Een recept voor een lekkere vegan burger was alweer veel te lang geleden. Tijd voor een nieuw recept. Bekijk het recept voor deze lekkere vegan burger op basis van walnoten en champignons.
Lekker zelf aan de slag
Zelf ben ik gek op het maken van een lekkere vegan burger. Je stelt zelf de ingrediënten samen waar je die dag trek in hebt. Alleen niet iedereen houdt van de textuur van een zelfgemaakte burger.
Veelgehoorde redenen:
- de burger valt sneller uit elkaar, meestal tijdens het bakken
- de bite is wat minder dan bij een kant-en-klare burger, ze willen ergens hun tanden in kunnen zetten
Snap ik. Helemaal prima als je kiest voor een burger uit de supermarkt. Dat doe ik soms ook hoor en dan kies ik lekker makkelijk voor zo’n vegaburger die je tegenwoordig in grote getale in de schappen ziet liggen.
En toch gaat er niets boven een zelfgemaakte burger. Je kiest zelf welke specerijen en ingrediënten je toevoegt en dat vind ik wel erg fijn. Zoals deze lekkere vegan burger op basis van walnoten en champignons. De burger staat binnen 30-40 minuten op tafel. Ook mooi meegenomen. 🍔
Een home made vegan burger is mijn guilty pleasure. Mijn favoriete comfort food. Deze vegan burger staat hoog op mijn rijtje van favoriete burger recepten (net als deze andere lekkere vegaburgers).
Ingrediënten voor de vegan burgers:
Tijd om je het recept te geven van deze vegan burger op basis van walnoten en champignons. Laten we snel aan de slag gaan.
Aantal: 6 burgers
Voorbereiding: 20-30 minuten
Burgers bakken: 10 minuten
- 120 gram pandanrijst (of een andere rijst die een beetje kleeft)
- scheutje olijfolie
- 2 uien – fijngesneden
- 2 teentjes knoflook – fijngesneden
- 450 gram champignons (mix van kastanje en witte champignons) – in blokjes gesneden
- 2 eetlepels sojasaus
- 60 ml balsamico azijn
- 2 theelepels maple syrup (2x één theelepel)
- halve theelepel gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels sriracha saus (voor de nodige pittigheid)
- 70 gram walnoten – fijngehakt
- 30 gram gebroken lijnzaad
- 130 gram paneermeel
- 6 hamburgerbroodjes of volkoren bolletjes
- peper en zout
- garnering: zoals spinazie, plakjes tomaat, avocado, gefrituurde uitjes, vegan mayo en ketchup)
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de verpakking gaar.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de blokjes ui toe en bak deze in één minuut zacht. Voeg de knoflook en champignons toe, samen met een flinke snuf zout en bak het geheel tot de champignons zacht en bruin zijn geworden. Zet ondertussen wel het vuur iets lager. Het bakken duurt zo’n 5-7 minuten.
- Zet het vuur laag en roer de sojasaus, balsamico azijn, de helft van de maple syrup, sriracha en gerookte paprikapoeder erdoor. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat het een beetje afkoelen.
- Voeg de inhoud van de pan in een keukenmachine en voeg hier de walnoten, gebroken lijnzaad, gekookte rijst en de helft van het paneermeel toe. Vermaal tot het beslag goed is gemengd.
- Giet het beslag over in een grote kom en meng de resterende paneermeel door het beslag.
- Maak met je handen 6 burger patties van het beslag (zoals hierboven op de foto is te zien).
- Verwarm een grote koekenpan of grillpan met wat olijfolie voor op middelhoog vuur. Bak of grill de vegan burgers voor zo’n 4 minuten per kant. Haal de burgers van de grill en bestrijk ze met de resterende maple syrup voor een klein beetje sweetness in your life.
- Snijd de broodjes open en beleg de onderste helft met wat bladspinazie. Leg de vegan burger op de spinazie en voorzie de burger van een klodder mayo en ketchup. Maak de burger af met schijfjes tomaat, reepjes avocado en eventueel wat gefrituurde uitjes.
Deze vegan burger is lekker vullend en bezorgt mij een heerlijk comfort food gevoel. Grill de burgers lekker krokant aan de buitenkant en je hebt een burger te pakken waar je heerlijk van gaat genieten.
Al vaker heb ik recepten gedeeld voor lekkere vega en vegan burgers. Ben je op zoek naar een aantal van mijn favorieten? 🍔
Ik ben heel benieuwd of je deze burger ook eens gaat maken. Laat zeker een reactie hieronder achter. Dat zou ik onwijs leuk vinden.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
7 leuke geiten 🐐🐐
Ik ga de champion burger zeker proberen! Ik maak vaak burgers met zwarte bonen, linzen, kikkererwten of bieten maar deze ga ik snel maken!
Leuk! om weer eens nieuwe recepten te proberen! Ik heb nog een tip: voor het steviger maken van de vegan burgers gebruik ik al jaren het produkt: Fiber Husk. Dat zijn psyllium vezels die ook gebruikt worden voor glutenvrij brood. Ik haal ze bij de Jumbo. Niet te veel in doen, want het is laxerend….. 🙂
Hmmm lekker! Kun je deze ook voor ‘t gebruik invriezen? Want zoveel eten wij er niet in 1x.
Hoi Rietje, ja dat kan zeker! Ik heb er ook vier individueel ingevroren en een week later uit de vriezer gehaald. Ging prima! 👍
Goeie tip Joke, dankjewel! Dat ga ik zeker eens uitproberen.
Ik snap een omschrijving van een ingrediënt niet, d.w.z. de hoeveelheid: “2 theelepels maple syrup (2x één eetlepel)”.
Hoeveel is het nu? Twee THEElepels of twee EETlepels? Dat laatste lijkt me wat veel, maar toch……
Hi Luchiena, bedankt voor je bericht. Ik bedoel hier 2x één theelepel. Het is aangepast!