Geld tekort – wat je hier aan kunt doen (plus de nodige tips)

"Waarom heb ik altijd te weinig geld?" - vraag je jezelf regelmatig af waarom je geld tekort hebt? Dan is het hoog tijd om te kijken wat je hier aan kunt doen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Shoppen was vroeger mijn hobby

Ik heb het over jaren geleden, maar shoppen was vroeger echt mijn hobby. Op zaterdag was mijn entertainment winkelen, ik struinde de winkelstraten af op zoek naar koopjes. Van kleding tot nieuw servies (noem me gek, maar ik vond het shoppen naar servies op mijn 19de erg plezant). Het leek wel alsof álles in de aanbieding was. Na een dag slenteren door de stad kwam ik afgepeigerd thuis met de nodige tassen vol met spullen. Lekker hoor een dagje shoppen, vooral vermoeiend. 🤯

Tegenwoordig is dat wel anders. Ik heb eerder een hekel aan shoppen dan dat ik er blij van word. Ik zit liever bij een koffiezaakje waar ze goede haver lattés serveren. Boek, laptop of leuk gezelschap erbij en ik ben een blij mens.

Spullen doen me niet zo veel meer. Ik kan nog steeds blij worden van een mooi kledingstuk of een accessoire voor in huis, maar ik probeer echt te kijken of het me blij gaat maken – zoals je laatst al kon lezen in mijn artikel over de capsule wardrobe.

Een gebrek aan geld – waar komt het vandaan?

Geld tekort – er wordt maar weinig over gesproken. En dat is jammer, want als je regelmatig geld tekort hebt lijkt het me ontzettend fijn als je hier met mensen in je directe omgeving over kunt praten. Je kunt het er natuurlijk met elkaar over hebben dat je krap bij kas zit, maar ik bedoel meer constructief. Echt met elkaar praten over hoe je dit voortaan kunt voorkomen en hoe jullie elkaar hierin kunnen steunen. Je voelt je dan niet meer de enige die hier last van lijkt te hebben.

Hoe komt het toch dat je regelmatig geld tekort lijkt te komen? En hoe kun je er voor zorgen dat je geld overhoudt aan het einde van de maand?

Het simpele antwoord: minder geld uitgeven.
Het ingewikkelde antwoord: je uitgavenpatroon onder de loep nemen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

Minder geld uitgeven klinkt voor mensen die hier geen last van hebben als een eitje. “Gewoon zorgen dat je minder geld uitgeeft, dan ben je zo van die geldzorgen af.” 🤷🏼‍♂️

Ja ja, het klinkt zo makkelijk. Toch blijkt dit in de praktijk moeilijker dan je in eerste instantie dacht.

Hoe ga je van geld tekort naar geld overhouden?

Je doel: structureel geen geld meer tekort hebben aan het einde van de maand. Dit kun je doen door diverse kleine bezuinigingstrucjes toe te passen in je uitgaven. Het is wel van belang dat je weet wat er allemaal binnenkomt aan inkomsten en wat je uitgeeft (naast huur, hypotheek, verzekeringen).

Dit kun je heel makkelijk doen aan de hand van onze gratis begroting Excel sheet voor je vaste lasten. In deze sheet neem je je uitgavenpatroon onder de loep en krijg je direct inzicht hoe je er financieel voor staat.

De Excel sheet eenmaal ingevuld, dan weet je hoeveel geld je maandelijks tekort komt (en dus teveel uitgeeft). Je kunt in de sheet precies zien hoeveel geld je maandelijks moet terugverdienen om je balans in eerste instantie op nul te krijgen (er komt dan net zoveel geld binnen als er uit gaat).

Zorg ervoor dat je iedere maand minder geld uitgeeft dan er binnenkomt. Geef je steevast te veel uit? Dan wordt het hoog tijd om te gaan besparen op bepaalde uitgaven. Kijk op welke uitgaven je makkelijk kunt besparen – denk aan luxe producten als spullen/kleding/accessoires die je eigenlijk niet nodig hebt.

Besparen op bepaalde uitgaven

Kleine tips om geld te besparen zijn altijd meegenomen. Hieronder heb ik een aantal tips verzameld om je geld tekort een halt toe te roepen en zonder geldproblemen het einde van de maand door te komen.

  • Koop minder kleding. Bedenk bij ieder te kopen kledingstuk of het echt bij je past en of je er blij van wordt om het te dragen.
  • Geef jezelf een weekbudget. Bekijk wat je per week minimaal nodig hebt om rond te komen (naast je vaste lasten). Pin dit bedrag iedere week en houd je aan dit budget.
  • Bespaar niet op groente en fruit, maar wél op ongezonde dingen in de supermarkt. Laat koekjes, suikerhoudende dranken en andere ongezonde dingen in de supermarkt links liggen. Dit soort uitgaven tellen behoorlijk op op je boodschappenrekening.
  • Ga creatief om met restjes eten. Met regelmaat houd ik avondeten over waar ik de volgende dag mee kan lunchen. Ditzelfde geldt voor losse groenten – makkelijk te verwerken in een salade of soep.  🍜
  • Je kunt vaak meerdere tientjes per maand besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar of energie aanbieder. Klinkt niet als de leukste taak, maar het is meestal binnen een paar minuten gepiept. Bekijk hier onze bespaar checklist…
  • Spaar altijd iets, al is het een klein bedrag. Ieder bedrag op je spaarrekening zorgt voor een kleine spaarbuffer. Het hoeft niet veel te zijn, al is het maar een paar euro. Je hebt in ieder geval een bedrag achter de hand, mocht je een keer geld tekort hebben.

Ik hoop dat het artikel en de tips je gaan helpen voor meer financiële stabiliteit. Het is niet altijd makkelijk om op de kleintjes te letten, maar weet dat je zelf veel dingen in de hand hebt. 🙂

Tips om veel geld over te houden

Wil je tips die je gaan helpen om maandelijks meer geld over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Manon

    Hoi!
    Ik heb ook jaaaarenlang geld tekort gehad; althans, dat dacht ik.
    Sowieso na de geboorte van onze jongste zoon, 12 jaar geleden, kwam ik iedere maand geld tekort.
    Ik gaf geld uit dat ik niet had (betalingen storneren, geld lenen en de creditcard gebruiken). Als we een extraatje hadden ging dat meest in zijn geheel naar achterstallige rekeningen of schuld(en).
    Zo wilde ik niet verder!!
    Vorig jaar 40 geworden en ik wilde toch eindelijk weleens de boel op orde hebben.
    Daarom een budgetcoach ingeschakeld.
    Nu geef ik niet zozeer minder uit, maar ik geef het anders uit.
    We bleken geld zat te hebben iedere maand, zo fijn!!
    Nu krijgt mijn man zakgeld, ikzelf zakgeld en zetten we maandelijks geld opzij voor onvoorziene zaken, cadeautjes, leuke dingen en dan blijft er nog 150 euro over voor andere spaardoeleinden.
    Ik heb ook een boodschappenbudget.
    Alles is nu zo duidelijk, heel fijn!!
    En ik kan juist weer eens iets voor mezelf kopen… heb dat jarenlang niet gedaan/gekunt.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate