Een capsule wardrobe - wat is het, wat zijn de voordelen en hoe werkt het? In dit artikel laat ik je zien waarom een capsule wardrobe je gaat helpen om gewoonweg meer te genieten van minder kleding in je kledingkast.
Wat is een capsule wardrobe?
Een capsule wardrobe is een garderobe die uit grofweg 37 kledingitems bestaat. De kledingstukken zijn van goede kwaliteit, waardoor je een duurzame garderobe opbouwt. Hierdoor hoef je uiteindelijk minder vaak nieuwe kleding aan te schaffen.
Waarom zou je dit willen?
Het idee achter een capsule wardrobe is dat je minder snel nieuwe kleding aanschaft. In de meeste kledingwinkels liggen vaak nieuwe collecties en de kleding kent een hoge omloopsnelheid. Deze kleding is betaalbaar, zodat je steeds nieuwe kleding kunt blijven kopen zónder dat het je veel geld kost. – dit wordt ook wel fast fashion genoemd. Het idee is juist om fast fashion een halt toe te roepen.
Wat valt er onder de 37 kledingstukken van een capsule wardrobe? Broeken, t-shirts, truien, vesten, rokken, jurken, schoenen en jassen. En wat niet? Accessoires, ondergoed, pyjama’s en sportkleding.
Een capsule wardrobe is dus precies het tegenovergestelde van fast fashion. Je hebt een minimalistische kledingkast met kleding die een seizoen – oftewel 3 maanden – meegaat. Na ieder seizoen bepaal je of je garderobe nog een seizoen mee kan, of dat er wellicht een kledingstuk aan vervanging toe is.
Minimalisme in je kledingkast
Je hebt op Leukegeit.nl vast wel ergens gelezen dat ik de afgelopen jaren druk in de weer ben geweest met minimalisme. Regelmatig pak ik af en toe weer een ruimte, een lade of een groep spullen aan en neem ik van de nodige spullen afscheid. Aangezien ik een paar jaar geleden al begonnen ben met het ontspullen in huis, kost het me gelukkig steeds minder moeite om dit bij te houden.
Mijn kledingkast daarentegen is een ander verhaal – hier kan nog wel een extra stap in gezet worden. Natuurlijk heb ik tijdens eerdere minimaliseerrondes mijn kledingkast de nodige keren overhoop gehaald. Alles werd uit de kast getrokken, er werden stapels gemaakt wat mag blijven en wat weg kan, en wat overbleef kon terug in de kast.
En toch pak ik zo af en toe nog een shirt uit de kast en leg ik deze snel weer onderop de stapel. Het is gewoonweg een shirt die ik niet graag meer aantrek, want ja te klein/groot, niet mooi of verwassen. Je kent het (vast) wel.
De laatste tijd koop ik steeds vaker duurzame kleding in de hoop deze kleding langer te kunnen dragen. Om nog maar te zwijgen over de andere voordelen – betere werkomstandigheden, duurzame materialen. Het is vaak alleen wat duurder, dat wel. Als een capsule wardrobe je doel is, hoeft dat laatste niet uit te maken. Minder kleding + duurzame kleding = grofweg hetzelfde geld kwijt als voorheen. Dat gok ik althans.
Hoe stel je een capsule wardrobe samen?
- Stel een paar regels voor jezelf vast – dit geeft duidelijkheid. Leg jezelf een maximum aantal items op.
- Selecteer een collectie van je huidige, favoriete kledingstukken die niet al te modegevoelig zijn. Aangevuld met seizoensgebonden kledingitems.
- Zorg dat zo goed als alle kledingstukken met elkaar gecombineerd kunnen worden. Op deze manier profiteer je optimaal van je capsule wardrobe.
- Selecteer outfits voor diverse gelegenheden – zoals kleding die je graag aandoet naar je werk, tijdens een avondje uit en outfits die je graag draagt in je vrije tijd.
- Is er nog een kledingstuk dat ontbreekt? Bekijk welk kledingstuk je nog wilt hebben en houd goed in gedachten of het kledingstuk gecombineerd kan worden met de meeste andere kledingstukken.
Voordelen van een capsule wardrobe
Een aantal voordelen van een capsule wardrobe heb ik hierboven al met je gedeeld. Toch zijn er nog meer voordelen te noemen bovenop het besparen en minder kleding in je kledingkast hebben. 👕
Een aantal voordelen:
- Je doet kleding minder snel weg, omdat je kiest voor een betere kwaliteit. Je kleding gaat hierdoor langer mee.
- Door één keer per seizoen iets meer tijd te spenderen aan je kleding, krijg je outfits die je echt goed staan. Ik zeg: je zelfvertrouwen krijgt een boost!
- Minimalisme in je kledingkast – geen overbodige kleding meer in je kledingkast. Misschien kun je zelfs wel een kleinere kledingkast aanschaffen. 💪🏻
- Wanneer je kiest voor duurzamere kleding van een betere kwaliteit, draag je bij aan het welzijn van de (fabrieks)medewerker die jouw kleding heeft gemaakt.
Voor mij zijn deze voordelen in ieder geval een goede reminder om komende tijd een begin te maken met een volledig duurzame capsule wardrobe.
Ook interessant om te lezen: kasten uitmesten, maar dan makkelijk en snel
&: je kledingkast opruimen – tips om nu te beginnen
Ben jij bekend met een capsule wardrobe? En zou het iets voor jou zijn?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
17 leuke geiten 🐐🐐
Nog een voordeel van een capsule: omdat alles bij elkaar staat, hoef je ‘s ochtends niet lang voor de kast te staan om te kiezen wat je draagt.
En als je twijfelt over de kleuren, een keer een kleuradvies en je kunt voortaan met een gerust hart kleding kopen die dan ook nog eens altijd bij elkaar kleurt.
Al jaren probeer ik een capsule wardrobe samen te stellen. Het grootste probleem voor mij is dat ik totaal helemaal niets van mode snap. Ik koop zelden kleding, alleen als er iets kapot of totaal versleten is. Ik zou graag met een minimum aan kleding zoveel mogelijk combi’s willen maken maar ik weet niet hoe dat moet. Assesoires heb ik een hekel aan, ik houd niet van sieraden, sjaaltjes ed. Ik draag graag gemakkelijke kleding waar ik goed in kan bewegen. Het stopt dus bij leggings, jurkjes, shirts.
Ik heb een capsule kledingkast al meermaals overwogen, maar ik bots telkens op hetzelfde probleem: wat doe je met kledij dat weg mag? Zelf heb ik al gemerkt dat tweedehands verkopen niet heel erg goed lukt (althans toch niet in België) en ook zijn sommige miskopen vrij duur geweest in aankoop en die wil ik dan ook niet zo goed als weggeven. Veel van mijn kledij zijn namelijk Belgische merken/ontwerpers.
ik ben een fan van tweedehands kleding. Vaak goed zoeken en dan vind je de mooiste dingen!
Ik laat me nog steeds te snel verleiden tot het kopen van goedkope kleding, wat ik dan ook niet perse nodig heb. Het lijkt me erg fijn om een georganiseerde, alles bij elkaar matchende, garderobe te hebben. Dit artikel herinnert me daar weer aan. 🙂
Ik volg mijn eigen mode. Comfort boven alles. Dingen die ik graag draag. Accessoires draag ik bijna nooit door, prints op kleding, nu al enkele jaren mode is niet mijn ding dus gaat je neutrale kleding, als je ze vindt jaren mee. Zelfs de fast fashion kleding blijft bij mijn jaren meegaan,al ben ik daar nu van het afstappen. Ik heb alleen afgelopen jaren veel kleding moeten wegdoen en aankopen omdat door gezonde voeding en veel sport om de zoveel maanden kon alles te groot werd.vandaar de beslissing het bij een aantal kledingstukken houden. De
Oeps, bericht was sneller weg dan ik wou. Excuses voor de spelling.
Ik schreef het al in een reactie op een artikel van Jelle: voor echt grote maten is het lastig om duurzame kleding te kopen. Bijna alles is te klein. Tot m’n groye plezier spotte ik pas een boek over het maken van jurken: basismodellen, ook de patronen, met tips over wat het best bij je figuur past en technieken om de kleding , voor jou, passend te maken. Ook vind je de mogelijkheid om te mixen en geeft het boek ideeen mbt detail. Ik vond het boek in het Textielmuseum van Tilburg..ben helaas de titel even kwijt. De prijs was net onder de €25,00. Voor wie wat tijd en moeite kan inzetten…Ik was enthousiast.
Ik heb toch een vraag. Het gaat om 37 stuks per seizoen. Dat is volgens mij 148 stuks kleding en schoenen. Dat past echt niet in mijn kast hoor. En ik vind het veeeeeeeeeel. Of snap ik iets niet?
Ik heb laatst mijn kast opgeruimd en alles gedoneerd aan de kledingbank, ik heb daar een paar maanden als vrijwilliger gewerkt en ben er weg gegaan omdat ik niet tegen de schrijnende verhalen kon. Ook mensen met een baan die dan bv naar het zwembad gaan om te vragen of zij de kleding van gevonden voorwerpen mochten meenemen zodat ze toch aan kleding konden komen. Tamara, misschien als je weet dat je kleding bij mensen terecht komt die onder de armoedegrens leven is het toch een optie om je kleding weg te doen als je het niet verkocht krijgt????
Wat een gezellige nieuwsbrief. En ik vind het verdraait lastig om alles uit te voeren. Ik begin aan mijn kleding om op te ruimen . Ik heb de hoop nog af te vallen , wat gewoon niet meer
Lukt dus heb ik ook diverse maten van alles hangen . Hoe los jij dat op?. Mijn kast is echt overvol met kleding. En ik heb nog meer dan 1 kast. Ik begin er aan en dan stop ik er weer mee. Of ik haal later de zak wat ik weg doe weer leeg.
Aan Elly,
Misschien moet je jezelf belonen voor het wegdoen? B.v voor het wegdoen van 10 t shirts mag ik van mezelf 1 mooi shirt terugkopen wat ik wel draag.
En inderdaad wat Natascha zegt is ook waar, als je het naar de kledingbank brengt, geeft het een goed gevoel omdat daar mensen zijn die je er echt blij mee maakt. Ik heb ook moeite met het in een vuilniszak te proppen en in een kledingbak te gooien.
Verder heeft het Leger des Heils tegenwoordig ook winkeltjes in grote steden waar je het zo kunt brengen.
waarom heet het capsule? gaat het alleen om ca 37 kledingstukken? of speciale manier van opbergen?
Hi Karen, het gaat om zo’n 37 kledingstukken. Dit is een gemiddelde van het aantal kledingstukken die je minimaal ‘nodig’ hebt en waar je dus alleen maar blij van wordt. Het gaat dus niet over een speciale manier van opbergen.
Nette kleding die je niet meer draagt kun je ook doneren aan Dress for Succes, die helpen mensen met weinig inkomen aan kleding voor solliciteren. Ze hebben op dit moment 9 winkels in Nederland.
Dag allemaal, ik heb me een tijdlang beziggehouden met de capsule-wardrobe en ben tot de conclusie gekomen dat 37 stuks per seizoen helemaal niet zo groen is. Zeker niet als je ook nog mode gevoelige items per seizoen toevoegt. Bovendien heb ik al jaren een royale grote kast vd kringloop en ik ga geen klein nieuw kastje aanschaffen omdat de inhoud is veranderd. Na diverse selectierondes ben ik helemaal over op de aarde-teinten en zwart. Mijn zuurstokkleurige shirts heb ik allemaal verkocht op marktplaats en 2 shoppers vol aan iemand gegeven die het goed kon gebruiken. Er heerst nu rust.
Ik ben wel blij dat ik dit project heb gedaan al kost het me nog steeds moeite niet meer te gaan shoppen. Steeds zeg ik tegen mezelf Capsule en klaar !!
Ik doe niks weg wat past en wat ik kan dragen, alleen koop ik nooit iets nieuws tenzij mijn aantal jeansbroeken onder de 2 komt of ondergoed onder de 10 stuks. Van schoenen hoef ik maar 1 paar, maar ik heb er veel meer omdat ik afdankertjes van familieleden (opgroeiende tieners) krijg. Zelfs voor mijn huwelijk heb ik enkel een nieuwe jeans en witte blouse gekocht die ik nu dus gewoon kan afdragen. Ik doe dingen enkel weg als ze echt helemaal versleten zijn of niet passen. ‘k Heb een hekel aan kleding kopen of kiezen, dus wel zo makkelijk om gewoon altijd hetzelde te dragen en af te wisselen tussen de kledingstukken die niet in de was zijn. Zelfde principe voor beddengoed: van alles 2 sets: één in gebruik, één in de was.