Een weekmenu samenstellen is niets nieuws, maar het uitvoeren ervan kan nog een behoorlijke uitdaging zijn. Bekijk mijn stappenplan en inzichten om zelf aan de slag te gaan met een weekmenu!
Laat de Julia Child in jezelf achterwege
Bij een weekmenu samenstellen is het verleidelijk om hier een tal van nieuwe recepten in op te nemen om uit te proberen. Het is uiteindelijk ook de grootste valkuil, waardoor mensen juist vaak sneller afhaken vanwege teveel gedoe.
Het is natuurlijk niet erg om nieuwe recepten uit te proberen, maar de kans is daarnaast ook groot dat je uiteindelijk met een volle koelkast en voorraadkast blijft zitten. Simpelweg omdat je na een lange dag werken geen zin hebt om heel lang in de keuken te staan, waardoor je uiteindelijk liever kiest voor gemak (hallo Thuisbezorgd app 👐) dan voor alle andere voordelen van een weekmenu (zoals geld besparen en gezonder eten).
Wanneer je iedere week een weekmenu maakt, gaan er mooie dingen gebeuren. Je hebt geen stress meer in de keuken, omdat je precies weet wat jullie gaan eten. Fantastisch.
Daarnaast bespaar je met geen enkele andere huishoudelijke tip meer tijd en geld dan met het samenstellen van een weekmenu. Besparen op de boodschappen was nooit echt mijn ding zoals je weet, maar nu ik regelmatig een weekmenu maak besparen we echt behoorlijk veel geld op ons boodschappenbudget.
Wil je ook aan de slag met een weekmenu samenstellen? Bekijk dan mijn handige stappenplan hieronder! ⤵️
Stappenplan weekmenu samenstellen
Maak een lijst met je favoriete gerechten
Bij het samenstellen van je weekmenu is het niet het moment om een heleboel nieuwe recepten uit te proberen. Ga zitten en schrijf je klassiekers op. In ieder geval zeven, zodat je alvast een hele week vooruit kunt komen. Vraag ook na in je gezin welke gerechten zij graag die week willen eten, dit zorgt ervoor dat je minder snel gedoe krijgt, omdat tenslotte iedereen zijn of haar zegje heeft kunnen doen.
2. Schrijf je weekmenu en je boodschappenlijst op
Als je eenmaal weet welke recepten je wilt gaan maken, schrijf deze dan op één kant van een vel papier. Maak aan de andere kant een lijst met alle benodigde ingrediënten. Vergeet niet om ook de kruiden en specerijen te vermelden (tenzij je deze al in huis hebt natuurlijk).
Verzamel op de boodschappenlijst dezelfde producten bij elkaar. Dus in plaats van drie verschillende keren 150 gram rijst op je lijst te zetten, is het overzichtelijker om in één keer 450 gram rijst neer te zetten.
3. Zoek uit welke ingrediënten je al in huis hebt
Doorzoek je voorraadkast, koelkast en vriezer om te zien welke ingrediënten je voor het maken van het weekmenu al in huis hebt. Als je iets tekort komt of helemaal niet in huis hebt, zet dit dan op je boodschappenlijstje.
4. Hang het weekmenu op
Hang je samengestelde weekmenu op een plek waar iedereen in het gezin het goed kan zien. Meestal is dit ergens in de keuken, zoals aan de koelkast of op een keukenkast.
Iedereen weet nu wat ze op een specifieke dag die week gaan eten. Bij vragen kun je ze gewoon naar het weekmenu verwijzen. Wel zo makkelijk. Nog een voordeel: je kunt zelfs gaan merken dat iedereen gaat uitkijken naar die bepaalde recepten die week (en jijzelf ook 🙌).
5. Gewoon gaan beginnen
Haal je boodschappen in huis (of laat ze thuisbezorgen) en begin gewoon. Er is altijd wel een excuus om niet te beginnen, maar je gaat merken dat het je zoveel voordelen op gaat leveren.
Je kunt gedurende de week aantekeningen maken van dingen die niet zo goed bevielen en wat juist wel. Misschien waren bepaalde recepten toch iets te ingewikkeld of vonden jullie drie dagen rijst achter elkaar toch een beetje eentonig. Pas bij het samenstellen van het weekmenu voor die week daarop de aantekeningen toe.
6. Blijven volhouden
Maak het weekmenu de volgende week opnieuw. En die week daarna opnieuw, etc. Doorloop stap 1 t/m 5 voor de volgende week opnieuw en je gaat merken dat het iedere week steeds minder tijd gaat kosten.
Meer hulp met weekmenu’s samenstellen?
Nu kan ik me voorstellen dat je niet altijd zin en tijd hebt om een weekmenu zelf te maken. Ik heb dan Weekmenu’s maken ook een populaire bundel met 4 budgetvriendelijke weekmenu’s samengesteld waar ik al vele honderden positieve reacties op heb mogen ontvangen.
Je ontvangt vier helder uitgewerkte weekmenu’s voor iedereen. Makkelijk te maken, lekker, gezond én vriendelijk voor de portemonnee.
De weekmenu’s zijn volledig voor je uitgewerkt en te maken voor zowel 1 persoon, een klein gezin van 2-3 personen of voor 4 personen. Inclusief uitgewerkte boodschappenlijst en meer tips en trics om alle voordelen te ervaren die weekmenu’s hebben.👨🍳
Bekijk alles over de weekmenu’s en bespaar vandaag nog tijd, geld én energie.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Ideaal zo’n weekmenu! Ik doe dit al een poos en het bevalt prima. Ik zet er altijd een paar gerechten op die ik in dubbele hoeveelheid maak. De helft bewaar ik dan voor de dagen waarop ik weinig tijd heb om te koken. Zelf gebruik ik een schriftje om het weekmenu in op te schrijven. Vaak zet ik er bij het gerecht ook bij waar ik het recept vandaan heb. Als ik een menu moet samenstellen, blader ik vaak terug om inspiratie op te doen.
Doe ik ook al jaren 😀 alleen kook ik wel altijd nieuwe recepten (en een paar recepten die reeds succes hadden in het verleden) omdat koken een beetje m’n hobby is.
Het belang van wat bij puntje 1 staat “Vraag ook na in je gezin welke gerechten zij graag die week willen eten” wil ik even benadrukken 😀 ben ik wat later achter gekomen, met alle discussies als gevolg omdat hij zich in de veggie richting geduwd voelde terwijl hij wél nog vlees eet.. dus sinds enkele maanden schrijft hij bij elk gerecht bij of hij het gerecht wil aanvullen met vlees of niet 😉
(meestal niet; maar die enkele keer dat hij er zin in heeft..)
Twee jaar geleden bereid ik het eten ‘s ochtends al voor: dan snijd ik alvast de groente, uien knoflook etc en haal ik het vlees evt uit de vriezer. Om vervolgens ‘s avonds te beginnen met eten koken is zoveel gemakkelijker! Veel minder weerstand na zo’n lange dag. Een bijkomend voordeel is dat je de hele dag goed ‘voorbereid’ voelt, een mental booster!