In ieder huis zijn dingen te vinden die er beetje bij slingeren. Dingen die je nog wel hebt, maar die eigenlijk weg kunnen om zo meer lucht en ruimte in je huis en hoofd te creëren. In dit artikel lees je 12 dingen om uit je huis te halen.
Kleine minimalistische stappen
Zodra je een paar keer rigoureus met minimaliseren aan de slag bent gegaan in huis, dan kun je vervolgens verder op onderhoudsniveau. Minimalisme houdt wat mij betreft nooit op. Dat klinkt drastisch en wellicht dramatisch, het valt allemaal mee. Als je minimalisme eigen maakt en in je leven verweeft, dan gaat het haast vanzelf.
Je voornaamste zorg: er voor zorgen dat er niet meer spullen je huis binnenkomen waar je niet blij van wordt. Komen er toch spullen je huis binnen? Zorg er dan voor dat je er iets anders voor de deur uit doet. ✌🏻
Hieronder heb ik 12 dingen in huis verzameld die wat mij betreft zo weg kunnen. Weggeven, naar de kringloop brengen, verkopen of weggooien. Afhankelijk van de staat waar het in verkeert natuurlijk. 😉
Daar gaan we.
1. Losse kabels
Oplaadkabels, kabels voor de camera, verlengsnoeren, audiokabels – ieder huis beschikt over de nodige losse kabels. Vaak heb je een veelvoud aan kabels, waarvan je er meerdere nooit gebruikt.
Verzamel alle losse kabels in huis en bekijk welke kabels er dubbel, kapot en overbodig zijn en houd alleen de kabels over die je nodig hebt. Kabels oprollen, elastiekje eromheen en alles is mooi gebundeld.
2. Overbodig apparaten
Ik ben gek op koken en ik heb een zwak voor keukenapparatuur. Afscheid nemen van overbodig apparatuur vind ik dan ook maar lastig, ook als ik het niet (meer) gebruik.
Gelukkig heeft Jelle me onlangs zover gekregen om afscheid te nemen van twee apparaten: een pastamachine (één keer gebruikt, nu verkocht via Marktplaats) en een tosti-ijzer (vervangen door een all-round apparaat, oude heb ik weggegeven). Twee apparaten minder in de keuken, dat voelt uiteindelijk heel fijn. Van welke apparaten kun jij vandaag nog afscheid nemen?
3. Bakvormen & ovenschalen
Verzamel alle ovenschalen en bakvormen die je hebt bij elkaar – van cakeblikken, springvormen tot ovenschalen. Bekijk welke bakvormen er nog goed uit zien (en niet verroest zijn of van ellende uit elkaar vallen) en welke je gebruikt. Wees eerlijk met jezelf. Selecteer de bakvormen die je wilt houden en doneer de rest aan de kringloop of de prullenbak, afhankelijk van de staat waar het in verkeert. 🤓
4. Voorraadkast uitpluizen
Over het organiseren van je voorraadkast is eerder geschreven, met als voornaamste doel om een goede indeling te maken van de voorraadkast.
Sla nu eens een slag door producten uit de voorraadkast of voorraadlade te halen die je niet meer gebruikt en die ver over de houdbaarheidsdatum zijn (tenzij je vindt dat je het nog gewoon kunt gebruiken). Denk aan producten als specerijen, meelsoorten, rijst, sauzen, etc.
5. Kortings- & cadeaubonnen
Bekijk of alle cadeau- en kortingsbonnen die je in huis hebt liggen nog geldig zijn. Lopen er een paar tegen de geldigheidsdatum aan? Kijk dan of je voor die datum de bon nog kunt gebruiken of geen de bon aan iemand die het kan gebruiken. Op deze manier maak je iemand blij én gaat er geen gedachte meer door je hoofd dat je die bon nog even snel moet uitgeven.
6. Badkamerkast doorspitten
Hoeveel shampoo, tubes tandpasta douchegel, zalfjes en andere verzorgingsproducten heb je nog op voorraad? Vaak schaf je al een nieuwe tube tandpasta aan, terwijl er nog twee tubes ergens achterin de kast liggen.
Maak daarnaast een selectie van verzorgingsproducten die je wel gebruikt en welke je niet (meer) gebruikt. Haal deze producten uit de kast en geef ze een andere bestemming (prullenbak of weggeven). Weg ermee, opgeruimd staat netjes.
7. Dubbele schoonmaakmiddelen
Kalkaanslag, vetvlekken – het zijn slechts een paar toepassingen die je bijvoorbeeld met groene zeep goed weg kunt krijgen. Dure schoonmaakmiddelen zijn dus niet altijd nodig om iets schoon te krijgen.
Een fles groene zeep is betaalbaar en vervangt vaak al iets van 4 andere schoonmaakmiddelen in je gootsteenkast.
8. Speelgoedchaos van je kids
Een grote hoeveelheid puzzels, knuffels waar niet meer naar omgekeken wordt, meerdere speelgoedauto’s, etc. Komen je kinderen om van al het speelgoed en wil je het speelgoed minimaliseren? Geef je kinderen één grote mand die ze zelf mogen vullen met het al het speelgoed waar ze graag mee willen blijven spelen.
De rest van het speelgoed kan weg en kan gebracht worden naar een speelgoedbank of andere instelling die maar al te graag speelgoed kunnen gebruiken. 🙏🏼
9. Sokken met gaten
Een bekend fenomeen in ons huis: sokken met gaten. En dus neem ik me voor om deze sokken aan het eind van de dag weg te gooien, vóórdat ze de wasmand in gaan. Dat doe ik ook met onderbroeken waar de rek uit is en andere kleding die ik liever niet meer draag (om verschillende redenen).
Dat lukt niet altijd, dan belanden ze in de was en zie ik ze weer aan de waslijn hangen. Toch nog maar een keer aan dan, zonde om het niet te doen. 🤷🏼♂️
10. Boeken / CD’s en DVD’s – weg ermee
Hoeveel boeken, CD’s en DVD’s liggen er in de kast te verstoffen? Zonde van de ruimte en aan boeken kun je nog een leuk zakcentje verdienen. Met name non-fictie boeken kunnen tweedehands nog best wat opleveren (kan o.a. via boekwinkeltjes of Vinted). De overige boeken breng ik o.a.naar een buurtbieb.
DVD’s en CD’s heb ik al een tijd geleden weggebracht naar de kringloopwinkel, maar ik kan me voorstellen dat ze hier inmiddels ook een overdosis aan hebben.
11. Kleding uitpluizen
Less is more. Dat geldt ook met kleding. Selecteer je kleding in de kledingkast en beoordeel of het:
- goed en mooi valt
- niet verwassen is
- mooi bij je past (qua kleur als qua stijl)
Ik ben inmiddels druk bezig met mijn capsule wardrobe. Wellicht is dit ook iets voor jou.
12. Ga aan de slag met de rommelplek in huis
Er is in ieder huis altijd minimaal één plek waar prullaria zich verzamelt. Dit kan een la zijn, de fruitschaal of op de trap. Zorg dat je de spullen die hier liggen een nieuwe bestemming geeft waar het ‘hoort’.
Bovenstaande 12 dingen kunnen je zeker weer even goed op weg helpen. Wil je meer tips om je spullen te minimaliseren en je leven lekker simpel te maken? Bekijk dan de online cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken voor een simpeler leven met minder spullen.
Lees meer en schrijf je direct in…
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
9 leuke geiten 🐐🐐
Ik moest erg lachen om je sokken met gaten. Zooo herkenbaar.
Ik doe het zelf vaak ook, nou ja, bijna altijd. Als er 1 gat in de sok zit, bij mij altijd door de grote teen, kan ik hem nog best aan de andere voet dragen. Toch? 😉
Voor in de keuken is er een fantastisch apparaat dat 12 andere vervangt en kan je zelfs er mee koken en stoommaaltijden mee maken. Niet zo bekend in NL, maar De, Be en rest van Europa draait al jaren op! Daarnaast kan je hem op WiFi aansluiten en de kookboeken downloaden, maaltijden plannen en boodschappen lijsten maken. Dat Wonder ding heet Thermomix. Is niet goedkoop, maar elke cent waard, vind ik. Heb hem al jaar of 4. Fantastisch!
Hoi Billy,
Ik gebruik schoonmaakazijn voor het schoonmaken, kost weinig en maakt bijna alles schoon.
Groetjes ook aan Jelle van Mirjam
Ik maak vrij neurotisch iedere dag het toilet schoon maar wel lowbudget en zonder het milleu te belasten ik koop 1keer een sprayflacon schoonmaakazijn en vul die bij met een grote jerrycan schoonmaakazijn die met regelmaat in de aanbieding zijn ik koop 1keer een fles groene zeep vloeibaar en vul die bij met vaste groene zeep vermengd ,schudden met heet water .mijn wc glimt
Hoi Billy,
Ik heb met plezier dit stukje gelezen en veel dingen zijn zeker herkenbaar.
Kapotte panty? Die bewaar ik om schoenen uit te poetsen.
Oude thee- en handdoeken? Die kan ik gebruiken om te poetsen.
Oude of kapotte kleding? Komt van pas als ik iemand ga helpen schilderen.
Lijkt altijd zo’n goed plan totdat blijkt dat ik meer van dat soort dingen heb dan ik ooit ga opmaken…..
Laatst dan ook rigoureus opgeruimd. Nu moet ik het nog volhouden.
Groetjes
Hallo Billy,
Je kan geen 2e hands boeken meer verkopen via BOL.COM zie de reactie van BOL.
Bol.com is gestopt met de verkoop van tweedehands artikelen via particuliere verkopers. De zakelijke verkoop van artikelen groeit namelijk erg hard en daarom willen we ons daar volledig op focussen. Op onze informatiepagina Tweedehands particulier verkopen is gestopt vind je meer informatie over dit besluit.
Maar verder leuk artikel wij geven veel weg op weggeef groepen op Facebook.
Groeten
Andre
Hoi Billy,
Leuk om jouw tips te lezen en het is heel herkenbaar.
1 kleine aanvulling/tip over het wegdoen van kapotte kleding. Als je deze na het dragen weggooit mogen ze niet in de “zak van max” . Hierin mag alleen schone kleding.
Door de kapotte of uitgerekte spullen te wassen kan je ze bij het opvouwen eruit halen en dan in de zak doen, wordt het nog gerecycled!
Groetjes Jutta
Ik ben 2 jaar geleden verhuisd en toen is er toch geruimd. Ben kleiner gaan wonen dus wilde niet meer zoveel spullen. Al het speelgoed + kinderboeken naar de speelgoedbank en al het andere naar een kringloop die voor het Goede Doel verkoopt. Minder vol bevalt me prima en ik blijf con suminderen.
Ik draag vaak Happy Socks met kleurige afbeeldingen. Van 2 vrijgezelle sokken met verschillende kleuren maak ik weer een paar. In je boots of laarzen valt het niet op.