Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Groene tip #4 – thuis plantaardig eten (niet persé buiten de deur)

Minder vlees eten is goed voor het milieu, maar meer plantaardig eten is nog beter. In deze groene tip wil ik je inspireren om thuis vaker te kiezen voor een plantaardig eetpatroon.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

De colporteur van het plantaardig eten

Ik hoor je denken: “Daar komt hij weer met al zijn redenen om plantaardig te gaan eten”. Klopt wel een beetje. Ik voel me soms als die aardige jongens die de laatste tijd zo vaak aan de deur bellen om me over te halen donateur te worden voor een goed doel. Meestal bedank ik ze voor hun inzet en doe ik de deur weer dicht. En soms blijft de deur nét iets langer open en word ik overgehaald om te doneren aan een goed doel. Ach ja – op deze manier steun je weer een goed doel. ✌🏻

Zo is het ook met plantaardig eten. Je doet er niemand kwaad mee, integendeel. Op Leukegeit.nl verschijnen met regelmaat vegan recepten en artikelen om je te inspireren meer vegetarisch te eten of om te stoppen met zuivel. Weet je, dat hele plantaardig is niet altijd zo eenvoudig. Ik ken een aantal mensen die het misschien meer zouden willen, maar die het gewoonweg lastig vinden toe te passen in hun eetpatroon. Bang om bepaalde dingen te moeten missen. Of ze wel voldoende eiwitten binnen krijgen, maar ook bang om hun favoriete stukje vlees te missen.

Vandaar dat ik het in deze groene tip wil gaan hebben over part-time plantaardig eten. Thuis eet je zo goed als plantaardig, buiten de deur ben je flexibeler. Precies hoe ik het al een paar jaar doe. Buitenshuis eet ik dan wel geen vlees en vis, maar af en toe bijvoorbeeld nog wel wat kaas of ei. Op deze manier is het voor mij goed vol te houden.

Hieronder heb ik een aantal tips en voordelen verzameld om een plantaardig eetpatroon te overwegen. Begin met een dag, daarna nog een dag en kijk dan of je jezelf kunt uitdagen om thuis plantaardig te gaan eten voor een bepaalde periode. 💚💪🏻

Tips & voordelen om thuis plantaardig te eten

  • Wist je dat er jaarlijks meer dan 50 miljard onschuldige dieren worden gedood voor de zuivel- en vleesindustrie? Alleen in Amerika al 18.000 dieren per minuut. Door te beginnen thuis plantaardig te gaan eten draag je een stuk minder bij aan dit dierenleed.
  • Je hebt echt geen vlees nodig. Vlees is hartstikke goed te vervangen in tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken. Het is wel belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen zoals B12, vitamine B1, plantaardige eiwitten en ijzer tot je neemt. Wist je trouwens dat mensen als Ariana Grande, Marianne Thieme, Bill Clinton, Bryan Adams en Stevie Wonder ook plantaardig eten? Helemaal niks mis mee toch. 😄🥑
  • Er bestaan tegenwoordig goede vervangers voor vlees en zuivel. Eet je ‘s avonds graag een AGV-tje? Experimenteer dan eens met de vele vleesvervangers die er zijn.
  • Kies eens voor soja- of andere plantaardige yoghurt (Alpro is mijn favoriet) en maak kennis met plantaardige melk (havermelk van Oatly is the best 🙏🏼).
  • Leer jezelf een paar makkelijke & lekkere (vegan) soepen aan om te maken (zoals deze en deze) en maak direct een extra portie. Verdeel de soep over meerdere bakken en vries de soep in. Zo kun je de komende tijd geregeld die lekkere soep uit de vriezer halen.
  • De veehouderij produceert meer mest dan we kunnen gebruiken voor bemesting. Bepaalde stoffen uit de mest (zoals fosfaat, ammoniak en nitraat) kunnen terechtkomen in het grond- en oppervlaktewater. Dit zorgt voor verzuring en vermesting van de natuur.
  • Door meer groenten, fruit, peulvruchten en volle granen te eten, verlaag je de kans op het krijgen van diverse ziektes. Rood vlees en met name bewerkt vlees (zoals vleeswaren) worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.
  • Sojateelt neemt wereldwijd meer dan 100 miljoen hectare land in beslag (net zo groot als Nederland, België, Duitsland en Frankrijk samen). Soja wordt voornamelijk verbouwd om te verwerken in veevoer. Wist je dat voor 1 kilo vlees gemiddeld bijna 13 kilo veevoer nodig is? Als er minder mensen vlees gaan eten kan hetzelfde stuk land worden ingezet voor het verbouwen van gewassen die we direct kunnen eten. Zonder eerst de kip, het varken of de koe te hoeven voeden.

Plantaardig eten, alleen als je thuis bent. Ik ben er zelf heel blij mee om het op deze manier te bekijken, zonder dingen onnodig complex te maken. 💁🏼‍♂️

Wat vind jij van deze groene tip? Zie jij het zitten om thuis over te stappen op een plantaardig eetpatroon?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 yvonne

    Hoi Billy, vind jij het ook niet vreemd dat er 13 kilo veevoer nodig is voor 1 kilo vlees, terwijl bv één potje (biologische) olijven of notenpasta veel duurder is dan de gelijke hoeveelheid vlees of
    vleeswaar. Daar klopt toch niks van! Dan reken ik nog niet eens de enorme hoeveelheid water mee, die voor de vleesindustrie nodig is. Waarom wordt dat niet door de regering meegenomen in het zgn milieubeleid. Het enige wat ze doen, belasting op groente verhogen, werkt averechts. Gezond en milieubewust eten wordt bestraft.

  2. 🐐 Brooke

    Super leuk artikel!

  3. 🐐 Karina

    Hallo Billy,
    Ik vond dit een heel inspirerend artikel.
    Zelf probeer ik ook minder tot geen vlees te eten. Voornamelijk omwille van het dierenleed in de wereld.
    Ik heb enkele kippen gered uit een kippenkwekerij, waar die beestjes met véél te veel in een grote ruimte zonder zonlicht worden gehouden. Als ik zie hoe ze helemaal opbloeien, als ze in een stuk van onze tuin mogen rondscharrelen, dan word ik daar helemaal gelukkig van.
    En het is een win/win-situatie voor allebei, want wij geven onze kipjes lekkere graantjes en groenten-afval uit de keuken, en zij geven ons op hun beurt lekkere eitjes.
    En ze mogen bij ons op pensioen gaan en rustig oud worden.
    ‘t is misschien maar iets kleins, vergeleken met alle dierenproblemen in de wereld. Maar alle beetjes helpen, niewaar 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate