Dit recept voor gezonde bananenmuffins bevat geen eieren en geen suiker, en toch worden het luchtige muffins met een lichtzoete smaak door de bananen. Wat mij betreft een prima alternatief voor een gezond tussendoortje of als muffin bij het ontbijt.
Geen suiker – maar bananen in de muffins
Ik ben groot fan van recepten met suiker hoor, maar zo nu en dan houd ik er van om te experimenteren met suikervrije baksels, zoals met deze gezonde bananenmuffins zonder suiker.🍌
Onlangs maakte ik nog dit inmiddels al veel gemaakte recept voor een gezonde wortelcake zonder suiker (gezoet met dadels en rozijnen). Bij dit recept schreef ik al dat het vele thuiszitten mij in tweeën splitst. Aan de ene kant wil ik heel graag bewegen en loop ik nu 2-3 keer per week een rondje hard of doe ik aan yoga. Aan de andere kant heb ik trek ik suiker (koekjes, cracker met een laagje margarine en beetje suiker). Ik weet het, niet gezond. En dus besloot ik om deze week in de weer te gaan met deze gezonde bananenmuffins – zonder suiker of zoetstoffen welteverstaan.🤗
Fijn idee toch dat je ongestoord nog een extra bananenmuffin kunt pakken?
Deze gezonde bananenmuffins bevatten weinig ingrediënten, de meeste zul je vast al in huis hebben verwacht ik. Ondanks dat er geen suiker aan te pas komt, worden de muffins door de banaan toch nog een klein beetje zoetig.
Ingrediënten:
Aantal: 12 muffins
Bakvorm: muffinvormpjes
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 25 minuten
Dit recept voor het maken van bananenmuffins is makkelijk, lekker én gezond. Perfect als tussendoortje voor jezelf of voor je kind. Ook lekker als ontbijt met een dun laagje pindakaas en wat schijfjes banaan. Hieronder vind je alle ingrediënten die je nodig hebt om deze gezonde bananenmuffins zonder suiker te maken.
- 3 rijpe bananen
- 1,5 eetlepel gemalen lijnzaad
- 3 eetlepels water
- 125 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel vanilla extract
- 250 ml sojamelk – of andere plantaardige melk
- 125 gram bloem
- 125 gram volkoren tarwemeel
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
- snufje zout
Bereidingswijze:
- Meng als eerste de gemalen lijnzaad met de drie eetlepels water om een vervanger voor ei te maken. Roer even goed door elkaar en laat het voor een paar minuten staan.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Prak de bananen met een vork in een kom fijn en voeg sojamelk, zonnebloemolie, vanille extract en het lijnzaadmengsel toe. Roer tot alles goed is gemengd.
- Voeg de resterende ingrediënten toe (bloem, baking soda, kaneel en zout) en meng alles met een spatel of lepel door elkaar tot er een mooi beslag ontstaat.
- Verdeel het beslag over de muffinvormen (wel van tevoren even invetten als je geen papieren muffinvormpjes hebt) en bak deze gezonde bananenmuffins af in de voorverwarmde oven voor zo’n 25 minuten.
- Laat de muffins in het vormpje voor 10 minuten afkoelen, zodat je ze in zijn geheel mooi uit de vorm krijgt.
Heb je zoiets van: DEZE GEZONDE BANANENMUFFINS MOET IK MAKEN! Laat het me dan zeker weten als reactie onderaan het artikel of via Instagram of Facebook. Vind ik leuk en uitprobeersels via de post worden altijd op prijs gesteld.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
6 leuke geiten 🐐🐐
Ivm gluten intolerantie wat kan ik als alternatief gebruiken voor bloem en tarwemeel voor de muffins.
Gr Ivonne
Ivonne, ik ben net als jij intolerant voor gluten en merk dat ik me nog veel beter voel door helemaal geen granen te gebruiken. Amandelmeel vind ik te duur. De laatste maanden maak ik mengsels met voor ruim de helft kokosrasp (dan proef je de kokos niet te veel) en vul dat aan met aardappelmeel (bindt/plakt en is spotgoedkoop), kokosmeel (droogt enorm), bieten-, zoeteaardappelmeel (allebei lekker zoet) etc.. Bij Pit&pit en toko’s is van alles te koop. Het maakt niet zoveel uit wat je neemt als je kleine beetjes gebruikt. In plaats van kokosrasp kun je ook geraspte wortel of uitgeknepen courgette nemen. Het smaakt iedere keer anders, maar dat experimenteren maakt bakken nog leuker.
Gebruik je bewust geen ei?
En baking soda? Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? (De bloem is nog steeds op als ik in de supermarkt kom…) evt. met bakpoeder voor het volkoren meel? Wat is het verschil-tussen/ voordeel-van baking soda en bakpoeder?
Groet, Mieke
Deze ga ik morgen proberen te maken! Alles in huis.
Wat een lekker recept!! Vandaag heb ik rozijnen door het beslag gedaan. Ook echt een aanrader, wauw😍
Vind ze erg lekker, maar ze blijven plakken aan de papieren vormpjes wat met andere recepten niet het geval is. Tips?