Door goed door de voedselvoorraad te gaan kunnen we flink wat geld besparen op ons boodschappen geld. In deze 5 stappen kun je veel geld besparen door je voorraadkast door te spitten.
Profiteren van een volle voorraadkast
Je kent het misschien wel: je kasten puilen uit, maar je hebt niks te eten. Door het jaar heen komt er van alles in je keuken terecht, maar niet alles wordt opgemaakt.
Zo heb je bijvoorbeeld een aantal ingrediënten in huis gehaald voor dat speciale gerecht, maar na één keer maken blijven de restjes in de kastjes staan. Of misschien heb je iets nieuws geprobeerd en viel het niet in de smaak.
Laten we aan de slag gaan om deze maand de rekening laag te houden en je keuken én voorraadkast uit te ruimen. Dit kan plank voor plank of gooi alle producten in één keer op de eettafel als je de tijd hebt.
Hieronder een simpel stappenplan hoe ik het aanpak. ⤵️
Stap 1 – Gooi weg wat weg moet
De makkelijkste stap om te kijken welke producten allemaal weg kunnen is door te kijken wat er allemaal over de datum is. Soms is iets maanden of jaren over de houdbaarheidsdatum – oeps.
Heb je het al heel lang niet gegeten en is het niet meer goed, dan kan het de prullenbak in.
Stap 2 – Doneer waar mogelijk
Het kan ook voorkomen dat je eten in huis hebt waarvan je weet dat je het niet meer gaat eten. Is het nog goed, kijk dan of je er iemand anders blij mee kunt maken.
Misschien heb je iets staan wat je zelf niet lekker vond. Of past het niet meer in je huidige dieet. Voedsel kun je soms doneren bij de voedselbank en anders zijn er vast wel vrienden, familie of buren te vinden die er blij mee zijn.
Stap 3 – Gebruik wat je hebt
Ga aan de slag om ook de producten die je in de koelkast en kastjes hebt staan ook helemaal op te maken. Verzin gerechten om dat ene blikje bonen te gebruiken (zoals deze zwarte bonenburger). Of past die saus achterin de koelkast wel bij dat pak noodles die ook nog niet gebruikt is?
De kasten leeg eten vraagt soms om wat creativiteit, maar kan zeker voor nieuwe favoriete gerechten zorgen.
Heb je doordeweeks weinig tijd? Plan dan een dag in het weekend om hiermee aan de slag te gaan. Zorg alleen dat er niet nieuwe speciale ingrediënten je huis binnen dringen. Ga eerst aan de slag met wat je nog in huis hebt.
Stap 4 – Kliekjes week
Ben je goed bezig met alles op maken – vergeet dan ook zeker de vriezer niet. Ligt deze vol met voorraden kliekjes? Duik er dan nu in en maak hem zo ver mogelijk leeg. Ook eten in de vriezer kan over de datum raken.
Behalve kliekjes ligt er wellicht ook van alles wat goed te combineren valt, met wat je de keukenkastjes gevonden hebt.
Lees ook zeker: Leven vanuit de vriezer – altijd wat te eten in huis
Stap 5 – Koop alleen wat nodig is
Heb je de bovenstaande tips gebruikt? Dan is de kans groot dat je boodschappenlijstje voor de maand erg klein is. Zorg ervoor dat er niks extra’s wordt toegevoegd.
Houd het niet alleen de komende maand vol om zuinig te leven, maar ook in de komende maanden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alles wat je koopt binnen een maand op te maken. Zo voorkom je dat eten over de datum raakt en verdwijnt er niks achterin een keukenkastje wat je vervolgens niet gaat gebruiken.
Zelf ben ik ook aan de slag gegaan om alles uit te zoeken. Ook al maken wij bijna alles altijd wekelijks of maandelijks op, ik was verbaasd hoeveel eten er nog tevoorschijn kwam. Nu zijn mijn kastje weer lekker leeg en opgeruimd. Tijd voor een goede schoonmaakbeurt.
Een dagplanning maken?
Ga je liever aan de slag met het plannen van je dag? In het nieuwe Broednest van soChicken vind je een Bundel over een dagplanning maken met de eierdoostheorie.
Aan de hand van praktische inzichten, tips en opdrachten leer je hoe je meer bereikt met minder moeite.
Deze compacte is onderdeel van het Broednest van soChicken. Via deze speciale link kun je nu gratis profiteren van de proefperiode.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐