Een weekschema maken is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe je begint. Ontdek hoe je week beter verloopt met een weekschema + de nodige tips en inspiratie.
Hoe maak je een weekschema?
Een weekschema maken klink misschien overbodig en tijdrovend, maar het gaat je juist helpen om tijd te besparen en meer overzicht te krijgen over de week.
Een weekschema is niets meer dan een planning te maken voor de week die je te wachten staat. In een eerder artikel over mijn werkdag deelde ik al dat ik vaak op zondag een werkschema maak, zodat ik weet waar ik die week aan ga werken. Dit geeft veel rust en overzicht.
Zo is het ook met een weekschema. Neem een vast moment in de week de tijd om – alleen of samen met je partner – de week door te nemen. Op zowel werk- als privégebied.
Hoe pas je een weekschema toe?
- Ik loop door mijn mailbox en organiseer de taken waar ik komende week aan wil werken.
- Ik bekijk mijn zakelijke en privé afspraken voor komende week. Ik probeer tijd vrij te houden voor ‘spontane’ afspraken. Samen met Jelle doorlopen we onze (privé) afspraken en stemmen één en ander op elkaar af – zoals wat zijn onze gezamenlijke afspraken, wie heeft de auto nodig of wie is er thuis met Jake.
- Op dagen dat Jake naar de opvang gaat, bespreken we wie hem brengt en haalt. Meestal breng ik Jake en fiets vervolgens door naar mijn flexwerkplek in Den Haag.
- In het weekend bedenken we vaak wat we aankomende week gaan eten. Een weekmenu helpt mij om gezonder te eten, zonder dat het veel moeite kost. In een half uur plan ik wat ik komende week wil eten. Ik schrijf op wat ik nodig heb en haal de boodschappen in huis. Vervolgens hoef ik op de dag zelf alleen het recept te volgen. Geen zin om hier over na te denken? Bekijk dan mijn populaire bundel met budgetvriendelijke weekmenu’s – en laat mij het werk voor je uit handen nemen. 👌
- Ik heb een checklist met taken die elke week moeten gebeuren, en ik zorg ervoor dat ik deze taken inplan op mijn weekschema. Zoals het meal preppen van een grote pan soep, het bedenken, maken en uitwerken van recept of artikel en het inplannen van mijn nieuwsbrief.
- Ik plan momenten in die ik vrij wil houden om te ontspannen.
Als ik bovenstaande stappen heb doorlopen, stel ik mezelf vervolgens de belangrijkste vraag: “Zie ik uit naar deze week? Of kan ik aanpassingen doen, waardoor mijn week er rooskleuriger uitziet?”
Vervolgens is het heel makkelijk. De week begint en ik hoef alleen het weekschema te volgen. Als er iets verandert in de planning die week, dan hoef ik alleen deze verandering aan te passen.
Als ik op de dag zelf pas bedenk wat er allemaal moet gebeuren, dan is de kans groot dat ik de helft vergeet en aan het eind van de dag helemaal opgebrand ben. Een weekschema maken helpt mij om meer structuur, overzicht en rust te vinden. Je weet immers waar je aan toe bent en je hoeft er niet meer zo over na te denken.
Tips voor een goedwerkend weekschema
- Wees realistisch met je weekschema en zet geen taken op je planning als je toch weet dat dit niet haalbaar is.
- Bedenk van tevoren wat je op je weekschema wilt zetten. Alleen de afspraken en taken die in je agenda staan – of juist de dingen die je (nog) niet in je agenda hebt gezet? Zelf houd ik ervan om (waar mogelijk) voldoende vrije ruimte in mijn weekschema te houden.
- Deel je agenda met elkaar (of maak een gezamenlijke agenda voor het huishouden). Thuis gebruiken wij Google Calendar. We beheren onze eigen agenda, maar hebben een gezamenlijke agenda voor gezamenlijke afspraken of als we ergens zeker van willen zijn (wie heeft de auto nodig, wie haalt Jake op van de opvang of wie haalt de boodschappen).
- Je hoeft je weekschema niet tot op de minuut nauwkeurig te maken. Dat werkt voor de meeste van ons niet goed. Ik zorg dat ik altijd extra tijd heb ingebouwd tussen afspraken. Zo kom ik bijvoorbeeld niet in tijdnood als een afspraak uitloopt of heb ik tussendoor nog tijd om het huis op te ruimen.
- Wil je dingen die je dagelijks doet terug laten komen of niet (zoals fiets naar werk of opruimen)? Wil je later nog iets kunnen toevoegen of juist nu de week volplannen? Zoek uit wat het beste voor jou werkt.
Ik hoop dat bovenstaande tips je gaan helpen om meer rust en structuur in de week te vinden. Heb jij aanvullingen voor het maken van een goed weekschema? Deel jouw tips dan zeker hieronder! 💪
Een dagplanning maken?
Ga je liever aan de slag met het plannen van je dag? In het nieuwe Broednest van soChicken vind je een Bundel over een dagplanning maken met de eierdoostheorie.🥚
Aan de hand van praktische inzichten, tips en opdrachten leer je hoe je meer bereikt met minder moeite.
Deze Bundel is onderdeel van het Broednest lidmaatschap – het nieuwste onderdeel van soChicken. Via deze speciale link kun je je inschrijven en aan de slag gaan met deze of één van de vele andere Bundels.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Voor mij was het een eye-opener dat werk wat ik even tussendoor doe , ook werk is en tijd en enrgie kost. Het vlu-even-nog-iets-tussen-door-doen heeft me in staat gesteld om bijzondere dingen te doen, maar het is op den duur uitputtend. Nu ik ouder word, merk ik dat , door die tussendoortjes hun eigen tijd te gunnen, het leven rustiger wordt en dat de stress die je er mee opbouwt en die een latent gegeven wordt, er langzaam mee verdwijnt. Blij mee.
Hoi Marjan, daar heb je wat mij betreft volkomen gelijk in. ‘Kleine’ klusjes tussendoor doen we denk ik allemaal, maar soms is even stilstaan en rust nemen ook belangrijk om je energiepeil op niveau te houden.
Hoi Billy,
Goed artikel! Ondanks dat ik geen betaalde baan heb en onze kinderen sl uit huis zijn, loopt mijn hoofd toch regelmatig over. Dus ja…..ik ga aan de slag met een weekschema, genoeg vroje rihd in bouwen en aan de slag met de bundel can Jelke hierover!( natúúrlijk heb ik mij al aangemeld voor het nieuwe broednest;-)
Hartelijke groet, Chantal