Hoe zorg je er voor dat je je keuken zo goed mogelijk organiseert? In dit artikel kijk je om door de ogen van een professionele chef naar je keuken. Tijd voor een minimalistische keuken en een efficiëntere inrichting van je keuken!
De kracht van een minimalistische keuken
Zoals ik in dit artikel al schreef, is het goed minimalisme toe te passen in je hele huis. Dus ook in je keuken. Van de inhoud van je keukenkastjes tot alle spullen op het aanrecht. Kijk goed naar wat je nodig hebt en de efficiëntie van het gereedschap.
Als je kijkt naar TV-programma’s of in een open keuken van een restaurant dan zie je dat het vaak een stuk beter geordend is dan bij jou thuis. Alles kent zijn plek en hoewel dat bij jou thuis ook zo lijkt te zien, is het meestal niet zo efficiënt ingericht.
Zie je keuken als een mini-fabriek. Dagelijks produceer je er diverse maaltijden, van ontbijt en lunch tot het avondeten. En als je zin hebt dan bak je er ook nog eens een lekkere kleffe cake. Heerlijk.
Het is belangrijk dat je deze ruimte zo goed mogelijk optimaliseert, om het overzicht en de rust te bewaren. Minder spullen levert meer tijd op. Hoe dan?
- Door je aanrecht zo leeg mogelijk te houden. Houd je aanrecht vrij van bakjes en kijk of er apparaten staan die nauwelijks gebruikt worden.
- Door geen overbodige apparatuur in huis te hebben. Kunnen een aantal keukenapparaten niet met elkaar gecombineerd worden? Een blender en een staafmixer kun je vaak op Marktplaats zetten, omdat een goede keukenmachine hetzelfde resultaat behaalt. Ditzelfde geldt voor een broodrooster en tosti-ijzer.
- Door alleen spullen in je keukenkastjes en lades te hebben die je daadwerkelijk gebruikt. Haal kruiden uit je kruidenkast die je al een jaar niet hebt gebruikt. Check houdbaarheidsdata van producten die al een hele tijd in de kast staan. Je hoeft het allemaal niet weg te gooien – maak iemand anders er blij mee of maak van de week een recept van een ingrediënt dat je al een hele tijd ongebruikt in de kast staat.
Maar hier blijft het niet bij. De volgende stap is om te kijken hoe je je pannen en servies kunt optimaliseren.
Past het gereedschap in de vaatwasser?
Heb je een houten snijplank geërfd die met de hand afgewassen moet worden? En mogen die mooie wijnglazen niet in de vaatwasser, omdat ze van kristal zijn en anders dof worden? Twee klassieke voorbeelden waar je veel tijd mee kunt besparen.
Ben je de gelukkig eigenaar van een vaatwasser? Dan is het eenvoudig – zorg dat alle spullen in de vaatwasser kunnen. Hoe ga je te werk?
- Ga door alle spullen in de keuken
- Selecteer alle spullen die níet in de vaatwasser kunnen
- Vervang deze spullen en zoek naar betere alternatieven
Spullen met een emotionele waarde hoef je natuurlijk niet de deur uit te doen. Vind er wel een alternatief voor. Die houten snijplank fungeert bijvoorbeeld heel goed als kaarsenplankje in de woonkamer. Zo heb je er toch nog een leuke bestemming voor gevonden, zonder dat het dagelijks afgewassen hoeft te worden.
Slimme tips om nog meer tijd te besparen
- Organiseer alle spullen in de keuken op categorie. Als ze daar niet staan, is het er niet. Op deze manier is het eenvoudig om een boodschappenlijst op te stellen. Dus zet producten als granen bij elkaar, bonen & peulvruchten en kruiden & specerijen bij elkaar. Loop ook je koelkast na door alle groente bij elkaar te leggen, kaas en beleg bij elkaar. Het rangschikken zorgt voor veel overzicht.
- Zet spullen die je vaak gebruikt vooraan op de plank of in de kast. Eet je iedere dag rijst, maar staat achter in de keukenkast? Verplaats de zak rijst dan naar voren en zet iets dat minder vaak wordt gebruikt naar achteren.
- Vervang je kristallen wijnglazen voor normaal geblazen wijnglazen. Deze glazen kunnen gewoon in de vaatwasser en scheelt je een hoop oppoetswerk naderhand.
Upgrade je gereedschappen
Het hebben van de juiste gereedschappen is van essentieel belang in de keuken. Van een bot mes wordt niemand blij en van een spatel die voor krassen in een pan zorgt ook niet. Kijk wat je kunt doen om je gereedschappen te upgraden.
- Kies voor keukenapparaten en -apparatuur van goede kwaliteit. Koop spullen die je weinig gebruikt niet altijd bij discount winkels, omdat ze zo goedkoop zijn.
- Een goedkope plastic staafmixer van 10 euro pureert over het algemeen minder goed en zal gemiddeld gezien minder lang mee gaan dan een duurdere variant van metaal. Bovendien kunnen er chemicaliën uit plastic lekken als het te warm wordt (niet bij BPA-vrij plastic).
- Allemaal losse tupperware bakjes die niet goed op elkaar passen zorgt voor rommelige kasten. Kies voor een stapelbaar systeem waar alle bakjes handig in en op elkaar kunnen worden gezet. Dit zorg voor rust en overzicht in je keukenkastjes.
- Een pan om pannenkoeken in te bakken, een aspergepan, twee steelpannen, vijf koekenpannen. Het is allemaal niet nodig. Zorg voor zo min mogelijk pannen en ga enkel voor pannen van hoge kwaliteit – vijf pannen is meer dan genoeg.
Want zeg nou zelf: Hoeveel pannen heb je uiteindelijk nodig om mee te kunnen koken?
Meer tips om te ontspullen in huis
Geniet je ook van een leger, lichter en luchtiger huis? In de populaire online cursus minder meuk, meer leuk van soChicken ontdek je een uitgebreid stappenplan waarmee je aan de slag gaat met minimaliseren en ontspullen van je huis.
Je beweegt net als duizenden andere lezers stap voor stap richting een simpeler en meer ontspannen leven. Heerlijk toch? ?
Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.
Lees meer en schrijf je direct in…
Hoe is het in jouw keuken gesteld met de nodige apparaten, servies en glaswerk? Denk je dat je nog wel wat kunt minimaliseren of hebben de nodige dingen al het veld geruimd? 🙂
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
7 leuke geiten 🐐🐐
Beste Billy,
jij/jullie ook van harte een goed 2018 toegewenst.
Telkens als ik dit soort dingen lees, maar inderdaad, ook als ik zo’n kookprogramma bekijk:
bij mij is het zo anders
en telkens vraag ik me af waarom daar toch nooit verandering in komt.
Maar op mijn aanrecht staan vaak die overgebleven ingredienten die de volgende maaltijd tot een feest kunnen maken. Altijd verzin ik wel iets met datgene wat overblijft en wat ik veel te lekker vind om weg te gooien…en het neemt ruimte in.
Ik begin er vrede mee te krijgen en ondertussen blijf ik jouw soort aansporingen lezen…waarschijnlijk om het niet helemaal uit de hand te laten lopen. Gelukkig blijft gezelligheid de boventoon voeren.
Hartelijke groet,
Marjan Booy
Beste wensen !
Lees jullie tips met genoegen ,er staat wel altijd een bruikbare tip bij !
GRTJ
Beste wensen. Tip voor de plastic bakje.s. Gebruik een laag (draadmandje) om ze in te zetten en spreek met jezelf af dat je alleen zoveel bakjes mag hebben als er in het mandje passen. Je kunt het mandje in 1 greep uit de kast nemen om bakjes te pakken of terug te zetten. Het mandje voorkomt omvallen van stapels bakjes.
Afgelopen dagen tussen Kerst en Nieuwjaar met 24 mensen (in twee groepen) in een groot huis vertoeft, waar de enorm grote keuken en enorm aanrecht het middelpunt was. Iedereen liet elkaar vrij en het was een groot succes. Maar tjee, dat aanrecht, wat steeds verder vol slipte. Met vaat, restjes, maar ook met apparaten die ze zojuist gebruikt hadden. Zelf heb ik een aanrecht van een goeie anderhalve meter incl spoelbak en gasfornuis en heb mij aangeleerd, direct alles van het aanrecht te halen na gebruik. Ik ga aan allen dit artikel doorsturen, wellicht geeft de keuken dan een volgende keer een heel ander beeld en zie je werkelijk nog hoe mooi het aanrecht eigenlijk is. De beste wensen trouwens.
Ik heb een steamer, dan gebruik je geen enkele pan meer om te koken. Aleen nog een braadpan voor vlees en een pan voor een ommeletje te maken nodig! Bovendien is het veel gezonder om je groenten en aardappelen te steamen.
Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie zoon. Ik vind jullie geweldig. Heerlijk 😉 lekker simpel en het klopt ook gewoon hoe simpeler hoe meer vrijheid je heb .ga lekker zo door en dankjewel voor die super tips 😉
Dankjewel Petra, wat leuk om te lezen! 🙂