FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Misschien heb je er al wel eens over gehoord, maar wat is het eigenlijk en hoe behaal je FIRE? Hier vind je 7 vragen en antwoorden die je meer inzicht geven in deze beweging.
1. Wat is FIRE?
FIRE – oftewel Financial Independence Retire Early – is een beweging die staat voor financiële onafhankelijkheid, waar vroeger met pensioen gaan het doel is. Volgers van deze beweging, kiezen er voor om niet te wachten tot ze 67 jaar zijn voor ze met pensioen kunnen.
Ze nemen het heft in eigen handen en proberen een financieel plaatje te creëren, waarbij ze al veel eerder met pensioen kunnen.
Voor het gros van de mensen die met FIRE bezig zijn is vroeger met pensioen gaan niet persé het doel, maar vooral de zorgeloosheid die het geeft om niet meer te hoeven werken. De vrijheid om je leven zo in te richten zoals je zelf wilt.
2. Wanneer heb je FIRE behaald?
Dit antwoord is voor iedereen anders. Zodra je FIRE hebt behaald, heb je elke maand genoeg inkomen om je nieuwe leven te leven. Hoeveel dit inkomen moet zijn, ligt vooral aan hoe hoog je uitgaven zijn als je met ‘pensioen’ gaat.
Terwijl sommige rondkomen met 1500 euro per maand, hebben andere 3000 euro nodig. Hierbij moet je ook rekening houden met de inflatie. Een bedrag van 1500 euro nu is over 20 jaar gegroeid naar 2700 euro – als we rekening houden met 3% inflatie.
Hoe vroeger je met pensioen wilt gaan, hoe meer je rekening dient te houden met inflatie.
3. Hoe kom je rond tijdens FIRE?
Maar waar komt dat geld dan vandaan als je met vervroegd pensioen wilt gaan? Mensen die financieel onafhankelijk zijn hebben vaak verschillende vormen van passief inkomen.
Een passief inkomen is een inkomen waar (bijna) niet meer voor gewerkt hoeft te worden, maar waarbij wel elke maand geld op de rekening komt. Dit kan zijn door: beleggingen (zoals via het populaire platform het bekende platform Saxo bank), huurinkomsten, overige inkomsten (eigen boekverkoop, youtube, blog, online cursus verkoop etc.).
Als al dit inkomen bij elkaar genoeg is om van te leven, dan kan je jezelf financieel onafhankelijk noemen.
4. Hoe snel kun je FIRE behalen?
Het behalen van FIRE gaat niet over één nacht ijs. Hoe lang je er over doet om FIRE te behalen hangt vooral af van de volgende twee elementen:
- Hoeveel geld heb je straks maandelijks nodig om van te leven?
- Hoe lang duurt het om dat bedrag maandelijks (grotendeels) passief te ontvangen?
Terwijl sommige dit binnen 8 jaar voor elkaar hebben, doen andere er 20 jaar over. Al met al is dit geen ‘hoe word ik snel rijk methode’. Er komt veel zelfdiscipline, besparen, hard werken en veel kennis bij kijken. Gelukkig is er een online ontzettend veel informatie over dit onderwerp te vinden (zoals op dit forum). Kennis is power als het op FIRE aankomt.
5. Wat is de 4% regel?
Als je jezelf gaat verdiepen in deze beweging komt je vaak de 4% regel tegen. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De 4% regel houdt in dat je jaarlijks 4% van je beleggingen kan onttrekken om oneindig van je geld te kunnen genieten. Gemiddeld gekeken over de afgelopen 100 jaar werden je investeringen niet minder waard wanneer je jaarlijks maximaal 4% opnam uit je beleggingen.
Een voorbeeld:
Stel dat je na 20 jaar sparen 500.000 euro aan beleggingen hebt weten op te bouwen. Dan zou je volgens deze regel elk jaar 0.04 x 500.000 = 20.000 euro kunnen opnemen. Dit is zonder dat je het geld dat je hebt belegd opneemt, dit laat je staan om te blijven renderen.
Deze regel kan je dus goed gebruiken om te kijken hoeveel belegd geld je nodig hebt om FIRE te halen. Stel dat je enige inkomstenbron via beleggingen gaat komen. Je hebt elke maand 2000 euro nodig om rond te komen, dan is dit 24.000 euro per jaar. Als 4% 24.000 euro is, neem je 24.000 x 25 = 600.000 euro. Je hebt dan 600.000 euro aan beleggingen nodig om rond te komen. De inflatie is hier nog niet in meegenomen, dus houd dit wel in gedachten.
6. Is FIRE mogelijk met een klein budget?
Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar 600.000 euro aan beleggingen klinkt natuurlijk voor veel mensen onmogelijk om te halen. Toch is FIRE ook mogelijk voor veel mensen met een kleiner budget.
Het zal misschien iets langer duren, maar als je je gaat verdiepen in bijvoorbeeld passief inkomen, dan zal je zeker iets vinden wat voor jou kan. Elke euro die je extra verdient en die je extra spaart en belegt kan meehelpen. De grootste tip die ik je kan geven is zoek informatie – verdiep je in het onderwerp. Op youtube zijn veel video’s te vinden en ook is er enorm veel te lezen.
Meer tips om te sparen vind je in ons handige eBoek Bespaargeit.
7. Wat zijn de nadelen van FIRE?
Toegegeven – FIRE is niet voor iedereen weggelegd. Er zitten ook een aantal nadelen aan. Hier een paar voorbeelden:
- Wil je snel FIRE worden, dan moet je nu op de blaren zitten. Veel werken en zo min mogelijk uitgeven. Voor sommige kan dit voelen alsof ze hun leven 7-10 jaar op pauze zetten. Natuurlijk kan je er voor kiezen om er langer over te doen of wie weet vind jij slimme manieren om geld te verdienen, waarbij je voelt dat je niet hoeft in te leveren.
- Wat ga je in hemelsnaam doen als je met je 40e of 50e al met pensioen bent? Hoewel veel mensen hun baan liever inruilen voor een tropisch eiland, zijn er ook genoeg mensen die met veel plezier naar hun werk gaan. Dan klinkt vervroegd pensioen niet als een streven. Gelukkig betekent financieel onafhankelijk worden niet persé dat je met pensioen hoeft. Het geeft je de vrijheid om na te denken over je keuzes. Misschien wil je wel vijf keer per jaar op vakantie en daar heb je dan ook de vrijheid in.
- Anders dan anders. De FIRE movement is niet een bekende beweging. Veel mensen voelen zich dan ook anders dan andere terwijl ze hiermee bezig zijn. Familie, vrienden en collega’s zijn er niet bekend mee en zullen wellicht wat sceptisch kunnen reageren. Dit kan afstand creëren tussen mensen. Als ze straks zien hoe mooi het leven voor je is als je FIRE hebt behaald, zullen ze (hopelijk) met verwondering kijken dat het is gelukt.
Wat denk je – is deze beweging iets voor? Hoewel ik natuurlijk begrijp dat iedereen zijn of haar financiële situatie anders, ben ik oprecht benieuwd hoe jij tegen FIRE aankijkt. Wat zou jou weerhouden of juist motiveren om je verder in FIRE te gaan verdiepen?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
4 leuke geiten 🐐🐐
Ik woon samen met mijn vriend in zijn huis. Mijn eigen huis verhuur ik en spaar ik veel om mijn hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Wij kopen nu bewust geen andere woning omdat we in de toekomst lage maandlasten willen hebben.
wat nu als je al bijna tegen je pensioen aan zit?
mvg,
allard
Hoi,
Het klinkt erg interessant en ik hoop ook vervroegd van mijn hypotheek af te zijn. Nu als eenpersoonshuishouden is het niet heel makkelijk om veel geld te steken in investeringen maar ik los wel af en toe extra af op mijn huisje. Waar ik qua beleggen een beetje tegenaan loop zijn twee dingen, enerzijds de duurzaamheid ervan en het blijft een risico natuurlijk. Nu las ik op deze site over lendahand, maar ik vind het toch wat eng om een kopie van mijn paspoort op te sturen naar een organisatie. Dat is het voornaamste wat me tegenhoudt. Ik hoop dat het in de loop der jaren wat makkelijker wordt om te beleggen, en dat duurzame opties steeds gunstiger worden.
Over je laatste punt, qua tijdsindeling, denk ik dat er heel veel vrijwilligersdingen zijn die mensen kunnen doen om zo met een kleine bijdrage in tijd en energie de wereld een stukje mooier kunnen maken. Zo verspreid je je welvaart over mensen die financieel minder mogelijkheden en geluk hebben gehad in hun leven.
Ik ben ook benieuwd hoe je hier zelf persoonlijk naar kijkt? Het FIRE concept?
Groetjes en bedankt voor het artikel,
Anna
Het is iets gunstiger dan wat je schrijft, de 4%-regel houdt namelijk wel al rekening met inflatie. Je mag de 4% bij aanvang van je FIRE vervolgens jaarlijks ophogen met het inflatiepercentage. Bij 3% inflatie mag je in het tweede jaar 4% + (4%*3%) = 4,12% opnemen.