Een groot huis staat veel mensen op hun droomlijst, maar is het echt zo ideaal? Lees en bekijk hoe Elsje en haar gezin kleiner zijn gaan wonen en alle voordelen die zij hiermee ervaren.
Waarom wij kleiner zijn gaan wonen
Daar waren we dan in een huis van 250 m2 met een dubbele garage en een losse studio (35 m2) voor gasten. Misschien klinkt dat voor veel mensen als het ideale plaatje en wie weet is dat het ook voor sommige. Voor ons was het toch niet waar we naar op zoek waren. Want ja zoveel huis betekent ook:
- Poetswerk – heel veel poetswerk
- Hogere verbouwingskosten als je iets in of aan huis gaat opknappen
- Veel meubels en veel spullen (lege kamers voelt ook een beetje gek)
- Veel ruimte en weinig samen zijn
- Hoge kosten
Het huis paste niet bij ons en niet bij hoe wij ons leven willen invullen. En zo gingen wij van een huis van 250 m2 naar een huis van 95 m2.
Verminderen en minimaliseren
Maar ja – opruimen en minimaliseren gaat natuurlijk niet zomaar. Verhuizen als je al je spullen mee kan nemen is al veel werk, laat staan als je eigenlijk maar één derde van je spullen mee kunt nemen. Eigenlijk namen wij zelfs nog minder mee.
Al onze meubels waren gericht op grote ruimtes, ons nieuwe huis had niet zulke grote ruimtes. Dit waren dus de eerste spullen die we met gemak weg konden doen. Ze pasten niet, dus het kon niet. Via marktplaats hebben we alles kunnen verkopen of gratis op kunnen laten halen.
De rest van de spullen ging iets minder makkelijk – want welke spullen hou je wel en welke doe je weg? Gelukkig hadden met zes maanden tijd hier ruim de tijd voor, waardoor alles laag voor laag weg kon.
Beetje bij beetje opruimen
Door voldoende de tijd te nemen, konden we alles langzaam en met een goed gevoel weg doen. Eén voor één ging alles weg:
- Spullen die echt troep waren
- Spullen die we nooit gebruikten of niet meer gingen gebruiken
- Spullen die we dubbel hadden
- Spullen die we makkelijk en goedkoop opnieuw konden kopen als we ze toch nodig hadden
- Spullen die we ooit hoopten te gebruiken, maar waar we nooit aan toe waren gekomen en ook niet van verwachten dat we die de komende jaren gingen gebruiken
- Spullen die heel mooi, fijn en leuk waren, maar niet (meer) in ons leven pasten en die een nieuw huis verdienden.
Zo verdwenen aanhangwagens vol naar de stort en naar de kringloop. Een paar spullen hebben we verkocht via marktplaats. We hadden geen zin om de tijd en moeite te nemen om veel individueel te verkopen. In dit geval stond gemak en snelheid boven een extra spaarpotje.
Een geoliede verhuizing
Uiteindelijk vertrokken we met een kwart volle verhuiswagen naar ons nieuwe huis. Gelukkig verliep die verhuizing niet heel stressvol, omdat ik alles ver van tevoren had voorbereid. Het inpakken van alle spullen ben ik door de maanden heen gaan doen. Dozen werden genummerd, per kamer ingericht en met een lijst van inhoud erop. Op de dag van de verhuizing kwam er een schoonmaakploeg om alles netjes achter te laten voor de volgende bewoners.
Voordat we het nieuwe huis in konden hebben we nog een aantal weken bij mijn moeder in haar appartementje gewoond. Zo voelde onze kleinere woning meteen heel groot aan.
En hoe bevalt zo’n kleinere woning dan?
Ja en nu zitten we in een huis van 95m2. We hebben meer dan genoeg ruimte voor ons vieren. Onze kinderen delen op het moment een slaapkamer, we hebben hierdoor een extra kamer over.
Op zolder is verder een gastenkamer en is ruimte voor ons bedrijf. Zonder eigen bedrijf hadden we denk ik nog wel kleiner gekund.
Bovendien creëert een slimme inrichting meer ruimte in huis. En ik vind het belangrijk om te blijven waken voor spullen die ons huis binnensluipen. Hierdoor ben ik meer minimalistisch geworden. Wat ook zeker helpt in de rest van mijn dagelijkse leven.
De voordelen van kleiner wonen
Kleiner wonen biedt voor ons dus een berg aan voordelen:
- Het huis is lekker snel schoon
- Troep valt eerder op, waardoor je sneller gaat opruimen en minimaliseren
- Minder kosten aan huur/hypotheek, gas en elektra, inrichting, verzekering, onderhoud etc.
- Meer nabijheid als gezin
- Het huis voelt lekker knus aan
Alhoewel ik erg dankbaar ben dat we zo groot hebben kunnen wonen, hoeft een grotere woning voor mij voorlopig niet meer. Het heeft me doen inzien dat het juist niet bij ons past. Dat klein maar fijn op dit moment voor ons leven veel beter werkt.
Hoe is dat voor jou – ben jij blij met jouw woning? Of zou jij liever ook kleiner of stiekem toch iets groter willen wonen? Mocht je gaan verhuizen of van plan zijn dat te gaan doen, lees dan zeker ook deze tip nog extra door.
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
hoi,
ik heb een vrij klein huis(ca 55m2…dus dat is lekker snel schoon te maken
alleen verzamel ik LP’s dus het staat nu vrij vol….
hier in amsterdam kan ik absoluut niet beters vinden en het zou ook veels te duur worden
groetjes
allard
Je artikel komt op een goed mo ent Billy. Ik bewoon momenteel 2 vrijgrote huizen (ongelofelijk!) en door allerlei omstandigheden denk ik dat daar verandering in moet komen. Last van de ruimte, zoals hierboven beschreven, heb ik niet. Ik kan er prima mee uit de voeten en verdrink er niet in. Het rampzalige van poetswerk herken ik wel.Evenals het probleem van de kosten want extreem rijk ben ik niet. Van beide plekken vind ik het pijnlijk om ze op te geven…vanwege de ligging. Ik geniet met volle teugen van beide plaatsen als ik er ben. Kleiner wonen zou geen ramp zijn, maar de plek verliezen is dat wel. Ik zoek dan ook naarstig naar goede alternatieven. De manier waarop deze vrouw het heeft gedaan biedt perspectieven en inspiratie voor als ik m’n plek gevonden heb. Danknewel daarvoor.
Eind April vorig jaar zijn wij naar ons huidige huis verhuisd. Een groot huis van ongeveer 250 m² met 8 (slaap)kamers, een ruime badkamer, een woonkeuken, een grote woonkamer en een hele ruime hal. De 6 kamers boven hebben we verdeeld onder onze 2 zoons en de inwonende vriendin van onze oudste zoon (21, 18 en 19), die zij samen schoon mogen houden. De beneden verdieping is mijn afdeling. Wij komen uit een huisje van 120 m², wat wij altijd liefkozend ons vakantiehuisje noemden. Daar was het heel knus allemaal. Het enige wat we daar misten was een grote tuin en de omgeving was daar niet zo mooi als hier. Maar ondanks dat ik nu een hobbykamer, een bad en een grote leefkeuken heb, prefereer ik toch ons vorige huisje boven dit huis. Als we hier ooit weer weg gaan, dan wil ik zeker weer een huisje met minder m².