De kerstdagen komen steeds dichterbij en daarom zijn we massaal bezig over de invulling van het kerstdiner. Geheel in stijl hebben wij een aantal tips opgesteld voor een vegetarisch kerstdiner én duurzame kerstdagen. Lees je mee?
1. Groente in de hoofdrol bij een vegetarisch kerstdiner
Rollade, hertenbiefstuk, carpaccio of konijn: vlees wordt door velen gezien als het hoofdingrediënt tijdens het kerstdiner. Voor wie dit jaar een duurzaam en vegetarisch kerstdiner wil organiseren is vlees dit jaar niet welkom. De productie van vlees (en in mindere mate ook vis), zorgt voor een gigantische CO2 uitstoot.
Door niet vlees (of vis), maar juist groente de hoofdrol te geven tijdens het vegetarische kerstdiner, maak je je kerstdagen in één keer een stuk duurzamer. De bijgerechten zijn vaak al vegetarisch (salade, gegrilde groenten, aardappelen uit de oven), maar ook bij het hoofdgerecht kun je groente als hoofdingrediënt kiezen.
Wat dacht je van een grote geroosterde bloemkool? Een wellington gevuld met groente in plaats van beef, of een gevulde pompoen? Op internet (en in deze kookboeken) staan ontzettend veel leuke en creatieve gerechten, waarbij je het vlees of de vis niet eens hoeft te missen.
Onze suggesties voor dit jaar:
- Stroganoff van paddenstoelen met pasta en erwten
- Traditionele beet bourguignon (zonder boeuf) – als je van bieten houdt natuurlijk 😉
- Vegetarisch gourmetten – net zo lekker zonder vlees
- Stoofpot met tempeh, zoete aardappel & bloemkool
2. Textiel in plaats van papier
Duurzaamheid zit ook zeker in de kleine dingen: over het algemeen worden er tijdens een chique kerstdiner geen wegwerp plastic bekers, borden en bestek gebruikt. Toch krijg je nog regelmatig een papieren servet aangereikt of is het tafelkleed van papier gemaakt.
Dit scheelt een hoop was, maar het milieu is er minder blij mee. Investeer dus liever in mooi tafellinnen van textiel. Beter voor het milieu en op den duur ook voor je portemonnee.
3. Versiering uit de natuur
Naast de kersttafel verdient de rest van het huis ook een beetje aandacht. Om in de magie van kerst te komen wil je je woonkamer natuurlijk gezellig aankleden. Kijk hoe je dit aan kunt pakken met zo veel mogelijk materiaal uit de natuur.
Vermijd onnodige versiersels. Helemaal met spotgoedkope spullen vanuit de andere kant van de wereld. Ga liever de natuur in en zoek hier mooie bladeren, takken, etc. Zo kleed je je huis helemaal in stijl aan tijdens deze winterse dagen.
4. Vegan kerstdiner organiseren
Een vegan kerstdiner organiseren is natuurlijk net weer een stuk duurzamer dan een vegetarisch kerstdiner. Als je overweegt om een kerstdiner zonder vlees te organiseren dit jaar, gaat een geheel vegan kerstdiner misschien nog net een stapje te ver.
Toch kun je misschien nog wat kleine stappen zetten om richting een vegan kerstdiner te gaan. Door bijvoorbeeld te bakken met olijf- of kokosolie kun je de roomboter links laten liggen. Verder kun je een dessert uitkiezen waarin veel fruit wordt gebruikt en weinig ei of melk. Bijvoorbeeld vegan speculaas cheesecake of kies voor deze vegan ‘Beef’ Wellington. Daarnaast kun je melk vervangen voor een plantaardige variant (zoals havermelk) – het smaakverschil is echt minimaal.
5. Niets weggooien
Vast en zeker een inkoppertje, maar gooi zo min mogelijk kliekjes weg. Kijk ten eerste natuurlijk goed dat je niet teveel eten inkoopt – dit bespaart geld en daardoor hoef je minder weg te gooien.
Heb je toch te veel eten gekocht? Waarschijnlijk geldt hetzelfde voor je vrienden en familie. Organiseer dan eens op tweede kerstdag of de dag na kerst een eetfeest waarbij iedereen zijn of haar kliekjes meeneemt. Zo kun je samen genieten van elkaars hapjes en gezelligheid. Zo proef je nog eens iets anders én hoef je niets weg te gooien. Twee vegetarische vliegen in één klap. 😉
Wat staat er bij jou dit jaar tijdens kerst op het menu?
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
Eén leuke geit 🐐
Samen kliekjes eten tijdens tweede of derde kerstdag: wat een leuk idee! Bij een oude vriend van mij was het -samen komen om-de-restjes-op-te-eten- hét moment na een feest. Vaak leuker en intiemer dan het feest zelf. Genieten!