Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

21 random huishoud-hacks

Wat zou het leven zijn zonder lifehacking? Met lifehacking bespaar je tijd, energie en irritaties. En dat is nou net waarom we 21 random huishoud lifehacks voor je hebben verzameld. Lees je gezellig mee?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

  1. Laat je je aankopen in de winkel nog altijd in plastic tassen stoppen? Gebruik deze dan voortaan als afvalzak voor in de prullenbak. Of pak er vieze luiers mee in. Weg met die geur.
  2. Zet een team van robots aan het werk in je huis, terwijl jij geniet van je lunch of lekker de deur uit bent.
  3. Lippenbalsem. Niet alleen om je lippen sappig te houden, maar ook om die moeilijk opengaande rits in je broek weer moeiteloos omhoog te laten ritsen.
  4. Koop geen glazen meer, maar hergebruik lege glazen groentepotten om uit te drinken.
  5. Weg met het papieren velletje – gebruik voortaan je smartphone om je boodschappenlijstje te maken. Makkelijk te delen en aan te vullen door je partner.
  6. Geen zin om je schoenen met de hand schoon te maken? Stop ze dan – op leren schoenen na – eens in de vaatwasser. Even laten drogen als de vaatwasser klaar is en voila. Blinkende schoenen.
  7. Die-hard fan van rijst? Ga langs bij de lokale toko en haal een grote baal rijst. Maandenlang plezier van. Kun je direct ook een liter fles lekkere sojasaus in huis halen.
  8. Maak kleine vieze, smoezelige hoekjes in de keuken schoon met satéprikkers. Wellicht overbodig om te vermelden: Gooi de stokjes hierna weg en gebruik ze niet als stokjes voor bij de gemarineerde tempeh.
  9. Ditzelfde geldt natuurlijk voor je stinkende vaatdoekjes. Hup, in de vaatwasser ermee.
  10. Stop met al die flessen schoonmaakmiddelen en vervang de meeste middelen voor schoonmaakazijn. Werkt prima en is een stuk beter voor het milieu.
  11. Schaf goedkope lade verdelers aan en orden alles. Zo raak je geheid niks meer kwijt.
  12. Ga je zweetoksels te lijf met een goedkoop blokje aluin. Niks geen bussen deodorant meer, maar gewoon een wit blokje die oksels ontdoet van zweetgeuren.
  13. Zeulen met emmers sop is toch niet meer van deze tijd? Vervang de emmer voor een plantenspuit. It’s as easy as it is.
  14. Zet je router op een timer. Hiermee bespaar je energie en krijg je helemaal gratis ‘s nachts geen straling meer.
  15. Laat tijd het werk doen. Sommige schoonmaakklussen kun je beter een tijdje laten inweken, zo hoef je zelf minder te schrobben.
  16. Gebruik websites als werkspot voor klussen die je zelf niet kunt of wilt doen.
  17. Ga ‘s avonds niet naar bed voordat je je huis aan kant hebt. Scheelt je in de ochtend een hoop ergernis als je weer eens ernome haast hebt om naar je werk te gaan.
  18. Maak een automatisch bewateringssysteem voor je kamerplanten.
  19. Stook niet je hele huis, maar alleen de ruimtes waar je bent. Werk je bijvoorbeeld vanuit huis, zet dan een elektrisch kacheltje aan. Zo stook je alleen de ruimte warm waar je bent en bespaar je op je stookkosten.
  20. Maak of schaf een automatische voer- en drinkbak voor je hond of kat.
  21. Stop met het drinken van frisdrank. Scheelt je enorm veel calorieën, gesjouw met flessen en geld.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Sabrina

    Nice tips. Schoenen in de vaatwasser doen ga ik zeker eens uitproberen met drie kinderen hier in huis.

  2. 🐐 Andrea

    22. Doe de vuile was op een moment in de week. Dit scheelt mij veel tijd en houdt me alert.

  3. 🐐 Sandra

    Stof niet met een stofdoek, maar gewoon met de stofzuiger. Gaat veel sneller en je hoeft ‘m niet uit te kloppen.

  4. 🐐 Maaike

    Aanvulling bij punt 5:
    Hergebruik papier. Ik knip oude enveloppen, A4’tjes waarop slechts aan een kant wat gedrukt is e.d. tot een handzaam formaat. Ik maak er vervolgens nog een gaatje in met de perforator, touwtje er doorheen en ik heb weer een nieuwe voorraad papier voor boodschappenlijstjes of andere to do-lijstjes.

  5. 🐐 Francina

    Schoenen in de vaatwasser lijkt mij geen goed idee.

  6. 🐐 Leonie

    Niet iedereen heeft een vaatwasser en soppen zonder emmer! Hoe spoel je dan je vieze doekje uit.

  7. 🐐 Astrid

    Ik stop vieze schoenen in de wasmachine, de vaatwasser vind ik erg onhygiënisch. En gelijk na een schoenen was de wasmachine leeg een kookwas laten draaien, is die ook weer lekker fris van binnen, nare luchtjes weg.

  8. 🐐 Ljip

    Ik heb nog een paar tips, uit ervaring met een groot gezin: vijf jongens en regelmatig voor een jaar een extra “gastzoon of -dochter” erbij.
    1. Zet in de badkamer twee bakken. Een voor 60 graden was en een voor de rest. Wanneer de bak vol is moet er gewassen worden en is precies de machine vol. Ik heb mijn kinderen van jongs af aan (3 jaar ongeveer) geleerd wat in welke bak hoort. Dat hadden ze snel door. Het scheelt mij veel uitzoeken en ik houd beter zicht op hoeveel was er echt ligt.
    2. Ik heb bij verschillende wastafels een stapel microvezeldoekjes en een spuitbus goedkope Glassex staan. Moet er even een wastafel of raam gereinigd worden, dan is dat snel klaar. De doekjes gooi ik heel snel weer bij de was. (Ik heb er dus veel) Scheelt veel tijd!
    3. Als ik ‘s avonds begon met koken, waarschuwde ik de jongens dat het bijna tijd was om te eten. De laatste 10 minuten moesten ze even het speelgoed opruimen en hun kamer op orde brengen. Dit werd zodoende een gewoonte, waar ze nu nog plezier van hebben.
    4. Tafel dekken gaat zo snel als iedereen even een ding pakt en er niet moeilijk gedaan wordt. Evenals het afruimen. Daardoor doet ze dat nu ook nog automatisch wanneer ze een dagje langskomen, of voor langere tijd komen logeren.
    5. Wanneer je logees hebt die even meedoen met het afruimen en afwassen, moet je je niet druk maken over kleinigheden, als de precieze plek waar je dingen wilt hebben. Wanneer iedereen weer weg is, staat alles zo weer op z’n plek.
    6. De allerbelangrijkste tip: maak je vooral niet druk om kleinigheden.

  9. 🐐 Martin

    Bewaar een leeg drinkflesje van 0,5 liter en spoel hem goed om. Bewaar ook de dop van je afwasmiddel fles en spoel die goed om. Koop bij een toko wat rubberen ringetjes voor de kraan.
    Als je geluk hebt past de doseerdop van je afwasmiddel op je drinkflesje. Je kan het label evt. verwijderen. Doe een passend rubberen ringetje wat eigenlijk bedoeld is voor de kraan om het schroefdraad van het flesje. Kost 0,005 cent per stuk en met de overige ringetjes kan je lekkende kranen repareren. Doe vervolgens de doseerdop van je afwasmiddel fles erop. Nu sluit hij uitstekend af en je kan hem steeds hergebruiken.
    Gebruik dit doseerflesje vervolgens om er honing in te doen. Je koopt bij supermarkten de goedkoopste honing voor 1,29 en schenkt die over in het flesje. In het potje zit resthoning wat er niet uit wil. Schenk daar hete thee bij, laat trekken en schenk het terug in je theeglas. Klaar. Potje schoon, alles gebruikt en goedkoop. Een knijpfles honing in de winkel van 450ml kost al snel 2 euro. Dus aangezien je alles hergebruikt en het redelijk makkelijk te verkrijgen is plus de goedkoopste honing neemt. Ben je 70 cent per 400ml goedkoper uit.
    Als wij online bestellen bestellen we ook metteen het maximale aantal goedkoopste honingpotjes van 400ml. Dat levert ons een besparing van meer dan 4 euro zo op en we hoeven 3 kilo minder te dragen. Wij hebben geen auto, we doen alles lopend.

  10. 🐐 Vroon

    Voor wie geen vaatwasser heeft en de vaatdoekjes en sponsjes spic en span wil houden. Goed schoonspoelen in water met azijn en daarna vochtig in de magnetron. Twee minuten op de hoogste stand. Als ze daarna iets zijn afgekoeld kan je gelijk de fris gestoomde magnetron afnemen, die daarna ook weer blinkend is. Let op, geen sponsjes met metaal erin leggen en niet gelijk voluit beetpakken want ze zijn loeiheet.

  11. 🐐 Andrea

    Een electrische kacheltje vreet toch juist veel stroom?Ik heb nu een infrarood kachel besteld, hopelijk is dat wat energiezuiniger. Werkt ook wel op stroom, maar verwarmd niet de hele ruimte maar alleen je lichaam. Zo kan de kachel in de rest van het huis uit.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate