Stoofpot recept met tempeh, zoete aardappel & bloemkool

Een heerlijk vegan stoofpot recept met tempeh, zoete aardappel en bloemkool. Een heerlijk winters gerecht vol met lekkere smaken en texturen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Ik ben de stoofpot uitdaging aangegaan 💪

Het heeft even geduurd voordat ik het aandurfde om stoofpot te maken. Want ja – het is moeilijk om mijn grootmoeders stoofpot met rundvlees te overtreffen. Met rundvlees inderdaad. Urenlang stond de pan te pruttelen op het vuur, waarna de geuren zich verspreidde door de hele kamer. Maar sinds ik al heel wat jaren geen vlees meer eet, was het voor mij dan ook al flink wat jaren geleden dat ik voor het laatst stoofpot heb gegeten.

In het verleden heb ik weleens beet bourguignon en paddenstoelen stroganoff gemaakt. Beide gerechten waren erg lekker, maar ze voelden voor mij niet als een echte stoofpot.

Hoog tijd om zelf een rijkelijke vegan stoofpot recept te maken – vol met stukjes tempeh, zoete aardappel en bloemkoolroosjes. Het is een feestelijk gerecht geworden en ik kan het daarom ook niet laten om dit recept met jullie te delen.

stoofpot recept met tempeh, zoete aardappel & bloemkool


Bestel Kom maar op via Bol.com

Voor alle stoofpot en tempeh liefhebbers – daar gaan we. 🥘

Ingrediënten:

Aantal: 4 personen:
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 40 minuten

  • scheutje olijfolie
  • 250 gram tempeh – verkruimeld
  • 2 teentjes knoflook – fijngesneden
  • 1,5 theelepel komijn
  • 1,5 theelepel gemalen koriander
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zout
  • snufje cayennepeper en zwarte peper
  • 2 grote zoete aardappelen – in kleine blokjes gesneden (met schil)
  • 1 bloemkool – in roosjes gesneden
  • 1,25-1,5 liter groentebouillon (tot de groenten nét onder water staan)
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • half blik kokosmelk
  • 1 flinke hand gesneden boerenkool
  • 1 eetlepel maizena & 1 eetlepel water
  • koriander – ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Giet een scheutje olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en bak hier de tempeh kruimels in tot ze goudbruin zijn. Dit duurt zo’n 8-10 minuten.
  2. Voeg de knoflook en alle specerijen (komijn, gemalen koriander, kurkuma, gember, zout, cayennepeper en zwarte peper) toe en bak deze 2 minuten mee.
  3. Voeg de blokjes zoete aardappel en bloemkoolroosjes toe.
  4. Bedek de tempeh en groenten met de groentebouillon en voeg de tomatenpuree toe. Doe de deksel op de pan en laat de stoofpot sudderen tot de groenten zacht zijn. Dit duurt zo’n 15-20 minuten.
  5. Roer zodra de groenten gaar zijn de kokosmelk en boerenkool door de stoofpot.
  6. Meng in een bakje de maizena en water door elkaar om een papje te maken.
  7. Giet het papje van maizena toe aan de stoofpot en roer door elkaar. Dit zorgt er voor dat de stoofpot wat dikker wordt.
  8. Laat het geheel nog een paar minuten zachtjes pruttelen en serveer de stoofpot in diepe borden of in kommen. Garneer de stoofpot met verse koriander.

vegan stoofpot recept

stoofpot met tempeh recept

Dit stoofpot recept met tempeh, zoete aardappel en bloemkool is een rijkelijk en plantaardig gerecht, super lekker! Een goed moment om te serveren op een feestelijke dag.

Is dit stoofpot recept iets voor jou?  Laat het me zeker weten via Instagram, Pinterest of als reactie op dit recept. 🥘

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Gratienne poignie

    Thanks voor de receptjes en de vele tips.zalige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar vr jullie gezinnetje.

  2. 🐐 Billy

    Dankjewel Gratienne, jij ook hele fijne dagen gewenst!

  3. 🐐 Ank

    Stoofpot met zoete aardappel en bloemkoolroosjes staat heerlijk te pruttelen. Alleen kon ik niet aan tempeh komen, en heb ik voor tofu gekozen. Moet ook lukken toch?

  4. 🐐 Billy

    Lekker Ank, dat moet ook vast goed gaan komen met tofu in plaats van tempeh. Eet smakelijk! 😃

  5. 🐐 Agnes

    Net zitten smullen van de tempeh/bloemkool/zoete aardappel stoofpot. Het is echt heel lekker! Dankjewel Billy!

  6. 🐐 Rosa

    Heerlijk gezond powerfood!! Ga ik veel vaker maken!

  7. 🐐 Garance

    Ik wil graag met tempeh gaan experimenteren en ben dol op stoofpotjes, dus ik ga ‘m zeker uitproberen !
    Een klein puntje: in de ingrediëntenlijst en de bereidingswijze staat 2 keer boerenkool…ik ga er vanuit dat dat bloemkool hoort te zijn 😉
    Verder lijkt het me een heerlijk recept, dank je wel !!

  8. 🐐 Garance

    Ik zie nu dat er zowel bloemkool als boerenkool in gaat. Niet goed gelezen, mijn excuus!

  9. 🐐 Garance

    Lijkt me heerlijk !
    Ik wil met tempeh gaan experimenteren en hou erg van stoofpotjes, dus ga ‘m zeker uitproberen. Dank je wel !

  10. 🐐 Linda

    Lijkt me een heerlijk recept dat ik heel graag wil gaan proberen. Een vraagje echter: je hebt het over een half blik kokosmelk. Hoeveel ml is dat? Ik heb namelijk kartonnen verpakkingen van 200 ml in de voorraadkast staan….. 😉 Dank voor je antwoord! Groetjes, Linda

  11. 🐐 Billy

    Hoi Linda, bedankt voor je reactie. Met een half blik kokosmelk bedoel ik 200 ml. Ik hoop dat je van het recept gaat genieten!

  12. 🐐 Anna

    Stoofpot recept met tempeh, zoete aardappel & bloemkool:
    Vandaag gemaakt, super lekker. Goed te doen qua voorbereidingstijd en kooktijd. Dat ga ik nog een keer maken. 😁👌

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate