van de garantie dat ik na het eten van een stuk cheesecake 500 kaascalorieën op mijn dijen kan plakken. Oké, dat is niet helemaal waar. Soms heb ik een enorme craving voor zoete baksels en dan kan ik het gewoon niet weerstaan.
Zo was het ook met deze cheesecake. Ik maakte een New York style baked vegan cheesecake, een hele mond vol.
Een tijd geleden alweer maakte ik deze heerlijk no bake cheesecake met pindakaas en toblerone. Heerlijk romig, maar dat komt omdat je er 500 gram roomkaas en 200 gram slagroom voor nodig hebt. En dus besloot ik om een vegan cheesecake te maken zónder roomkaas en zónder slagroom.
Voor de vulling gebruikte ik een mix van soja yoghurt en rauwe cashewnoten, het leek me wel een mooie combinatie. Andere foodies vullen hun vegan cheesecake met tofu en zelfs met witte bonen (zoals een vriendin van mij hier deed).
Wat mij betreft voldoet deze cheesecake aan de twee meest belangrijke eisen:
- De vulling is romig en wat zurig
- De korst is lekker cripsy en brossig
Laten we beginnen. Wat heb je allemaal nodig om een vegan cheesecake te bakken?
Ingrediënten:
Aantal: 8-10 personen
Voorbereiding: 20-25 minuten
Oventijd: 40 minuten
Voor de bodem:
- 200 gram digestive koekjes (of andere koekjes zoals Speculoos of Oreo)
- 75 gram kokosolie
- 20 gram suiker
- snufje zout
Voor de vulling:
- 150 ml soja yoghurt
- 75 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten – minimaal 15 minuten geweekt in een bakje warm water
- sap van één citroen
- 2,5 theelepel maizena
- snufje zout
- 3 eetlepels suiker
Bereiding van de vegan cheesecake:
- Bedek de bodem van een kleine, ronde springvorm met bakpapier en vet de randen in met olie.
- Begin met het bereiden van de bodem van de cheesecake door de koksolie te smelten.
- Verkruimel de (digestive) koekjes met de hand of in een keukenmachine en voeg de gesmolten kokosolie, suiker en een snufje zout toe.
- Maak van het deeg een bal -het blijft een kruimelig deeg- en verdeel het deeg over de bodem en de rand van de springvorm.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden Celsius.
- Meng in een keukenmachine vervolgens alle ingrediënten voor de vulling van de vegan cheesecake door elkaar.
- Proef of de vulling op smaak is. Ik hou van een wat zure vulling, dus ik heb iets meer citroensap toegevoegd. Meng alle ingrediënten nogmaals door elkaar, tot alles goed gepureerd is.
- Verdeel de vulling over de springvorm en bak de cheesecake af in 40-45 minuten.
- Laat de taart na het bakken nog 10 minuten in de springvorm zitten om scheuren te voorkomen.
- Koel de cheesecake voor minimaal één uur in de koelkast en daarna is het aanvallen geblazen.
Ik wil meer cheesecakes in mijn leven eten, dat is zeker. Doordat de cheesecake gebakken is, verschijnt er een dun gebrand laagje aan de bovenkant en wordt de korst heerlijk krokant. Volgende keer ga ik eens experimenteren met een andere vulling voor een vegan cheesecake, want dit smaakt naar meer.
Wat is jouw favoriete cheesecake recept?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
11 leuke geiten 🐐🐐
He Billy, ziet er super lekker uit en wil ik graag proberen!
Hoe groot is jouw bakvorm ongeveer? Kwestie van de verhoudingen goed te hebben.
Hi Lies! Dankjewel, wat leuk om te horen! Ik zie dat ik helemaal de grootte van de bakvorm vergeten ben om te vermelden. Ik heb een kleine springvorm van 16-17 cm heb gebruikt om deze vegan cheesecake te maken. 🙂
Hoi Billy, dankjewel voor je recept! Was erg verrast door het relatieve gemak en de romigheid van de cheesecake (ondanks dat er geen zuivel in zit). Hij smaakte ook goed, maar had wat zoeter gemogen. Heb je eventueel nog een tip tegen het afbrokkelen van de bodem?
Groeten,
Lex
Hoi Billy, ik ben van plan de taart met Oreo’s te maken. Is het dan beter om de vulling in de Oreo’s te laten zitten als ze verkruimeld worden of is het beter alleen de koekjes te gebruiken?
Goed recept, nu al twee keer gemaakt! Hoe lang kan ik de cheesecake ongeveer bewaren?
Ik heb vandaag de vegan cheesecake gemaakt. Hij is geweldig!!
Zijn Oreos en digestive koekjes vegan? Daar zit toch ei in..
Gisteravond ben ik voor het eerst aan de slag gegaan met het proberen van een vegan cheesecake te bakken! Ik heb zelf de walnoten vervangen door hazelnoten, de smaak beviel goed. Hij heeft een nacht in de koelkast gestaan. Ben zéér benieuwd naar het eindresultaat en als het goed in de smaak valt, ga ik hier meer variaties op maken! ❤️
Interessant!
Kan hij in de vriezer?
Hi Maike, ik verwacht dat de cheesecake wel in de vriezer kan. Laat ‘m uiteraard wel even op kamertemperatuur komen, voordat je een stuk wilt eten.
Pardon, MIJ lukte het niet om van het deeg voor de bodem een “bal” te maken. Ik heb er olie bij gedaan, maar dat maakte het deeg erg vet. Heb jij een tip tegen het kruimelen, zoals ook al eerder is gevraagd?