Hoge prijzen in de supermarkten, bizarre energiekosten en ga zo maar door. De inflatie is enorm en dat merken we allemaal in de portemonnee. Met dit handige stappenplan gaan we aan de slag om juist in deze tijd geld te besparen.
Geld besparen in deze tijd
In deze financieel dure tijden kan het lastig zijn om juist met geld bezig te zijn. Je hoofd zit vol, je bent gestrest over de rekeningen die betaald moeten worden en je weet niet waar je een uitweg moet zoeken.
Hoewel het uitdagend kan zijn om geld te besparen, is het juist extra belangrijk om eens goed stil te staan bij je financiële plaatje. Hieronder deel ik een handig stappenplan die je kunt volgen om te kijken waar je nog op kunt besparen.
Stap 1 – Creëer een goed overzicht
De eerste belangrijke stap is om een goed financieel overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven.
Een overzicht maken kan op vele manieren:
- op papier
- met Excel of andere spreadsheet verwerker
- of via een app
Kies een vorm die bij jou past. Een overzicht van minimaal de afgelopen 6 maanden geeft al een goed inzicht. Pas als je precies weet wat er in en uit gaat, weet je waar je geld op kunt besparen. Dus neem de tijd om dit goed in kaart te brengen.
Stap 2 – Geld besparen op luxe
De tweede stap, meestal niet de leukste stap, is om te kijken hoeveel je nog kunt besparen op luxe. Denk hierbij aan uitstapjes, dure kleding en schoenen, duur kappersbezoek, decoratie artikelen etc.
Door terug te gaan naar de basis kan er al veel geld bespaard worden. Is die nieuwe broek nou echt nodig? Neem eens een kijkje op Marktplaats, Vinted of struin de kledingafdeling af in de kringloopwinkel.
Moet je fors bezuinigen? Dan kan misschien zelfs wel de (tweede) auto de deur uit. Dit kan honderden euro’s per maand schelen.
Stap 3 – Besparen op de boodschappen
De volgende stap is om te kijken hoeveel geld je kunt besparen op de boodschappen. Natuurlijk is het belangrijk dat er genoeg eten in huis komt, maar vaak worden veel producten gekocht die niet gezond of noodzakelijk zijn. Vooral in deze producten kan er goed geschrapt worden. Maak een boodschappenbudget, een lijstje en maak weekmenu’s en houd je eraan. Op deze manier voorkom je impulsaankopen en bespaar je bakken met geld.
Kijk verder ook nog eens extra kritisch naar je boodschappenlijst. Maak bijvoorbeeld de afspraak met jezelf om één lekker ongezond item per week te kopen. Snoep, koek, chips, frisdrank, kant-en-klaar maaltijden zijn voorbeelden van luxe producten die niet nodig zijn om te leven.
Op zoek naar meer tips om te besparen op de boodschappen? Lees dan ook zeker even deze tips.
Stap 4 – Geld besparen op energiekosten
Helaas is voor veel mensen een periode aangebroken met extreem dure energiekosten. Geld besparen op energiekosten kan op verschillende manieren.
De eerste manier is door je huis aan te pakken. Dit kan door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen of door je huis helemaal van het gas af te halen. Dit kost vooraf extra geld, maar op lange termijn kan het veel besparen.
Heb je geen potje achter de hand? Wie weet kan een verbouwingshypotheek helpen. Maar vergeet ook de verschillende subsidies niet.
Is verbouwen geen optie? Dan is geld besparen op energiekosten de weg om te gaan. Let vooral op de grote boosdoener: de verwarming. Zet de verwarming maximaal op 19 graden, verlaag de cv ketel naar 60 graden, verwarm alleen kort in de ochtend en kort in de middag. Het is even wennen, maar het kan enorm veel geld besparen.
Een combinatie van bovenstaande is natuurlijk de beste optie. Hopelijk heb je de energierekening snel weer onder controle. En kom je hier zelf niet uit? Neem eens contact op met het energieloket. Zij zijn onafhankelijk en helpen je graag.
Stap 5 – Extra inkomen genereren
Lukt het na al je besparingen nog niet om rond te komen? Dan is het misschien tijd om te kijken hoe je tijdelijk extra inkomen kunt genereren, zodat je niet in het rood komt te staan.
Niet alleen door meer te werken kan je wellicht je inkomen verhogen, ook door te weten waar je recht op hebt kan je meer inkomen krijgen. De overheid heeft een mooi overzicht over al deze potjes.
Kom je er na al deze tips nog niet uit? Vraag dan om hulp, je staat er niet alleen voor!
Vaak kun je via verschillende vrijwilligersorganisaties, zoals schuldhulpmaatje of bij de bibliotheek, hulp krijgen rond je financiën.
Een beetje hulp doet soms wonderen en zorgt ervoor dat grotere problemen hopelijk voorkomen worden.
Bouw een goed leven met je geld
Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In de compacte Broednest cursus van soChicken zoeken we het uit.
Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de kracht van budget tips en het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.
Ontdek hoe je veel geld kunt besparen en hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.
Gratis deelnemen aan cursus
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
3 leuke geiten 🐐🐐
Nog een tip: ik douche nu bij de sportschool als ik er toch sport.
Ik heb echt een heel warme trui voor de winter gekocht. Vorig jaar mijn fleecevest aangehad en verwarming op 17 went wel als je in de herfst niet meteen al gaat stoken maar kijkt hoe ver je kan komen met een vest en warme sokken en een kleedje op de bank.
Voor dit jaar staat een elektrische kachel op de planning. Ik hoef dit jaar in totaal maar 400 kuub te gebruiken door slim om te gaan met verwarming (alleen de woonkamer), kort douchen en slim te koken. Van het gas af zit er voorlopig niet in maar misschien in de komende jaren ergens. En zonnepanelen kun je ook op huurwoningen regelen, soms huren of via postcoderoos. Er zijn meer mogelijkheden vaak dan waar je weet van hebt.
Dankzij mijn 6 zonnepanelen dek ik meer af dan dat ik verbruik, en je hebt er jaren plezier van.
Succes iedereen!
Ik heb een bespaartip op wc papier opgedaan op vakantie. Geen wc papier gebruiken. Je spoelt je onderkant na wc gebruik met water en droogt het met een handdoek na het plassen. In Azië en laatst ook in Italië waren er in de wc sproeikoppen . Ik vond t erg fris en hygiënisch. Je kunt als je geen fonteintje hebt in je wc een fles water wegzetten. Je pakt een beker om water in te doen en jezelf te verfrissen . Ik heb wel wc papier voor bezoek hangen en als ik heb gepoept maar altijd eerst water voor het gebruik van wc papier scheelt een hoop 😉