7 tips om tijd te besparen in de keuken

Je wilt elke dag een zo gezond en vers mogelijke maaltijd op tafel zetten, maar het ontbreekt je af en toe gewoon aan voldoende tijd om te koken. In dit artikel deel ik 7 tips die jou tijd gaan besparen in de keuken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Een gezonde maaltijd koken

Een gezonde maaltijd koken vind ik heerlijk om te doen, maar eerlijk is eerlijk: ik neem er niet altijd de tijd voor. Te druk met werk, of ik wil juist lekker veel tijd doorbrengen met mijn gezin – er is niet altijd een excuus voor. Met name doordeweeks wil ik gewoon niet te lang in de keuken hoeven staan. Met de volgende zeven tips help ik je tijd besparen in de keuken.

1. Maak een (week)planning

Tijd besparen in de keuken door een weekplanning te maken. Neem één keer in de week een moment de tijd om na te denken over wat je de komende dagen of week wilt gaan eten. Pak eventueel zelfs je agenda erbij om te zien op welke dagen je meer of minder tijd hebt om te koken en pas hier je maaltijd en planning op aan.

Wanneer je in één keer zoveel mogelijk boodschappen doet, scheelt dit jou onnodige ritjes naar de supermarkt en tijd waarin je na moet denken over wat je nu weer wilt gaan eten. Dit heb je immers al gepland en de boodschappen hiervoor heb je al in huis.

Lees ook: Mijn tips om beter te leren plannen

2. Kook meerdere porties in één keer

Wanneer je een gezonde maaltijd gaat maken, doe dit dan niet voor één maaltijd. Maak meteen een grotere portie klaar. Je bent nu toch al bezig, dus waarom niet wat extra’s maken wat je later in de week gemakkelijk op kan warmen?

Dit is vooral handig op dagen waarop je minder tijd hebt om te koken, omdat je nog wilt gaan sporten of een afspraak hebt en je toch gezond wilt eten.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Gerechten die hier zeer geschikt voor zijn, zijn maaltijdsoepen en stoofpotten. Doe de extra porties in bakjes en bewaar ze in de koelkast of de vriezer. Vergeet ’s avonds niet op je planning te kijken wanneer je een ingevroren maaltijd wilt gaan eten. Zo kan je deze de avond van tevoren al uit de vriezer halen. Dit scheelt je meteen tijd voor het opwarmen.

3. Beginnen met meal preppen

Ik ben een tijd geleden begonnen met meal preppen en dit bevalt heel goed. Op een dag waarop ik meer tijd heb, kook ik meerdere verschillende maaltijden in één keer. Ik trek hier dan zo’n twee tot drie uur voor uit. Op andere dagen hebben we dan binnen een paar minuten een gezond ontbijt, lunch of avondmaaltijd op tafel staan.

De gerechten bestaan uit ingrediënten zoals groenten, rijst, pasta, (zoete)aardappel, tofu, tempeh of andere vleesvervanger. De maaltijden maak ik in één keer en verdeel ik over enkele bakjes. Vervolgens bewaar ik hier een deel van in de koelkast en een deel in de vriezer. Afhankelijk van wanneer we de maaltijden gaan eten.

Bekijk ook: mijn bundel met 4 gezonde & goedkope weekmenu’s

4. Gebruik het juiste keukengerei

Om alle ingrediënten zo makkelijk mogelijk schoon te maken, te snijden of te stampen is het belangrijk om de juiste keukengerei in huis te hebben. Zo scheelt het je veel tijd en energie als je in de keuken werkt met een scherp mes. Een goed mes is niet goedkoop, maar de investering is het meer dan waard.

Ook het prakken van de aardappeleen voor een stamppot of puree gaat een stuk sneller met een stamper dan met een vork, weet ik uit eigen ervaring. 😉

5. Maak eenpansgerechten of kook meerdere ingrediënten in één pan

Het maken van eenpansgerechten is niet alleen gemakkelijk, maar ook ontzettend efficiënt. Het scheelt je tijd, een berg afwas en energiekosten. Gerechten die geschikt zijn om in één pan te maken zijn bijvoorbeeld een lekkere chilli sin carne, one pot pasta of lasagne soep.

Lukt het niet om het hele gerecht in één pan te maken? Omdat je bijvoorbeeld bepaalde ingrediënten moet koken èn bakken, is het een idee om minstens twee of meer ingrediënten samen te koken. Let wel op de eventuele verschillende kooktijden. Een timer op je telefoon is dan wel handig.

6. Gebruik je waterkoker of kokend waterkraan

Veel ingrediënten moet je koken in een pan met (ruim) kokend water. Water koken op het vuur kost je al gauw al een paar minuten. Deze tijd kan je natuurlijk gebruiken om ingrediënten klaar te zetten en te snijden.

Sneller is het wanneer je de waterkoker aanzet of gekookt water uit een kokend waterkraan gebruikt. Dit scheelt je zo een paar minuten in de keuken, ideaal om meteen rijst of pasta te kunnen koken. Of wanneer je eerder al groente gesneden hebt of zelfs kant en klaar gesneden groente gaat gebruiken.

7. Ruim meteen op waar je klaar mee bent

Koken in een opgeruimde keuken werkt voor mij veel efficiënter en prettiger. Ruim daarom meteen alles op waar je mee klaar bent. Denk aan:

  • potjes met kruiden terug in de kast
  • was gebruikte spullen meteen af of zet ze in de vaatwasser.

Tijdens het snijden van ingrediënten is het makkelijk om een afvalzak op het aanrecht te zetten. Gebruik desnoods een opengemaakte verpakking. Dit scheelt je heen en weer lopen naar de gft-bak. Wanneer je je aanrecht tijdens het koken al deels opruimt en schoonmaakt, kost het je na het eten minder tijd om de keuken op te ruimen.

Ik hoop dat de tips je gaan helpen wat extra kietelmomenten met je kids en partner in te plannen. Heb jij nog tips of ideeën om tijd te besparen in de keuken? Laat het me dan zeker weten in een reactie hieronder! ⬇

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sandra

    Opruimen waar je klaar mee bent kan ik nog wel beter in worden. Ik kan echt een sloddervos zijn als ik mezelf niet een duwtje geef om alles op te ruimen. Handige tips verder Billy dankjewel.

  2. 🐐 Devi

    Soep is met dit weer mijn favoriete eten. Ik eet het meerdere keren in de week en het is snel gemaakt.

  3. 🐐 Kiara

    In onze nieuw keuken hebben we een kokend water kraan geplaatst en dit bevalt ons erg goed. Om nog meer tijd te besparen houd ik van eenpansmaaltijden of lekker makkelijk een uitsmijter als avondeten.

  4. 🐐 Gerard

    Billy, op jouw site heb ik eens gelezen over clean as you go en sindsdien pas ik dat zo vaak mogelijk toe. Ook koop ik vooral groenten die al is gesneden zodat het eten sneller klaar is.

  5. 🐐 Noa

    Is ook mijn gewoonte,meteen opruimen tijdens het koken. Eerst een salade maken. Ondertussen kook ik de rest. Tijdens het koken was ik alle gebruikte dingen vast af. Dat scheelt een hoop en geeft weer een ruime keuken. We eten altijd biologisch en vers. Veel zaden, noten en groenten. Zo blijf je energiek en gezond.

  6. 🐐 Melanie

    Leuke tips! Ik gebruik ook een nicer dicer om mijn groentjes mee te snijden. Wordt hier zowat dagelijks gebruikt. Héél handig!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate