Inkomsten en uitgaven bijhouden – handig overzicht

Je inkomsten en uitgaven bijhouden in een handig overzicht. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit makkelijk, snel en gratis kunt doen, waardoor je weer grip krijgt op je financiën.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Overzicht over je financiën

Je inkomsten en uitgaven bijhouden geeft een geruststellend gevoel. Helemaal als je ziet dat je iedere maand genoeg geld overhoudt om op een spaarrekening te zetten of iets leuks van te doen. Niet alleen dan – het geeft ook rust nu je eindelijk een overzicht hebt in wat er maandelijks aan inkomsten binnenkomt en hoe hoog de uitgaven zijn. Zelfs als je uitgaven wel erg hoog zijn.

In eerste instantie schrik je je misschien kapot. Aan de andere kant weet je nu dat je bijvoorbeeld wel heel veel geld uitgeeft aan dingen als kleding, de boodschappen of lunchen buiten de deur.

Een overzicht van je inkomsten en uitgaven wordt ook wel een kasboek genoemd – op papier of digitaal. Dat is aan jou, net wat jij handig en prettig vindt. Zelf geef ik de voorkeur aan het digitaal bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven. In mijn gratis Excel sheet kun je heel fijn alle gegevens verwerken.

Maar hoe doe je dat nou precies – je inkomsten en uitgaven bijhouden? Hieronder vind je een kort en praktisch stappenplan waar je meteen mee aan de slag kunt. ⤵️

1. Zet de maandelijks inkomsten op een rij

Begin met het opschrijven van alle inkomsten per maand (van jou en je eventuele partner). Denk hierbij aan je salaris, inkomsten uit je onderneming of een uitkering.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Schrijf daarnaast ook alle toeslagen die je ontvangt op (zoals kinderbijslag en zorgtoeslag). Bekijk verder wat je nog aan maandelijkse inkomsten ontvangt en neem dit mee in het overzicht.

2. Een overzicht van je uitgaven

Nu is het tijd voor je uitgaven overzicht. Maak een verdeling in de vaste lasten en overige uitgaven.

Onder vaste lasten versta ik maandelijkse uitgaven die iedere maand terugkomen en die nagenoeg even hoog zijn – zoals de huur of hypotheek, energiekosten, gemeentelijke belastingen en verzekeringen. Dit zijn uitgaven waar je niet direct op kunt besparen, het zijn vaste uitgaven die iedere maand terugkomen.

Alle andere uitgaven verdeel ik onder in overige uitgaven. Dit zijn kosten als boodschappen, vervoerskosten en uitstapjes die je maakt. Hoewel veel kosten die hieronder vallen vaak essentieel zijn om te maken, zijn het wel uitgaven waar je vaak zelf in de hand hebt hoeveel je uitgeeft.

Zo kun je:

  • vaker de fiets pakken naar je werk in plaats van de trein of de auto
  • veel geld besparen op de uitgaven van boodschappen
  • minder vaak buiten de deur eten (of goedkopere opties verkennen)

3. Bekijk hoeveel geld je teveel uitgeeft of overhoudt

Nu je weet wat de verhouding inkomsten en uitgaven zijn, weet je ook hoe hoog of laag het bedrag is wat onderaan de streep staat. In een gunstig geval houd je een mooi bedrag over, in een wat minder positief scenario is dit bedrag lager dan je zelf voor ogen had.

Voor beide scenario’s geldt: Je hebt nu in ieder geval een getal waar je mee kunt werken. Houd je maandelijks veel geld over? Dan kun je in de sit back & relax modus. Of je kunt er voor kiezen om concrete spaardoelen te stellen, zodat het geld een doel krijgt en je het niet uitgeeft aan dingen waar je later niet eens meer weet waar je het aan hebt uitgegeven.

4. Wat kun je doen als je geen of weinig geld overhoudt?

Stel dat je iedere maand moet leven met weinig geld. Daar is niks mis mee. Als je er voor jezelf ook tevreden mee bent. Wil je wel graag stappen zetten om je inkomsten en uitgaven beter in balans te hebben, dan vind je hieronder een aantal stappen die je kunt zetten:

  • Begin bij het begin: vul deze gratis Excel sheet in. Alleen op deze manier krijg je echt een goed beeld hoe je er op financieel gebied voor staat.
  • Kijk of je je vaste lasten naar beneden kunt brengen. Je huur of hypotheek kun je niet zomaar op besparen. Waar je vaak wel op kunt besparen is op lopende abonnementen en verzekeringen. Pak mijn handige bespaar checklist erbij en ga de tips in de checklist één voor één af.
  • Spaar altijd een bedrag, ook al is het bedrag voor je gevoel heel weinig. Ieder bedrag op je spaarrekening zorgt voor een financiële buffer.
  • Waar geef je -op de vaste lasten na- nu het meeste geld aan uit? Wat zijn de mogelijkheden om hier op te besparen? Er is vaak altijd wel een manier te vinden om in deze kosten te snijden. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf een maximum boodschappenbudget opleggen, je kledinguitgaven halveren of stoppen met het kopen van de nodige prullaria (woonaccessoires die maar een seizoen meegaan).
  • In mijn bespaar eBoek (🐐🐐) vind je de nodige stappen en tips die je gaan helpen om maandelijks meer geld over te houden.

Ik hoop dat dit artikel gaat helpen om een goed overzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Hoe gaat het met jouw financiën? Heb jij een goed beeld wat er maandelijks binnenkomt en hoe hoog de uitgaven zijn? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Maaike

    Handige tips

  2. 🐐 Monica

    Hoe zet ik een 4 wekelijks inkomen om in een maandelijks inkomen?
    En het is altijd variabel.
    Ik gebruik de Excel sheet.
    Nu zette ik er iedere maand mijn ontvangen inkomen in en kon dan zien wat ik die maand zou moeten overhouden.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate