Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Leer kinderen hun kleding kiezen – niet iedere dag Pippi Langkous zijn

In het begin kies jij de kledingsetjes van je kind, maar vanaf een bepaalde leeftijd wil je kind dit toch echt zelf uitzoeken. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet iedere dag als een glitterbal door het leven gaat? Kérima heeft handige tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Kledingsetjes klaarleggen

Om de ochtendspits in huis enigszins te vermijden, leg ik al jaren in de avond setjes kleding klaar. Voor mij, maar ook voor de kinderen. Wat een rustig gevoel geeft dat in de avond. Vervolgens de ochtend met volle aandacht in het hier en nu aankleden, het ligt immers allemaal al klaar.

Maar dan, vanaf ongeveer de peuterleeftijd, ontstaat er iets moois en heel nuttigs, het kind wil het vroeg of laat toch echt “zelluf doen”. Al leg je nog z’n mooiste trui met tractorprint of poesjes t­-shirt klaar, nee is nee en dat heeft niet met de kleding te maken, maar met een nieuwe stap in zijn ontwikkeling op zijn weg naar autonomie.

Hoera, mijn kind groeit! En hoera, wat een timing, zo vijf voor half negen in de ochtend, het “we hadden al weg moeten zijn moment”.

De setjes kleding klaarleggen werkt niet meer. Met je kind samen een setje uitzoeken kan werken, het was voor mij tijdrovend en eindigde vaak toch in een discussie. Ook werd het een mooie aanleiding om toch nog even wat tijd te rekken voor het slapen gaan.

Leuk – die Pippi Langkous-look

Eigenlijk vond ik het juist een geweldig teken dat zelf kleding uitzoeken. De combinaties werden steeds kleurrijker. Ruitjes, streepjes, bolletjes, alles werd gecombineerd. Leuk, maar deze Pippi Langkous-­look vond ik niet voor alle gelegenheden geschikt.

De oplossing kwam zoals wel vaker, door even afstand te nemen. Een week op vakantie en het begon al met de koffers pakken, voor ieder kind maakte ik setjes. Ter plekke op de vakantiebestemming lagen de setjes al klaar in de kasten en ieder kind kon toch nog zijn of haar eigen keuze maken welk kledingsetje er die dag gedragen ging worden. Zij blij èn ik blij. Dit willen we vaker!

Opruimen van de kledingkasten

Bij thuiskomst meteen aan de slag gegaan met de uitpuilende kledingkasten. Alle kleren gingen eruit en werden op 1 hoop gegooid. Fijn zo’n lege kast, meteen gebruik van gemaakt en met een sopje erdoorheen. Zo, lekker fris!

Drie dozen gepakt:

  • 1 voor weggeven
  • 1 voor bewaarkleren voor broertje/zusje
  • 1 voor nog te groot/niet juist seizoen

Daarna hoopjes gemaakt, broeken bij broeken, truien bij truien, jurken bij jurken etc. Als deze kledingstukken door de ruimte vliegen, trekt dat meteen de aandacht van de kinderen, het heeft wel wat weg van de sokken­ memory, leuk om ze hierbij te betrekken!

Het maken van setjes kleding

Als alles gesorteerd is, kan het setjes maken beginnen. Bij gebrek aan inspiratie, ogen dicht en grabbel de eerste de beste broek, ga van daaruit verder, een shirt erbij. Het hoeft niet zo precies, over een week, na een wasbeurt kun je altijd nog andere setjes maken.

Hang het hele setje samen op één kleerhanger terug in de schone kast. Een broek of een rok kan simpel met het lusje van de riem eraan gehangen worden. Bijpassende accessoires zoals een haarband, riem, ketting, kan er meteen bij gehangen worden. Lekker overzichtelijk, alles bij elkaar.

Ga door tot je minimaal 7 setjes hebt, liever nog 14, Een vaste dag in de week weer setjes uitzoeken, dit kun je het beste synchroniseren met de vaste wasdag en de rest van de week hoef je er dus niet aan te denken. Ook staan de drie dozen klaar om gevuld te worden.

De kleding die overblijft als de kledingsetjes in de kast hangen, kun je je eerst afvragen of je er in de toekomst wèl een setje van kunt maken, met andere woorden, zal het überhaupt wel gedragen gaan worden?

Nee? Dan meteen in de doos voor weggeven.

Nog meer voordelen

  • Voorheen kwam ik altijd kleerhangers te kort, nu heb ik er zelfs heel veel over. Ik word blij van het overzicht in de kast, en de kinderen ook.
  • Veel minder was, de rust van 2 keer per week kleding wassen. Ook ligt er niet meer zo’n berg met schone was om op te ruimen, hierdoor wordt zelfs strijken weer leuk.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Josine Wilms

    Makkelijk: gewoon kleding kopen die op elkaar is afgestemd, maakt het niet uit wat voor combinatie ze pakken 🙂

  2. 🐐 Janneke

    Wauw dit is wel een hele goede tip!
    Ik wil binnenkort al onze kleding minimaliseren en ik heb VEEEEL! Ik ben al langzaam al aan het uitzoeken, telkens als er een schone was opgevouwen wordt…maar heb nog onaangeroerde tassen gekregen kleding staan…pfff ik weet soms echt niet waar ik moet beginnen.
    Deze of volgende week maar eens alles op een bult gooien en dan setjes per kind maken en wat hun nog te groot is in een doos op zolder en wat weg kan weg geven, inleveren of in een speciale zak om op een kledingbeurs te verkopen.
    Krijg er nu wel meer zin aan en overzicht is fijn!

  3. 🐐 Willemien

    Wat een goed idee, zit er over te denken om de inhoud van mijn eigen kledingkast ook eens op die manier te benaderen. Stapels shirtjes, vestjes enz. liggen er maar te liggen, want misschien….. Setjes samenstellen en de rest nog eens kritisch bekijken is wellicht een goede oplossing. By the way, wat voor mij het opruimen makkelijker maakt is een krat met twijfelgevallen (dit krat staat wel uit het zicht). Bij de volgende kastschoonmaak blijkt bijna altijd dat ik deze kledingstukken niet meer gemist heb en kunnen ze zonder meer opgeruimd worden. Laat het voorjaar maar komen, ik heb er zin in!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate